Bedeković: Roditeljima djece na dugotrajnom liječenju u bolnici osigurati smještaj

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković uputila je u danas preporuku Ministarstvu zdravstva da roditeljima djece na dugotrajnom liječenju u bolnici omoguće odgovarajući smještaj kako bi stalno mogli biti uz njih.

U slučaju kada roditelj to nije u mogućnosti, Bedeković je preporučila da se uz pridržavanje epidemioloških mjera o djetetu mogu brinuti bliske osobe, stoji u priopćenju.

S obzirom na ponovnu pojavu koronavirusa i povećanog broja novozaraženih, uvođenjem pojačanih mjere zaštite u većini bolnica onemogućena je pratnja i boravak roditelja uz djecu koja dugotrajno borave na bolničkim odjelima. 

"Za pružanje pravovremene, odgovarajuće i sveobuhvatne zaštite bolesne djece koja su na dugotrajnom liječenju za vrijeme trajanja epidemije važna je žurna dostupnost raspoloživih informacija i neophodna suradnja između sustava zdravstva i socijalne skrbi", naglasila je ministrica.

Upozorava i kako je psihosocijalna potpora integralni dio liječenja djece s malignim i drugim bolestima koje iziskuju dugotrajno liječenje i njihovih obitelji, a tu vrstu podrške uobičajeno pružaju psiholog, socijalni radnik, terapeut za igru i po potrebi psihoterapeut.

Kako bi se pružila sveobuhvatna pomoć i podrška, u slučaju potrebe, dostupni su stručnjaci zaposleni u Podružnicama obiteljskih centara za pružanje usluga psihosocijalne podrške i savjetovanja, navodi se u priopćenju.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Vesna Bedeković