Njemačka zahvalila Hrvatskoj na predsjedanju Vijećem EU-a u otežanim okolnostima

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zahvalio je u srijedu u Berlinu svom hrvatskom kolegi Gordanu Grliću Radmanu na onome što je postignuto tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, koje je završeno 30. lipnja.

„Veliki uspjeh je da ste unatoč pandemiji uspjeli postići to da EU i u ovim teškim vremenima bude učinkovita. I na tome vam zahvaljujem“, rekao je Maas nakon sastanka s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, koji boravi u Berlinu u povodu njemačkog preuzimanja predsjedanja u drugoj polovici godine, koje započinje s 1. srpnja.

Maas je dodao kako se Hrvatska suočila s izazovima s kojima nitko nije računao te je naglasio kako su Hrvatska i Njemačka bile u stalnom kontaktu tijekom pandemije.

„Ova pandemija će biti spojnica koja povezuje naša dva predsjedanja“, rekao je Maas.

Maas je podsjetio i na otežane okolnosti i zbog potresa koji je zadesio Zagreb 22. ožujka.

Snažan signal

Od najvećih uspjeha hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a Maas je istaknuo Samit o zapadnom Balkanu, koji je u otežanim uvjetima i kao video-konferencija, održan početkom svibnja.

„To je bio snažan signal da je EU i u ovim teškim trenucima uz svoje partnere na zapadnom Balkanu“, rekao je Maas, istaknuvši i zasluge Hrvatske za činjenicu da su tijekom njezinog predsjedanja pokrenuti pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Grlić Radman je zahvalio Njemačkoj na podršci tijekom predsjedanja pod izvanrednim okolnostima.

„Mi smo naše predsjedanje započeli pod sloganom ‚Snažna Europa u svijetu punom izazova‘, a može se reći da je pandemija zaista bila izazov“, rekao je Grlić Radman.

Ukazao je na to kako je Hrvatska bila prisiljena redefinirati svoj program i prilagoditi se teškim okolnostima.

„Ključni prioritet je bila sigurnost, kako u zdravstvenom tako i u gospodarskom smislu“, rekao je Grlić Radman.

On je izrazio uvjerenje da će njemačko predsjedanje biti jednako tako uspješno „kao i prethodnih 12 puta“.

Izvrsni bilateralni odnosi

Grlić Radman je bilateralne odnose Hrvatske i Njemačke ocijenio kao izvrsne te je zahvalio Njemačkoj na potpori Hrvatskoj za ulazak u Šengenski prostor.
 
Nakon konferencije za tisak Maas i Grlić Radman su otišli do obližnjeg simbola Berlina, Brandenburških vrata, gdje bi trebao biti obavljen službeni čin primopredaje predsjedanja. 

U nastavku radnog posjeta Njemačkoj, Grlić Radman bi se trebao susresti i s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti