Vučković: Ministarstvo prati situaciju, uskoro sastanak s mljekarskom industrijom

Ministarstvo poljoprivrede prati situaciju u mljekarskom sektoru i uskoro će se sastati s predstavnicima vodećih mliječnih industrija, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, komentirajući najavu tvrtke Meggle da će do kraja godine ugasiti proizvodnju u Hrvatskoj. 

"Ministarstvo poljoprivrede, nakon najave Meggle Hrvatska o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj, prati situaciju i u najskorije vrijeme se sastaje s predstavnicima vodećih mliječnih industrija, a radi osiguravanja kontinuirane proizvodnje mlijeka na mliječnim farmama s kojih Meggle otkupljuje mlijeko", ističe ministrica Vučković.

Po podacima koje iznosi, radi se o 340 mliječnih farmi s ukupnom proizvodnjom od oko 26 milijuna kilograma mlijeka, odnosno oko 6 posto sveukupne količine mlijeka koja se na godišnjoj razini isporučuje u hrvatske mljekare.

"Ministarstvo poljoprivrede će izvršiti sve potrebne aktivnosti i uložiti sve napore s ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na farmama kooperanata Meggle", poručila je ministrica.

Meggle najavio novi model poslovanja

Tvrtka Meggle Hrvatska je u četvrtak objavila da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika čija se radna mjesta gase. 

Kako se najavljuje, Meggle će od 1. siječnja 2021. na hrvatskom tržištu "poslovati kroz novi model poslovanja".

"U procesu restrukturiranja i zatvaranja proizvodnje bit će otkazno oko 160 ugovora o radu zaposlenicima čija radna mjesta se gase", najavljuju iz Megglea.

Također su najavili i da će, sukladno odluci o gašenju proizvodnje, raskinuti suradnje sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina te kako će svojim pouzdanim dobavljačima, među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava, pomoći u brzom pronalasku novih kupaca ili otkupljivača. 

U prvim komentarima iz Hrvatske poljoprivredne komore su najavu Megglea ocijenili novim udarom na domaću proizvodnju mlijeka, koja zadnjih desetak godina bilježi kontinuirani pad.

HPK: Nužno pronaći alternativno rješenje

"Ovom odlukom hrvatska proizvodnja mlijeka doživjet će novi udar, budući da se radi o sektoru u kojem se posljednjih 13 godina kontinuirano događa pad proizvodnje mlijeka, veliki broj proizvođača je odustao od proizvodnje, a samodostatnost proizvodnje mlijeka je u Hrvatskoj pala na oko 40 posto", istaknuli su iz HPK. 

Poručili su i kako je, zbog najave Megglea da će zbog gašenja proizvodnje raskinuti suradnje sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina, važno da Ministarstvo poljoprivrede poduzme aktivnost kako bi se pronašlo alternativno rješenje za 200 malih seoskih domaćinstava kooperanata te tvrtke.

Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković