Ministar Beroš odgovorio predsjedniku: Funkcioniranje Nacionalnog stožera u skladu je s Ustavom i zakonom

Ministar zdravstva Vili Beroš, gostujući u vijestima RTL televizije, izjavio je kako vjeruje da će u mandatu ove Vlade biti izgrađena Nacionalna dječja bolnica, a odgovorio je i na izjavu predsjednika Republike.

Veliki izazovi pred Vladom, posebno u zdravstvenom resoru

Beroš je kazao kako su pred Vladom veliki izazovi, poglavito u resoru zdravstva, čega je bio svjestan još u siječnju, s tim da tada nije znao da dolazi koronakriza.
"Svjestan sam velikih zadaća koje su preda mnom".

Kad je riječ o očekivanjima od novih kolega, Beroš kaže da su oni spoj iskustva i mladosti.
"Vjerujem na osnovu ovog plana koji je Vlada donijela za iduće razdoblje da ćemo napraviti sve, svatko u svom resoru, da i nadalje unaprjeđujemo funkcioniranje Vlade, odnosno da život građana činimo boljim.

Funkcioniranje i odluke Nacionalnog stožera u skladu su s Ustavom i zakonom

Beroš se osvrnuo na kritike predsjednika države koji je rekao da je Nacionalni stožer protuustavno tijelo. Kaže da nije pravni stručnjak, ali da su već puno puta govorili da je funkcioniranje Stožera, kao i njegove odluke, u skladu s Ustavom i člankom 16. koji govori da se slobode i prava mogu ograničavati u slučajevima kada je potrebno zaštititi pravni poredak, javni moral ili zdravlje hrvatskih građana.
.
"Imamo posebni zakon, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji determinira ovakve situacije epidemije. Kada je pisan prijašnji zakon, nije bilo spoznaja o pandemiji te je on u Hrvatskom saboru, njegove izmjene i dopune, noveliran i usklađen s novonastalom situacijom. Upravo taj zakon predviđa funkcioniranje Stožera. Mišljenja sam da su sve odluke temeljene na stručnom promišljanju, da su ustavne i da je sve napravljeno s ciljem zaštite zdravlja i života građana", kaže Beroš.

Mjerila su jednaka za sve

Upitan o kritikama da pravila i mjerila ne vrijede za sve jednako, s obzirom na slučaj Hrebak, Beroš smatra da svaki takav problem treba osvijetliti sa svih strana. Kaže da mu je Capak u neobaveznom razgovoru rekao da je Hrebak testiran i da nije utvrđeno prisustvo koronavirusa, da prema tome nije mogao zaraziti druge te da ga je konzultirao što dalje s tim nalazom.

Na upit može li onda bilo koji građanin tako postupiti i zatražiti mišljenje prvog epidemiologa u državi, Beroš napominje da je preskočen jedan bitan korak - samoinicijativno testiranje.
"Ako netko ima nalaz koji pokazuje da je negativan, onda apsolutno može konzultirati epidemiologa". 

Jeftiniji testovi na koronavirus

Stigli su jeftiniji testovi na koronavirus, iako ne još u cijeloj Hrvatskoj. Francuska ide korak dalje i proširuje besplatno testiranje za sve. Beroš kaže da su za sve građane testiranja besplatna, ali unutar indikacija koje postavlja struka. 

"Sva testiranja s uputnicama su besplatna. Smanjili smo cijenu testiranja s dvije i tri sekvence. Svima koji se žele samoincijativno testirati to je omogućeno. Testiranje cijele populacije, nema previše smisla", kazao je ministar, dodajući: "Nisam epidemiolog, doduše, ne mogu to procjenjivati. Testiranjem danas možete biti negativni, a već za dva dana pozitivni. Postavlja se pitanje smisla testiranja cijele populacije. Riječ je o iznosu  od 2,8 do 3 milijarde kuna da bi se testirala cijela populacija. Sigurno je da bi se taj novac mogao upotrijebiti u druge svrhe koje bi pridonijele pobošljanju zdravstvene zaštite", kazao je.

Ističe kako Hrvatska ima taj novac, ali ponavlja da su testiranja prilagođena indikacijama koje je postavila struka i koja su ostvarila dobre rezultate u dobrom poluvremenu borbe protiv koronavirusa.

Ministar naglašava da će cjepivo protiv Covida 19  biti dostupno i Hrvatima. Postoje dvije globalne inicijative, kojima se pridružuje i Hrvatska. Jedna je na razini Europske unije koja govori o načinu predbilježbe, naručivanja i plaćanja cjepiva.
"Napravit ćemo sve da omogućimo dostupnost cjepiva građanima", tvrdi Beroš.

Čvrsto i odgovorno borit ćemo se sa svim izazovima

Upitan o ostalim problemima u zdravstvu; dugovima, listama čekanja, Beroš je kazao:

"Duboko sam svjestan problema jer sam dvije godine radio kao pomoćnik ministra. Znam da me čeka veliki posao, no uz pomoć tima koji je u formiranju mislim da ćemo naći načina riješiti, naravno, ne sve izazove.
Možete biti sigurni da ćemo čvrsto i odgovorno nastojati boriti se s izazovima - počevši od lista čekanja, neadekvatnih objekata, potrebno je revitalizirati Imunološki zavod što se poglavito vidi u ovoj situaciji.

"Počeli smo razmišljati, tražimo načine financiranja navedenih projekata, ne samo iz proračunskih sredstava. Vjerujem da ćemo uspjeti u tim nastojanjima. Mogu obećati građanstvu da ću dati sve od sebe", poručio je Beroš.

Nacionalna dječja bolnica u ovom mandatu

Beroš iskreno vjeruje da će u njegovom mandatu biti izgrađena nova Nacionalna dječja bolnica.

"Ministarstvo regionalnog razvoja već je osiguralo 48 milijuna kuna za izradu studije izvodljivosti. Ona je kasnila zbog procedure javne nabave koja nije u domeni Ministarstva zdravstva", rekao je ministar, najavivši da će se, za osam do devet mjeseci, kad studija bude gotova, definirati mjesto i način gradnje nove bolnice.

"Gledamo i prema nekim drugim izvorima financiranja. Ako bude i malo sreće, uz naš veliki trud, mislim da ćemo utemeljiti gradnju i završiti bolnicu", zaključuje Beroš.

Izvor: RTL/Vlada
 

Pisane vijesti