Aladrović za Novu TV: Bit će ozbiljnih promjena na tržištu radne snage

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u razgovoru za Dnevnik Nove TV govorio je o izazovima u resoru te najavio razgovore sa sindikatima o izmjenama Zakona o radu.
 
"Razgovarali smo s njima u proteklom mandatu pa ćemo i ovoga puta. Reaktivirali smo Gospodarsko-socijalno vijeće i naravno da ne dolaze u obzir bilo kakve izmjene Zakona o radu, ali... Krajem ljeta ćemo sjesti i razgovarati i nadamo se da ćemo postići konsenzus između poslodavaca i sindikata, ali moramo biti svjesni da će taj konsenzus biti relativno teško postići. Izmjene Zakona o radu su nužne da bi hrvatsko tržište radne snage i hrvatska ekonomija dobili nekakav dodatan motiv za svoj razvoj“, rekao je ministar dodavši kako u prošlom mandatu ta tema nije otvarana, ali da je sada zaista krajnje vrijeme.
 
Kaže kako se govorilo o valu otkaza i nakon 1. lipnja no to se, kaže, nije dogodilo.
 
Krajem kolovoza donijet ćemo nove mjere koje će pridonijeti da tržište radne snage ostane stabilno
 
"Vjerujemo da neće ni na jesen do toga doći jer smo puno toga učinili, donijeli smo mjere za lipanj, srpanj i kolovoz i tu nećemo stati", kaže Aladrović. Kazao je i da će krajem kolovoza donijeti nove mjere koje će pridonijeti da tržište radne snage ostane stabilno.
 
Komentirao je i nedostatak radnika u građevini.
 
"U tom kontekstu dobro je čuti da jedna gospodarska grana nema radnika, da joj nedostaje radne snage jer to znači da gospodarske aktivnosti postoje. Jedan dio nedostatka te radne snage nadoknađivali smo uvozom radnika, odnosno kvotama. Zbog epidemiološke situacije nešto je teže doći do tog uvoza radne snage, ali se svi trebamo suočiti s tim da ćemo na tržištu radne snage morati doživjeti ozbiljne promjene. Konkretno, bit će tu prekvalifikacija i stjecanja novih vještina“, rekao je Aladrović.
 
Bude li epidemiološka situacija bolja ažurirat ćemo upute domovima za starije. Zdravlje štićenika i osoblja je najvažnije
 
Štićenici domova za starije zbog svoje dobi najugroženija su skupina tijekom epidemije zato je njihovo kretanje najstrože ograničeno. Pravobraniteljica je negodovala jer su oni i dalje zatvoreni. Na pitanje je li već razgovarao s epidemiolozima kako da se to riješi, da se i ljudima u domovima omogući "novo normalno", Aladrović odgovara: "Mi smo spremni ažurirati te upute ukoliko bude bolja epidemiološka situacija, bit ćemo fleksibilniji. Međutim, zdravlje je ono što je u ovom trenutku najvažnije. Zdravlje i štićenika i osoblja tih domova, i to je ono što ćemo štititi pa čak i u tom slučaju ako ta nekakva, nekakvo 'novo normalno' bude u ograničenijem kontekstu za te korisnike."
 
Upitan o kompleksnosti sustava socijalne skrbi, kojemu je sad na čelu, te manjku socijalnih radnika Aladrović kaže da će nastaviti posao svojih prethodnica, ministrice Murganić i ministrice Bedeković.
 
"Svjesni smo da taj sustav u nekom dugom periodu možda nije ispunio očekivanja. Nastojat ćemo popuniti radna mjesta u socijalnoj skrbi i nastojat ćemo biti brži i efikasniji", rekao je. Rekao da bi to mogli napraviti za godinu, godinu i pol.
 
Kaže kako aplikaciju za praćenje epidemije koronavirusa još nije skinuo. "Čekam da iziđe kolega Malenica pa da je testiramo", rekao je.
 
Izvor: Nova TV / Vlada
 
 
 

Pisane vijesti | Josip Aladrović