Vučković: Kroz Program ruralnog razvoja u ZD županiji ugovoreno gotovo 1,2 mlrd kn, od čega je isplaćeno 957 mil. kn

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je u petak Poličnik u Zadarskoj županiji, gdje je uz ostalo prilikom otvorenja Centra za razvoj i edukaciju Poličnik, poznatom i kao pčelarski centar, naglasila njegovu veliku važnost za razvoj pčelarstva, kao i te županije za hrvatsku poljoprivredu i ribarstvo.

"U predstojećem razdoblju na raspolaganju ćemo imati još više EU sredstava koja će, vjerujem, kroz niz kvalitetnih projekata dodatno unaprijediti razvoj poljoprivrede i ribarstva u Zadarskoj županiji te zajednice u cjelini", poručila je ministrica Vučković iz Poličnika, gdje je, kako su u petak izvijestili iz Ministarstva poljoprivrede, sudjelovala i na svečanoj sjednici povodom obilježavanja dana te Općine.
 
Centar za razvoj i edukaciju Poličnik je, kako navode, "produkt moderne poduzetničko-poslovne infrastrukture", koji će služiti kao središte za unapređenje poslovanja u industrijama koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode, nuditi konzultantske i usluge 'inkubacije' mikro, malim i srednjim poduzetnicima te edukacije poslovnim subjektima, zaposlenima, nezaposlenima, studentima i učenicima. Ukupna vrijednost tog projekta je 27,5 milijuna kuna.
 
Dobri pokazatelji u sektoru pčelarstva
 
Iz Ministarstva iznose i podatke da je u sektoru pčelarstva u 2020. zabilježen porast broja pčelara u odnosu na 2019. za 4,7 posto, kao i porast broja pčelinjih zajednica za 6 posto.
"S povećanjem broja zajednica raste i udio prodaje na veliko. U 2018. proizvedeno je 7.440 tona meda, dok je tijekom 2019. proizvodnja meda procijenjena na 8.373 tona. Tijekom 2019. zaustavljen je i rast uvoza meda u RH te se bilježi njegovo smanjenje za 24 posto u odnosu na 2018., dok se izvoz zadržao na približno jednakoj razini", iznose iz tog ministarstva.
 
Podsjećaju pritom i da su kao odgovor na izazove u sektoru definirane tržišne mjere pomoći u skladu s Nacionalnim pčelarskim programom donesenim prošle godine u rujnu, ističući da je za provedbu programa kroz tri godine, od 2020. do 2022. predviđeno ukupno 44,5 milijuna kuna.
 
Gotovo polovina ukupnog ulova male plave ribe u Zadarskoj županiji
 
Vezano za Zadarsku županiju, u kojoj se nalazi i općina Poličnik, iz Ministarstva naglašavaju i da je ta županija svojim plovilima u 2019. ostvarila gotovo 47 posto cjelokupnog ulova male plave ribe u Hrvatskoj te da ima udio od 60 posto u ukupnoj vrijednosti proizvodnje akvakulture u RH.
 
"Zadarska županija ostvaruje skoro 70 posto ukupne hrvatske količine i vrijednosti proizvodnje bijele morske ribe, a 75 posto ulova plavoperajne tune je u 2019. namijenjeno za uzgajališta iz Zadarske županije", pokazuje statistika.
 
Tome dodaju i da je u zadarskoj luci Gaženica radi prometne povezanosti i riboprerađivačke industrije, koja je iznimno razvijena na ovom području, ukupni godišnji iskrcaj ribe i drugih morskih organizama za 2019. iznosio 8,6 tisuća tona.
Uz Gaženicu kao vodeće iskrcajno mjesto u Hrvatskoj ističe se i iskrcajno mjesto Vela Lamjana na otoku Ugljanu, gdje je ukupni godišnji iskrcaj 2019. iznosio 5,2 tisuće tona.
 
U te dvije luke su bila i neka od najznačajnijih ulaganja u županiji kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo, u ribarskoj luci Vela Lamjana vrijedna gotovo 37 milijuna kuna, a u Gaženici u ribarskoj luci gotovo 28 milijuna kuna, i u potpunosti su financirana EU sredstvima.
 
Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo na području te županije ugovoreno je gotovo 532 milijuna kuna, a isplaćeno 324 milijuna kuna, dok je kroz Program ruralnog razvoja te tržišne, izravne i nacionalne potpore u Zadarskoj županiji ugovoreno gotovo 1,2 milijarde kuna putem 21.431 ugovora, od čega je isplaćeno 957 milijuna kuna.
 
Samo za općinu Poličnik u istom razdoblju ugovorena je vrijednost potpora od gotovo 24 milijuna kuna, a isplaćeno gotovo 22 milijuna kuna.
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković