Plenković: Traženje nestalih nikada neće prestati biti prioritet hrvatske Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Zagrebu na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskome ratu.

Uz premijera Plenkovića, svečanosti su prisustvovali  i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova  Gordan Grlić-Radman te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Plenković se nazočnima obratio  prigodnim govorom koji donosimo u cijelosti: 

"Cijenjene obitelji poginulih, nestalih, umrlih, zatočenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata,

Cijenjene  članice i članovi Saveza udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, poštovana voditeljice Službe traženja Crvenog križa,

Cijenjeni hrvatski branitelji, poštovani izaslaniče predsjednika Hrvatskoga sabora, poštovani potpredsjednici Hrvatskoga sabora, potpredsjedniče Vlade i ministre hrvatskih branitelja, ministre vanjskih i europskih poslova, ministre pravosuđa i uprave, poštovani gradonačelniče Grada Zagreba, poštovani državni tajnici, dame i gospodo,

Sve vas pozdravljam uime hrvatske Vlade na današnji Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu koji, kao što je kazala gospođa Alvir, prvi put obilježavamo u Republici Hrvatskoj kao spomendan.

Danas se cijeli svijet prisjeća osoba nestalih u ratovima i žrtava zločina počinjenih protiv čovječnosti čije su sudbine i mjesta ukopa još uvijek nepoznati.

Hrvatska se danas s dubokim pijetetom prisjeća svih osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Polazeći od prava svake obitelji  na istinu o sudbini svoje nestale djece, roditelja, braće, sestara, supružnika, baka i djedova, a pritom polazeći od osjećaja za moralno i pravedno, za Hrvatsku je ovo uistinu bolan dan. 

Vaša svjedočenja koja smo vidjeli u ovom filmu to najbolje potvrđuju. I koliko je taj dan bolan svakome od vas to jedino vi možete znati.

Stoga mi dopustite da vam u ime hrvatske Vlade i osobno izrazim duboko poštovanje, vama koji i nakon brojnih ratnih trauma, ustrajno i strpljivo očekujete istinu o sudbini vaših najmilijih. 

Dirnut sam vašom snagom vašom snagom, hrabrošću i ustrajnošću. Vaši nestali članovi obitelji, vaše životne sudbine, slike i uspomene koje nosite u srcu i duši, vaša nada, izvor su, poticaj , ali i trajna obaveza hrvatskoj Vladi ni svim institucijama za snažan angažman u pronalaženju svih osoba nestalih u Domovinskom ratu i za rasvjetljavanje svake pojedinačne sudbine. 

Sama činjenica da smo se 25 godina nakon završetka rata danas ovdje okupili u ovolikom broju, ukazuje na svu težinu i složenost pitanja nestalih, ukazuje na neprolaznu bol svih vas koji ste u ratu izgubili svoje najmilije. 

Nasilna odvođenja u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku povezana su sa sustavnim grubim kršenjima temeljnih ljudskih prava – prava na slobodu i prava na život. 

Uz preživjele, o svim oblicima zlostavljanja i torture, neljudskih i ponižavajućih postupanja, nijemo svjedoče brojne ekshumirane žrtve – žene i muškarci, djeca, nemoćne i starije osobe, medicinsko osoblje, ranjenici i svećenici.  

Njihovi su posmrtni ostaci pronađeni u 150 masovnih i više od 1.300 pojedinačnih grobnica otkrivenih na ranije okupiranim područjima diljem Hrvatske.  

Ovi razmjeri stradavanja jesu i trebaju biti duboko utkani u kolektivno pamćenje hrvatskoga naroda i nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti visoku cijenu koju smo platili za današnju slobodu.

Stoga je naša Vlada u svom programu rada, kako u prethodnom tako i ovom četverogodišnjem mandatu, odredila kao prioritet našu obvezu pronalaska vaših članova obitelji za čijom se sudbinom traga već gotovo tri desetljeća.  

Uz provedbu politike zaštite dostojanstva hrvatskih branitelja i digniteta Domovinskog rata te normativno uređenje prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, intenzivno radimo na pronalasku svih nestalih i unaprjeđujemo naš model u otkrivanju njihove sudbine.

Na tom smo tragu, u proteklom mandatu, predano radili na rješavanju ovog pitanja,  u svim područjima.

Stoga zahvaljujem svim tijelima i službama koji se bave ovim izrazito zahtjevnim ali humanim pitanjem. Posebno zahvaljujem potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i njegovim suradnicima na trudu koji ulažu.

Iz svih raspoloživih izvora prikupili smo saznanja o 242 moguća mjesta prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica. 

Proveli smo terenska istraživanja na 205 mjesta prilikom kojih su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 124 (sto dvadeset i četiriju) osoba.

Završno su identificirani posmrtni ostaci 184 (sto osamdeset i četiriju) žrtava koje su dostojno sahranjene prema željama obitelji.

Kako bismo bili što učinkovitiji, u cijelosti smo unaprijedili metodologiju rada, ne samo u provedbi terenskih aktivnosti nego i u stvaranju preduvjeta za obradu i identifikaciju posmrtnih ostataka. 

U tom pogledu, Vlada je podržala financiranje nabave kapitalne opreme Zavoda za sudsku medicinu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, osnažili smo sustav za traženje nestalih osoba, ojačali smo  međuresornu suradnju, ljudske resurse i otvorili područne ispostave.

Unaprijedili smo i suradnju s udrugama obitelji nestalih kako bismo zajednički iznašli nove putove za unaprjeđenje procesa traženja i na tome vam zahvaljujem.

Značajne iskorake napravili smo i na području međunarodne suradnje i to putem multilateralnih organizacija i inicijativa, regionalnih sastanaka i bilateralnih odnosa sa državama u susjedstvu. Koraci naprijed napravljeni su posebno u suradnji s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, no nažalost još uvijek nema stvarnog napretka u suradnji sa Srbijom o ovoj temi.

Mi ćemo stoga inzistirati  na rješavanju pitanja nestalih sa Srbijom. Cilj je omogućiti pristup vojnim arhivima, prikupiti podatke od osoba koje raspolažu saznanjima o nestalima i prikrivenim grobnicama, a nalaze se na teritoriju Srbije.

Posebno je bitno i osigurati dostavu dokumenata i zapisnika o posmrtnim ostacima tijela koja su nakon ubojstava premještana iz primarnih u sekundarne grobnice i na taj način pridonijeti rasvjetljavanju sudbine brojnih zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata.

Preduvjet tome je politička volja, koju zadnjih dana čujemo u stajalištima srbijanskih dužnosnika i sada očekujemo da ona bude i pretočena u djela.

Nastavljamo dijalog na multilateralnom planu i vjerujemo da će nam mnoge organizacije i države koje su uključene pomoći, upravo u kontekstu obilježavanja ovog  današnjeg dana.

Dame i gospodo,

mi smo kao Vlada u proteklom mandatu unaprijedili statusna prava obitelji nestalih hrvatskih branitelja, a želimo urediti i prava civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata i unaprijediti prava obitelji nestalih civila.

Unatoč svim naporima, traženje istine je put čiji cilj još nismo dosegnuli, jer još tragamo za 1.869 nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje je nepoznato mjesto ukopa. 

Iza svakog ovog broja je isto toliko prekinutih osobnih sudbina i jednako toliko obitelji koje traže svoje najmilije.

U želji da vam se osigura viša zaštita prava na rasvjetljivanje sudbine nestalih članova vaših obitelji, 2019. godine donesen je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je nedostajao u našem pravnom sustavu. 

Zahvaljujem vam na vašem doprinosu prigodom izrade ovog zakona

Mislim da smo njime stvorili djelotvoran okvir rada koji ima nova uporišta. 

Zakonom smo se jasno opredijelili za to da je država nadležna za rješavanje slučajeva svih svojih nestalih državljana. 

Ovo je načelo ugrađeno u naše djelovanje, bez ijedne razlike prema vjeroispovijesti, političkom mišljenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu ili bilo kojem drugom osobnom statusu osoba nestalih u Domovinskom ratu. 

Ovakvo načelo trebalo služiti i drugima kao primjer.

Nažalost, brojni su grobovi skriveni zidom šutnje. 

Iako nam nedostatak informacija otežava svaki značajniji napredak, ostaje nam nada da će Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu – kojim je, između ostaloga, predviđeno i nagrađivanje onih čije informacije pomognu rješavanju slučajeva nestalih osoba – pridonijeti pozitivnom pomaku.  

Svjesni smo da samo apeli nisu dovoljni, ali vjerujem da ima još ljudi koji su spremni olakšati svoju savjest i bol brojnih obitelji.

Stoga pozivam sve one imaju bilo kakva saznanja o nestalim osobama ili prikrivenim grobnicama. da ih podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima.

Trideset godina od početka Domovinskog rata, od presudne je važnosti stvaranje svih preduvjeta za rješavanje otvorenih pitanja, a posebno nestalih.

A to je dužnost odgovorne i predane države, države koja poštuje svoje žrtve, koja ima osjećaj za humano, moralno i pravedno. 

Upravo na tom tragu naša je trajna obveza da,  poznavajući vašu žrtvu, strpljenje, ustrajnost i vjeru u pronalazak nestalih, kao i povjerenje i potporu naporima Vlade, zbog vas i svih vaših obitelji, zbog onih kojih nema, zbog naraštaja koji dolaze, da i danas kažemo da hrvatska Vlada nikada neće posustati u potrazi za nestalima. 

Trebamo iskazati i pijetet prema svakoj nevinoj žrtvi, ne gledajući na njenu nacionalnost.

Naše iskazivanje pijeteta prema tisućama nedužnih žrtava ne dovodi u pitanje legitimnost ni pravednost Domovinskog rata.

Naprotiv, time pokazujemo velikodušnost i humanost pobjednika koji unatoč svemu žali zbog svakog posrtaja.

Trebamo pokazati hrabrost i ljudskost i podjednako iskazati pijetet prema svim nevinim žrtvama.

To je naš doprinos uspostavi povjerenja.

Moramo ići naprijed, a za to nam je potrebna sa svima iskrena pomirba.

A ona se može graditi samo na istini i činjenicama, ali i na suradnji u pronalasku svih nestalih i na pravdi za sve žrtve u Domovinskom ratu, čemu ova Vlada ostaje privržena.

Stoga želim poslati zadnju poruku, a to je da ćemo učiniti sve, u suradnji s vama, da dođemo do informacija, da i u ovom mandatu napravimo iskorake za ovaj preostali broj ljudi čiju sudbinu želimo doznati, kako bismo olakšali vama koji živite s tom patnjom zadnjih skoro trideset godina. 

Jer je Domovinski rat kamen temeljac suvremene i demokratske Hrvatske, naše slobode i, unatoč svim izazovima, koje nosi ovo današnje vrijeme, ovo je tema koja nikada neće prestati biti prioritet hrvatske Vlade i hrvatskih institucija. 

Hvala vam."



Pisane vijesti | Andrej Plenković