Predsjednik Vlade na Bledu: Razgovarat ćemo o posljedicama Covida-19, to je izazov s kakvim se nismo susreli

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje danas na 15. Strateškom forumu na Bledu. U izjavi za medije, kazao je da će se na Forumu razgovarati o posljedicama Covida-19, globalnom upravljanju aktivnostima na razini Europske unije, odnosima među državama i pronalaženju zajedničkog rješenja za globalnu panedmiju.

Premijer je ocijenio da je riječ o dobro odabranoj temi za početak političke jeseni na međunarodnom planu.

"To je izazov s kakvim se nismo susreli i mislim da možemo polako od kraja siječnja pa do danas rezimirati što je bilo dobro, što smo zajednički učinili kvalitetno i kako da reagiramo u budućnosti kada je riječ o cjepivu, nabavljanju medicinske i zaštitne opreme, javnih nabava", rekao je Plenković.

Upitan o temama susreta s premijerima Janezom Janšom i Viktorom Orbanom, predsjednik Vlade je podsjetio da se sa slovenskim premijerom Janšom susreo nakon izbora u Hrvatskoj tijekom srpnja, kada su razgovarali o Covidu-19.

"Mislim da smo svi skupa učinili napore da turistička sezona bude što je moguće bolja. Generalno smo zadovoljni s obzirom na procijene kakve su bile u travnju i svibnju, puno je bolja. No sada moramo vidjeti koji su novi modaliteti koje zajednički moramo napraviti kako bismo smanjili zarazu i onda naravno i prekogranične efekte", kazao je premijer.  

Predsjednik Vlade je upitan i o stavljanju cijele Hrvatske na crvenu listu sredinom kolovoza, čime je uvedena obavezna karantena za sve koji dolaze s hrvatskog na slovenski teritorij.

"Naša je linija bila da se pokuša, osobito u Sloveniji, ne samo radi Hrvatske nego i radi brojnih Slovenaca koji su naši česti i dragi gosti, gledati kriterij županijske razine po stupnju zaraze, nešto slično kao što će imati Njemačka. Mislim da za to postoji prostor i da je to najprimjereniji način", pojasnio je Plenković.

Spremni smo i dalje razgovarati o granici sa Slovenijom

Odgovarajući na pitanje o arbitraži sa Slovenijom, predsjednik Vlade je naglasio da je naša pozicija jasna te da je Hrvatska i dalje spremna razgovarati sa Slovenijom o granici. Podsjetio je na inicijativu Slovenije pred Europskim sudom u Luxembourgu, koji je kazao da nije nadležan.

"Mi smo i dalje spremni razgovarati o granici sa Slovenijom. Važno je da nađemo rješenje koje je dobro i održivo za obje zemlje", poručio je premijer Plenković.   
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković