Fuchs za Novu TV: Obrazovanje mora ići dalje, nema toga što bi ga moglo zakočiti

Sutra počinje nastava za 459.800 učenika. U studiju Nove TV gostuje ministar obrazovanja Radova Fuchs koji reporterki Dnevnika Nove TV Sanji Vištici odgovara na pitanja koja za njega imaju roditelji, učenici i ravnatelji.

Virus je i prije početka nastave ušao u šest škola. Brine li vas to?
 
Brine me sve. Naravno i početak škole, ali sam optimist. Virus nije ušao u škole, nego među djelatnike. Sada imamo osam škola koje neće početi kako je planirano. 
 
Iako ste o tome već govorili, ali valja ponoviti što ako se zarazi djelatnik ili dijete? Tko sve ide u samoizolaciju?
 
Idu oni koji su bili u bliskom kontaktu. Tko će ići u izolaciju, odlučit će epidemiolozi. To bi mogao biti razred i njihov razrednik.
 
Jednu majku je zanimalo je li sigurno poslati dijete i čija je odgovornost ako se dijete zarazi?
 
Čija je odgovornost ako se dijete zarazi u parkiću. Što je s jučerašnjim prosvjedom, tamo je bilo djece? Čija je to odgovornost? Zato se naglašava da budemo odgovorni.  
 
Ravnatelji su mi se zabrinuto požalili da dosta roditelja inače šalje djecu u školu s temperaturom. Kako to riješiti? Jesu li ravnatelji dužni to prijaviti i kome?
 
Tako da roditelji postanu odgovorni. Nećemo nagađati zašto šalju djecu sa temperaturom u školu. Ovdje se sukobljavamo s konkretnim virusom i roditelji moraju mjeriti temeperaturu djetetu i ne slati ga u školu s temperaturom iako nema veze s Covidom.
 
Krenimo od samoizolacije ravnatelja - što u tom slučaju?
 
Ako se razboli završit će na bolovanju, nadam se kod kuće - da neće morati u bolnicu. Nadam se da se takve stvari neće događati, ali uvijek će netko moći zamijeniti nekog drugog.
 
Bilo je i pitanje o zamjenama - što ako se ona ne može naći? Matematika, kemija, fizika - to je i inače problem...
 
To je jedna od stvari koja je problem, jer i u normalnim okolnostima imamo problema s tim. Radimo na tome, u kontaktu smo s učiteljskim fakultetima pa da možda i tu opciju otvorimo što se tiče zamjena. Može se privremeno zapošljavati na 60 dana.
 
Možete li pojasniti kako bi se točno trebao organizirati učitelj za online nastavu ako dio razreda završi u samoizolaciji?
 
Ako krenem objašnjavati, trajat će dugo, ali vrlo su jasne upute na stranicama ministarstva. Nedavno smo objavili GIF-ove, glavne izvedbene kurikulume, to su ishodi koje dijete mora znati.
 
Ove godine bi zimski praznici trebali biti u dva dijela, i u veljači - od toga se odustaje ili to ostaje?

Mogli bi se pomicati, ali treba pratiti situaciju.
 
"Obrazovanje mora ići dalje, nema toga što bi ga moglo zakočiti. Bez obrazovanja nema napretka niti pojedinca niti društva. Obrazovanje nije opcija, nego ono bez čega se ne može zamisliti funkcioniranje svih nas," poručio je na kraju ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.
 
Izvor: Nova TV / Vlada
 

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje | Radovan Fuchs