Ministar Fuchs u Karlovcu otvorio Mješovitu industrijsko obrtničku školu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs otvorio je danas u Karlovcu novu  zgradu Mješovite industrijsko-obrtničke škole simboličkom zvonjavom starinskim mjedenim školskim zvonom, te je na početku školske godine zaželio da što kraće traju antiepidemijske mjere.
 

Ocijenivši novu školsku godinu 2020./21. vrlo izazovnom, ministar Fuchs je poželio da što kraće traju rigorozne antiepidemijske mjere, kojima se krenulo u nastavnu godinu, i da ona, unatoč tome, svima bude “dobra, mirna i uspješna”.

Još je jednom preporučio da svi učenici i nastavnici diljem Hrvatske poštuju antiepidemijske mjere koje su se morale donijeti zbog pandemije Covida-19. Poručio je roditeljima učenika da donesene mjere nisu hir, te da i oni budu odgovorni.

“Nadam se da ćemo tako svi zajedno opet škole učiniti mjestom u kojem se više neće morati nositi maske, i koje će opet biti okupljalište veselja i graje, a do tada ćemo se ponašati odgovorno”, rekao je Fuchs.

Ministar je naglasio da je, uz ostalo, definiran “obavezni dio nastavnog programa”, svim je učiteljima na raspolaganju, a riječ je o “znanju koje svaki učenik iz pojedinog predmeta mora savladati; može se puno više, ali ovo je fond znanja koji se mora dobiti”, dodao je.

Napravljeni su i tjedni i mjesečni nastavni planovi, te ih je Ministarstvo znanosti i obrazovanja diglo na svoje internetske stranice i svi ih mogu koristiti, da bi se što više sinhroniziralo izvođenje nastave u cijeloj Hrvatskoj, čime će se olakšati nastava i učiteljima i učenicima, posebno onima koji nastavu prate kod kuće online.

Velika većina škola radi po A modelu, za dva dana znat će se koliko škola radi po B ili C modelu, i da su to samo one škole u kojima je dio nastavnika u obaveznoj samoizolaciji.

Ravnatelji i nastavnici ključni u organizaciji nastave

Pohvalivši ravnatelje i nastavnike kao ključne pojedince u organizaciji nastave, ministar Fuchs  je rekao da se sada za provjeru poštivanja mjere u škole neće slati inspekcije, jer su se ravnatelji pokazali i te kako odgovorni.

Osvrnuvši se na pojedine oporbene opaske naglasio je kako se ne želi škole 'pretvoriti u zatvore'.

A propisanih mjera, dodao je, svi se trebaju držati u školi i u javnom i školskom prijevozu. I dalje je odgovornost roditelja da djeca i izvan škole poštuju mjere pranja ruku i druge osnovne principe kojima se može prevenirati zaraza. Također je obaveza roditelja da učenicima ujutro i navečer izmjere tjelesnu temperaturu,  kako se ne bi dogodilo da zaraženo dijete dođe u školu.

Govoreći o modelu B, s mješovitom nastavom, u školi i na daljinu, ministar znanosti i obrazovanja rekao je da se izrađuju digitalni materijali, složeni su i sadržaji za pomoć učenicima koji nastavu u ciklusima prate od kuće. Nada se kako neće biti potrebe da se oni koriste i po modelu C, kada bi se nastava potpuno morala odvijati na daljinu, od kuće.

U Karlovačkoj županiji su danas sve škole počele s radom po A modelu, osim Osnovne škole “Slava Raškaj “u Ozlju koja je odabrala B model i to po tri dana nastave u školi, te po dva dana od kuće i mijenjanje razrednih odjela koji su u školi, rekla zamjenica župana Vesna Haksan Dolinar.
“To je svima nama u županiji testni model da vidimo kako nastava funkcionira po B modelu, jer moramo biti spremni i za drugi model", dodala je.

Sportašima raznih klubova ministar Fuchs je poručio da se još moraju strpjeti za povratak u školske sportske dvorane, jer je sada “razumno pričekati do kraja ovog mjeseca da se ustali dinamika obavljanja nastave u školama. A onda ćemo dati upute, na način da ne bude ulazaka u škole, da ne bi došlo do širenja zaraze, te promišljamo da bi se treninzi sportskih klubova odvijali kada se ne odvija nastava u školama, vikendima, uz obaveznu deziunfekciju nakon korištenja dvorana, najavio je.

Danas otvorena nova školska zgrada Mješovite industrijsko-obrtničke škole u Karlovcu prostire se na 880 četvornih metara rekonstruirane zgrade bivše Tiskare Gaza.

U školu je uloženo 10 milijuna kuna, od čega je s nacionalne razine za energetsku obnovu osigurano 3,5 milijuna kuna, dok je Karlovačka županija kao osnivač škole osigurala za unutarnje uređenje 3,6 milijuna, a razlika je utrošena za opremanje strukovnih kabineta na drugoj lokaciji i to pekarski, frizerski, pedikerski i mesarski kabinet.

Uvjete u školi ministar je nazvao izvrsnim za dualni oblik naobrazbe, dodavši kako ne sumnja da će učenici koji budu završili ove strukovne programe biti  uspješni.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Radovan Fuchs