Plenković za CNN: Naše otvaranje turistima bio je kalkulirani rizik, ali smo zaštitili građane

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je, gostujući u CNN-ovoj poslovnoj emisiji 'Quest Means Business' novinara i voditelja Richarda Questa govorio o balansiranju gospodarskih aktivnosti i striktnih epidemioloških mjera. 

U jednu od najpopularnijih ljetnih destinacija u Europi ovoga je ljeta stiglo oko sedam milijuna gostiju, a broj noćenja je 50 posto manji nego lanjske, rekordne godine. 

Turizam je jedna od najvažnijih gospodarskih grana koja čini oko 20 posto BDP-a najmlađe članice EU-a. 

Na upit je li nedavan porast oboljelih na neki način plaćanje cijene za otvorenost tijekom turističke sezone, Plenković je rekao da se radilo o "kalkuliranom riziku."

Sezona bolja od očekivanja

"Prije svega Hrvatska je bila na čelu EU kad je epidemija izbila, i mnogo smo posla imali u koordiniranju EU napora oko toga u prvoj polovici 2020. Isprva smo imali strogi lockdown i krajem travnja smo otvorili granice, pa smo zatim omogući turistima da dolaze sredinom lipnja. Sezona je bila bolja od očekivanja, i imali smo rekordne brojke.

No radi se o kalkuliranom riziku. Brojke novih slučajeva jesu narasle u zadnjih par tjedana, ali još uvijek imamo jako nisku stopu smrtnosti. Dakle uspjeli smo napraviti kombinaciju mjera za zaštitu zdravlja građana ali i takvih koje su omogućile da jedna od najvažnijih ekonomskih grana, turizam, prosperira."

Treba uzimati epidemiološku situaciju po županijama i gradovima

"Uspjeli smo uskladiti zdravlje naših građana i prihode iz turizma, jedne od najvažnijih gospodarskih grana", istaknuo je.

Plenković smatra da bi susjedne zemlje, od kojih su neke stavile Hrvatsku na crvenu listu, trebale uzimati u obzir epidemiološku situaciju po županijama i gradovima, a ne cijelu Hrvatsku uzimati kao rizičnu. 

"Postoje županije ili gradovi s razbuktalom epidemijom i mislimo da bi mjere trebale ciljati ljude koji su bili u tim regijama. To sam poručio slovenskom, mađarskom, austrijskom i njemačkom kolegi", rekao je.

Hrvatski premijer zauzeo se za to da EU donese zajedničke mjere protiv koronavirusa, ali smatra da je uloga države najvažnija.

"Epidemija je dokazala da je uloga države, a ne nekog drugog aktera, najvažnija za zaštitu građana od pandemije", rekao je hrvatski premijer.

Na pitanje kakva je strategija za dalje, Plenković je podsjetio da je danas počela nova školska godina i da je potrebna koordinacija EU zemalja, kao i lokalizacija problematičnih mjesta zaraze.

izvor: Vlada / Hina



Pisane vijesti