Predsjednik Vlade: 92,7 posto škola izabralo model A, cijela priprema je bila kvalitetna i pravodobna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Međimurskoj županiji. Posjet je započeo u Pribislavcu, gdje je prisustvovao otvorenju nove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora.

U svom govoru, premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo što je završen posao izgradnje nove školske zgrade, kazavši da je u planu i izgradnja sportske dvorane.

"Bilo je puno angažmana lokalne razine, ali i Vlade i mislim da je to jedan veliki iskorak za kvalitetu obrazovanja u Međimurskoj županiji, osobito ovdje u Pribislavcu", naglasio je Plenković.

Premijer je posebno važnim ocijenio da od 313 učenika koji će pohađati Osnovnu školu Vladimir Nazor njih sedamdeset posto je romske nacionalne manjine.

Svim pripadnicima nacionalnih manjina omogućiti kvalitetno obrazovanje

Istaknuo je da je jedno od glavnih načela Programa Vlade da se svim pripadnicima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj omogući kvalitetno obrazovanje i da budu dio "našeg obrazovnog i školskog sustava".

"Kad je riječ o djeci romske nacionalne manjine, posebna nam je zadaća, osobito ovdje u Međimurju, da svi zajedno napravimo dodatne napore kako bi ta djeca ostala u školskom sustavu do kraja obrazovanja", poručio je Plenković.

Mi smo Vlada, podsjetio je premijer, u čijoj parlamentarnoj većini sudjeluju zastupnici svih nacionalnih manjina i zato nam je posebno važno, naglasio je, da smo u ovogodišnjem ustroju Ministarstva znanosti i obrazovanja oformili upravu koja će se baviti obrazovanjem nacionalnih manjina.

Predsjednik Vlade kazao je da Osnovna škola Vladimir Nazor ima sve bitne elemente koje ima i obrazovni dio Programa Vlade, a to su uključivost i inkluzivno obrazovanje. Rekao je i da je prilagođena za djecu, odnosno osobe s invaliditetom te omogućuje cjelodnevnu nastavu.

"Naš je cilj što više cjelodnevne nastave, a što manje rada u smjenama zbog kvalitete obrazovanja. Ona isto tako pruža i mogućnost predškolskog odgoja. Sve je to temelj onoga što želimo napraviti u cijeloj Hrvatskoj, a već se radi u ovoj školi", kazao je.

92,7 posto škola odabralo model A

Premijer se u svom govoru osvrnuo i na početak školske godine. Izvijestio je da je prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja 92,7 posto škola odabralo model A, sedam posto model B, a 0,29 posto model C.

"To znači da je cijela priprema, upute koje smo radili, komunikacija s ravnateljima, sa svima odgovornima u obrazovnom sustavu napravljena kvalitetno i pravodobno. I u ovim okolnostima Covida-19 krenut ćemo u novu školsku godinu s ambicijom da naši školarci dobiju kvalitetno obrazovanje“, poručio je premijer Plenković.  

Predsjednik Vlade zahvalio je ministru Radovanu Fuchsu, bivšoj ministrici Blaženki Divjak i svima koji su omogućili da se u Pribislavcu otvori nova školska zgrada.

Podrška Vlade projektima za razvoj Međimurske županije

Potom je premijer Plenković održao radni sastanak sa županom Matijom Posavcem i predstavnicima Županije u Čakovcu.

U izjavi medijima, kazao je da su razgovarali o brojnim projektima koje priprema Međimurska županija iz raznih područja, od školstva, zdravstva, kulture, do turizma.

"Važno je da razvijamo sjever Hrvatske i ovu Županiju brojnim projektima, bilo da je riječ o ulaganjima u gospodarstvo, prometnu infrastrukturu, potporama malom i srednjem poduzetništvu. Mislim da je ovdje vrlo dinamična aktivnost poduzetnika, ali i potpora svih jedinica lokalne i područne samouprave", rekao je Plenković.

Kazao je da je s fiskalnom decentralizacijom Međimurska županija jedna od onih koja je dobila znatno veće prihode, što je, dodao je, omogućilo realizaciju projekata na lokalnoj razini, sufinanciranje, povlačenje EU sredstava. Premijer je naveo da je ukupno povučeno oko 1,3 milijarde kuna. 

"Mi ćemo i dalje na tragu sjednice Vlade koje je održana prošle godine u srpnju u Čakovcu pomagati sve projekte za razvoj Međimurske županije, a i za ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske koristeći i europska i nacionalna sredstva", poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Upitan koje će od projekata koje mu je predstavio župan Posavec podržati, premijer je naglasio da podršku daje svim onim projektima koji donose dodanu vrijednost i unapređuju kvalitetu života u zajednici.

Župan Matija Posavec kazao je da je zatražio pomoć pri predfinanciranju i sufinaciranju projekata Europske unije, kao i pomoć u realizaciji obnove i izgradnje cestovne infrastrukture, s posebnim naglaskom na cestu Čakovec-Varaždin.

U pratnji predsjednika Vlade bio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Pisane vijesti | Andrej Plenković