Plenković: Žarko Domljan ubraja se u generaciju političara koji su imali presudnu ulogu za hrvatsko osamostaljenje

Prisjetivši se danas političkoga djelovanja Žarka Domljana, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je sve što je gospodin Domljan napravio za hrvatsku politiku bilo s čvrstim ljudskim i intelektualnim uvjerenjem u izgradnju demokratskog i uključivog društva, u kojem je sloboda temelj i u kojem će se svih hrvatski građani osjećati dobro.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na komemoraciji u povodu smrti Žarka Domljana, prvog predsjednika Hrvatskoga sabora.
 
Tom je prigodom ponovno, u ime Vlade i HDZ-a, izrazio iskrenu sućut obitelji gospodina Domljana, kao i duboko poštovanje. 
 
Istaknuo je da je da je Žarko Domljan bio jedan od velikih hrvatskih ljudi koji se ubraja u generaciju hrvatskih političara koji su imali presudnu ulogu za hrvatsko osamostaljenje, za proces demokracije, izgradnju institucija i, nadasve, za međunarodno priznanje Republike Hrvatske.
 
"Bio je povjesničar umjetnosti, leksikograf, političar i, iznad svega, hrvatski domoljub i veliki intelektualac", naglasio je premijer.
 
Podsjetivši je da je Žarko Domljan bio i sudionik prvog općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice, kao i predsjednik zagrebačkog HDZ-a, istaknuo je kako je njegova ključna uloga bila zasigurno uloga prvoga predsjednika Hrvatskoga sabora.
 
Prisjetivši se da je gospodina Domljana upoznao kao mladi diplomat, premijer Plenković kazao je da mu je tada posebno fascinantno bilo dostojanstvo, poštovanje i dignitet prema svakome s kime je komunicirao, kao i prema institucijama te funkcijama koje je obnašao.
 
S ponosom se sjećamo i odajemo poštovanje djelu Žarka Domljana i njegovih suvremenika
 
Istaknuo je i njegovu ključnu ulogu  u vremenu kada je Hrvatska postajala članicom Vijeća Europe, kao i u poštivanju pripadnika nacionalnih manjina.  
 
"Sve što je napravio za hrvatsku politiku i Hrvatski sabor bilo je sa punim, čvrstim, ljudskim i intelektualnim uvjerenjem da gradimo demokratsko i uključivo društvo. Društvo u kojem je sloboda temelj, a u kojem će se svi hrvatski građani osjećati dobro", poručio je predsjednik Vlade govoreći o političkom djelovanju Žarka Domljana.
 
Premijer Plenković kazao je kako su ključne promjene na europskom kontinentu i u Hrvatskoj, kao i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, i Žarku Domljanu došle u pravom trenutku njihove pune životne zrelosti, mudrosti, dobrim kvalitetnim procjenama i odvažnosti da čine dobro za hrvatski narod.
 
"Iza njih ostaje veliki trag. I zato danas svjesni uloge te generacije odajemo poštovanje i njemu i sjećamo se s ponosom njegova djela i njegovih suvremenika. Hvala mu i neka mu je vječna slava!", rekao je premijer Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković