Tramišak: Sadnja drveća simbolizira rast i razvoj projekata i prekogranične suradnje

U Karlovcu je sadnjom deset stabala simbolično proslavljena 30. godišnjica Interreg programa Europske unije, a ministrica Nataša Tramišak rekla je da je upravo sadnja stabala ispred Dječjeg vrtića Grabrik simbolički čin za rast i razvoj projekata i buduće prekogranične suradnje.

“Karlovac provodi mnoge europske projekte i želim mu i dalje puno projekata, posebno s područja zelenog plana i održivog okoliša", rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Izvijestila je da cijeli Interreg Ipa program vrijedi 67 milijuna kuna, da je za sada dogovoreno 47 programa, a da još njih osam ostaje za dogovoriti, te da je tu riječ o uspješnom programu.

Predstavljajući projekte koji čekaju spremni na daljnja povlačenja iz EU fondova, ministrica Tramišak rekla je da je kroz financijski okvir koji traje bilo na raspolaganju 10,7 milijardi eura, a da je sada, kroz plan oporavka, na raspolaganju nova financijska injekcija od 22 milijarde eura.
"To je jamac da će se, uz zeleni plan i digitalizaciju, kao prioritetna područja moći financirati i realizirati i projekti poduzetništva za koje do sada nije bilo dovoljno novca. Riječ je o programima bitnima za razvoj gospodarstva, proizvođačke industrije, malog i srednjeg poduzetništva i obnovljivih i učinkovitih izvora energije u proizvodnji”, rekla je Tramišak.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognyan Zlatev ocijenio je važnim što će u novom sedmogodišnjem razdoblju za ulaganja u zelene projekte biti osigurano 37 posto svih novčanih sredstava, te da je bitno da Hrvatska priprema projekte za zelenu i digitalnu tranziciju.
“Cilj je Europske komisije da do 2050. Europa postane klimatski neutralna”, naglasio je Zlatev.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac, ujedno i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu te predsjednik Europskog udruženja regija i gradova FEDARENE naglasio je da je Regea provela u Hrvatskoj i u regiji 22 Interreg projekta i da Interreg oslikava smisao Europske unije.

“Hrvatska ne samo da se financira iz Europske unije, već hrvatski stručnjaci pronose i šire u cijeloj regiji znanja i vrijednosti EU kao europske obitelji”, rekao je Domac.

Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar istaknula je da se u Karlovačkoj županiji provodi više Interreg projekata ukupne vrijednosti 26 milijuna kuna, ali da je najbitnije da je Karlovačka županija s 30 projekata, sve s građevinskim dozvolama i drugom dokumentacijom, spremna za povlačene europskog novca u novoj financijskoj perspektivi.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić predstavio je pet karlovačkih Inerreg projekata vrijednih više od 70 milijuna kuna, koji su provedeni ili se još provode kroz prekograničnu suradnju - od energetske obnove, povezivanja utvrda i dvoraca do zaštita drvoreda, pri čemu je u samom Karlovcu utrošeno oko sedam milijuna kuna.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Nataša Tramišak