Banožić: Važnost sinergije Hrvatske vojske i domaćih tvrtki

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u četvrtak na skupštini Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije. Istaknuo je važnost sinergije Hrvatske vojske i domaćih tvrtki te je poručio kako treba težiti razvoju visokotehnološke i sofisticirane vojne opreme.

U tom je smislu posebno je izdvojio tvrtke poput HS Produkta, DOKINGA, Šestan–Buscha i drugih, koje su postale sinonimom za inovativnost i kvalitetu ne samo na domaćem već i na svjetskim tržištima.

Kroz predsjedanje Vijećem Europske unije u prvih šest mjeseci ove godine jedan od prioriteta bio je zalaganje za razvoj industrijske i istraživačke dimenzije EU obrane. Ministar je također naglasio nužnost većeg uključivanja malih i srednjih poduzeća iz područja obrambene industrije, kao i ravnomjernu raspodjelu sredstava između članica.
 
„Samo sinergijom između Ministarstva obrane kao korisnika, obrambene industrije i znanstvene zajednice kao proizvođača te ostalih tijela državne uprave, možemo kreirati strategije za daljnji uspješan nastup na europskom i međunarodnom tržištu“, rekao je ministar i najavio početkom sljedeće godine potpisivanje ugovora s gospodarstvenicima kao značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu te donošenje plana nabave.
 
Ministarstvo obrane pomaže i aktivno sudjeluje u razvoju i promociji hrvatske obrambene industrije kroz međunarodne aktivnosti, posebno u sklopu NATO-a i Europske unije kroz PESCO projekte i druge oblike pomoći, a jedan od njih je i afirmacija i promidžba hrvatske obrambene industrije u svijetu.
 
Ministar Banožić je u tom kontekstu posebno istaknuo Međunarodnu izložbu naoružanja i vojne opreme ASDA, koja se održava svake dvije godine u Splitu pod pokroviteljstvom Vlade i potporu Ministarstva obrane.
 
Težiti razvoju visokotehnološke i sofisticirane opreme
 
Kompletna osobna oprema hrvatskog vojnika te osobno naoružanje u potpunosti su proizvodi hrvatske obrambene industrije. „Ne smijemo se zadovoljiti trenutačnim postignućima, već je potrebno težiti razvoju visokotehnološke i sofisticirane opreme za našu vojsku. Izvrstan primjer takvog jednog naprednog sustava je obalni ophodni brod kojeg su projektirali hrvatski stručnjaci i koji je napravljen u hrvatskom brodogradilištu“, rekao je resorni ministar.
 
Na dugoročnom se planu, rekao je, intenzivno radi, a planira ga se donijeti sljedeće godine u Hrvatskom saboru.
 
„Želja nam je napraviti Dugoročni plan razvoja koji će prije svega biti realan i provediv te ćemo prilikom njegove izrade definirati prioritete Hrvatske vojske po pitanju opremanja i modernizacije s financijskim pokazateljima i rokovima. Smatram to vrlo korisnim za proizvođače kako bi se mogli pripremiti na vrijeme za sudjelovanje  u tim kapitalnim projektima“, poručio je.
 
Predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac predstavio je djelovanje klastera od 2013. godine, ciljeve te važnost sredstava iz EU fondova.
 
„Obrambena i sigurnosna industrija ima propulzivnost i važan je kotačić u razvoju hrvatskog gospodarstva. Trenutno su pred nama novi izazovi, dolazi Europski obrambeni fond, dolazi nova financijska perspektiva 2021.-2027., svi zajedno se ponovno moramo početi pripremati i tu vidim ulogu klastera“ rekao je Basarac.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Obrana i vojska | Mario Banožić