Brnjac i Nikolova potpisale memorandum o jačanju suradnje u području turizma

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i potpredsjednica Vlade i ministrica turizma Republike Bugarske Mariyana Nikolova potpisale su u četvrtak memorandum o jačanju suradnje u području turizma, objavilo je Ministarstvo turizma i sporta.

Brnjac se susrela s Nikolovom tijekom njezina radnog posjeta Hrvatskoj. Složile su se kako dvije zemlje održavaju bliske, prijateljske i odlične političke odnose koje se kontinuirano nastoji produbiti u područjima od zajedničkog interesa.

Turizam je, kako ističu iz Ministarstva, prepoznat kao jedan od sektora u kojima je moguće jačanje daljnje suradnje.

Brnjac je predstavila rezultate ostvarene u turističkom prometu tijekom prvih devet mjeseci ove godine, koji su, kako se navodi, premašili početne prognoze Svjetske turističke organizacije.

"Možemo biti zadovoljni da smo, obzirom na okolnosti i izazove pandemije Covid-19, ostvarili vrlo uspješnu dosadašnju godinu u kojoj se naš turistički sektor pokazao kao vrlo prilagodljiv i inovativan", kazala je Brnjac.

Razmjena znanja, iskustava i dobrih praksi

Takve pozitivne rezultate, kako je rekla, bilo bi teško postići bez postojećih Vladinih mjera za potporu turističkom sektoru, ali i onih koje su predviđene za predstojeće razdoblje, prvenstveno u cilju očuvanju radnih mjesta.

Od velike važnosti za daljnje mjere bit će i novi instrument EU-a usmjeren na oporavak i otpornost gospodarstva od krize izazvane koronavirusom zaključile su Brnjac i Nikolova.

"Odluka Vlade da kroz paket pomoći osigura održivost turističkog sektora i kvalitetan rad Stožera civilne zaštite donošenjem potrebnih epidemioloških mjera doprinijeli su pozicioniranju Hrvatske kao sigurne destinacije", istaknula je Brnjac, naznačivši kako tu prepoznatljivost trebamo održati kao naš trajni zaštitni znak.

Kazala je i kako su razvoj raznolike ponude i poticanje potražnje preduvjet za cjelogodišnji turizam kojemu težimo.

"Danas smo potpisali s bugarskom stranom Memorandum o suradnji s ciljem proširenja turističke suradnje. Taj će Memorandum omogućiti suradnju kroz razmjenu znanja, iskustava i dobrih praksi u području svih oblika turizma, a posebno dragocjena za Hrvatsku su bugarska iskustva u područjima zimskog i zdravstvenog turizma", istaknula je Brnjac.

Iz Bugarske 65.862 gostiju

U priopćenju se navodi i da je u 2019. Hrvatsku posjetilo 65.862 gostiju iz Bugarske, što je međugodišnji rast od tri posto, a broj noćenja je povećan pet posto, na 136.209.
 
U prvih devet mjeseci ove godine s bugarskog tržišta zabilježen pad u dolascima od 76,3 posto (13.863) te pad u noćenjima od 62,2 posto (46.078) u odnosu na isto razdoblje lani.

Bugarski turisti najviše su posjećivali Zagreb, Dubrovnik, te Istru i Kvarner, a većina njih najčešće je boravila u hotelskom smještaju. U 2019., Bugarska je zauzela 39. mjesto među hrvatskim emitivnim tržištima.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti