Tomo Medved za RTL: Niz je indicija da je predsjednik Vlade bio meta napada, no strpimo se do okončanja istrage

Ministar branitelja i potpredsjednik hrvatske Vlade Tomo Medved u RTL-u Danas govorio je oružanom napadu na Trgu sv. Marka te pozvao sve koji imaju ilegalno oružje i eksplozivne naprave da pozovu policiju da ih sigurno izuzme i tako doprinesu sigurnost svojih obitelji i cjelokupnog društva.
 
Premijer Plenković danas poručuje da je možda baš on bio meta napadača na Vladu. Imate li saznanja na temelju čega ima takve sumnje?
 
-Istraga je u tijeku vezano za cijeli događaj. Ali ono što možemo već sada vidjeti je da se na društvenim mrežama vrlo često predsjednik Vlade Andrej Plenković pojavljuje izravno kao moguća potencijalna meta. Isto tako, napad na Vladu, na policajce, teško ranjavanje policajca i po svemu sudeći pokušaj ulaska u Vladu ukazuje na to da je predsjednik Vlade bio meta ovog sumanutog čina.
 
Vi ste potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost, a i potpredsjednik Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. Imate li dodatne informacije ili saznanja u ova četiri dana od kada se napad dogodio koja bi upućivala na to da je možda meta bio sam premijer.
 
-Čitav je niz indicija koje ukazuju da je meta bio upravo predsjednik Vlade Andrej Plenković, a i policija je danas iznijela određene detalje vezano za provedbu istražnih radnji i glede statusa na društvenim mrežama. Strpimo se da se okonča istraga, a nakon toga ćemo izvijestiti javnost.
 
Radi li se o nekim konkretnim profilima na Facebooku ili na nekim drugim društvenim mrežama?
 
-Čitav niz je pokazatelja koji ukazuju na to da je meta ovog napada bio upravo predsjednik Vlade.
 
Premijer govori o "gnijezdu mržnje" i "odgovorima za radikalizam". Oporba upravo njega i HDZ proziva za korištenje i dodvoravanje desnici kada je HDZ-u to odgovaralo. Vidite li vi odgovornost HDZ-a?
 
-HDZ, poglavito HDZ danas, u proteklom mandatu i u početku ovog mandata čini sve kako bismo društvu i državi omogućili kvalitetan život. Odgovaramo na sve programe, projekte i aktivnosti i u ovim otežanim okolnostima funkcioniranja vezanima za pandemiju.
 
Konkretno, oporba vas proziva i poziva se na činjenicu da je Penava bio član HDZ-a do ove godine. Dobio je i više od 21 tisuće glasova kada se s vama borio za mjesto drugog čovjeka HDZ-a. To je velik broj glasača koje je tada dobio. Oni koje vi prozivate su sada uglavnom članovi Domovinskog pokreta, a bili su članovi HDZ-a.
 
-Da, bili su članovi HDZ-a, danas nisu. A iz njihovog pristupa ovom pitanju i iz njihovih intervjua i iskaza jasno je vidljivo da i oni sudjeluju u huškanju i stvaranju ozračja gdje je nedopustiv govor mržnje i zasigurno će istraga koja je u tijeku se pozabaviti i sa svim tim segmentima koji su izneseni.
 
I njima će se pozabaviti?
 
-Sa svima onima koji su koristeći govor mržnje i huškanje možda doprinijeli konkretnom postupanju ovog mladog čovjeka.
 
Danas ste u izjavi poručili svima da vrate oružje, a gospodin Stevo Culej, koji je prije tri mjeseca bio na listi HDZ-a, nedavno je morao vratiti oružje i tada je javno objavio na Facebooku kako je on moramo vratiti oružje, ali "vi svoje čuvajte".
 
-I ovu prigodu koristim pozvati sve koji imaju ilegalno oružje, eksplozivne naprave i sredstva, da ih vrate, da pozovu policiju i da ih ona sigurno izuzme kako bi osigurali svoju sigurnost, sigurnost svojih obitelji, a i cjelokupnog društva.
 
Culej je to javno napisao, a prije tri mjeseca je bio na listi HDZ-a?
 
-Napisao je, ali to nije ispravan i dobar put. Koristim priliku pozvati sve građane da vrate oružje. Kada govorimo o vlasnicima tog oružja, odnosno osobama koje posjeduju to oružje, govorim o svim građanima, svim osobama koje na bilo koji način su došle u posjed ili su ga naslijedile, odnosno koje potječe iz Domovinskog rata.
 
I vi ste bili među braniteljima u Savskoj. Danas smo to također čuli iz oporbe. Je li vam sada, iz ove perspektive žao što ste u tome sudjelovali, s obzirom na činjenicu da su u jednom trenutku postavljene plinske boce na glavnoj prometnici u Zagrebu?
 
-Moramo se vratiti na meritum uslijed kojih okolnosti je započeo prosvjed hrvatskih branitelja. Zoran Milanović, tada predsjednik Vlade, Ministarstvo branitelja tada, čini čitav niz radnji koje su bile usmjerene protiv hrvatskih branitelja.
 
Jasno, ali zašto se niste ogradili od čina da se plinske boce postavljaju na ulice?
 
-Ogradili smo se od tog čina. Plinske boce su vrlo brzo uklonjene. Ali jednako tako kontekst postavljanja plinskih boca u Savskoj ulici se mora dovoditi izravno u vezu s činom nasrtaja snažnih policijskih postrojbi prema stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima u Crkvi sv. Marka. Plinske boce nisu ugrožavale sigurnost i one su se u vrlo kratkom vremenskom periodu uklonile. Ovdje prosvjed hrvatskih branitelja ne možemo ni na koji način dovoditi u kontekst ovoga o čemu danas govorimo.
 
Je li citat "oba su pala, oba će pasti", koji se tada spominjao, je li to govor mržnje?
 
-Ni na koji način se ne može dovesti u kontekst niti po težini ovih elemenata koje smo ovih dana mogli vidjeti.
 
Izvor: RTL / Vlada
 

Pisane vijesti