Ministrica Tramišak u Puli uručila ugovore o dodjeli nepovratnih sredstava

Šest ugovora o dodjeli nepovratnog novca Gradu Vodnjanu, Općini Barbanu, Sveučilištu Jurja Dobrile te Istarskoj razvojnoj agenciji uručili su u ponedjeljak ministrica regionalnoga razvoja Nataša Tramišak i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa Tomislav Petric. 

Podsjećajući kako je riječ o ugovorima iz tri različita ITU poziva za projekte vrijedne 75,16 milijuna kuna, od čega je 55,7 milijuna nepovratnog novca, ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Nataša Tramišak rekla je kako se ti ugovori uglavnom odnose na razvoj gospodarstva šireg područja grada Pule i okolnih lokalnih zajednica.

Ugovorima sugeriramo podržavanje daljnjeg razvoja poduzetništva

"Ovim ugovorima sugeriramo podržavanje daljnjeg razvoja poduzetništva, institucija u poduzetništvu i poduzetničkih zona te revitalizaciju kulturne baštine, odnosno brownfield lokacija. Među ovih vrijednih šest ugovora očekujemo izuzetne rezultate u vezi s daljnjim razvojem i promocijom poduzetništva te jačanjem poduzetničke klime",  istaknula je ministrica Tramišak.

Posebice je istaknula ugovor koji se odnosi na Sveučilište u Puli i njegov daljnji razvoj nastavnih i znanstvenih aktivnosti. Naime, Sveučilište Jurja Dobrile nositelj je projekta prenamjena prostora negdašnje Mornaričke bolnice u novi akademski centar grada, a taj je projekt samo u prvoj fazi vrijedan 20,7 milijuna kuna.  

Podsjećajući kako je mjerodavno ministarstvo od svih razvojnih agencija zatražilo popis spremnih projekata te kako je zaprimljeno oko šest tisuća projekata vrijednih više od 40 milijarda eura, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a ustvrdila je kako "Hrvatska ima spremnih projekata za povlačenje sredstava iz nove financijske omotnice" te da će svi strateški projekti pronaći svoje mjesto.

Sva ulaganja odnose se na digitalizaciju društva, daljnji nastavak razvoja gospodarstva u smjeru zelenog i održivog, na javnu infrastrukturu u obliku ulaganja u zdravstvenu skrb, znanost i obrazovanje

Na pitanje koji će biti prioriteti Hrvatske za financiranje u sljedećim godinama ministrica Tramišak je odgovorila kako se po smjernicama Europske komisije sva ulaganja odnose na "digitalizaciju društva, daljnji nastavak razvoja gospodarstva u smjeru zelenog i održivog" te na javnu infrastrukturu u obliku ulaganja u zdravstvenu skrb, znanost i obrazovanje.

Po riječima obnašatelja dužnosti istarskog župana Fabrizija Radina, potencijal koji ITU mehanizam nudi kroz integrirani teritorijalni pristup ogleda se u provedbi konkretnih projekata od strateškog značenja, bilo da je riječ o prometnim projektima, brownfield investicijama, projektima unaprjeđenja kulturne baštine ili onima usmjerenima k poticanju poduzetništva i povećanju broja zaposlenih.

Svečano je otvoren i obnovljeni Dječji kreativni centar, poznatiji kao bivši Pionirski dom, na kojem su radovi završeni u roku i u skladu s planom krajem rujna ove godine, a sve kako bi se pulskim mališanima osigurao najviši standard boravka i rada, primjeren njihovoj kreativnosti, naveli su iz Grada Pule. Radovi su vrijedni deset milijuna kuna, od kojih je 2,7 milijuna nepovratnog novca, a ostatak je osigurao Grad Pula.

Naime, preko programa Energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost energetska obnova zgrade sufinancira se s 1,4 milijuna kuna, a dodatno je osigurano gotovo 1,3 milijuna kuna na temelju Javnog poziva za sufinanciranje provedbe projekata Europske unije na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 


Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Nataša Tramišak