Ministar Aladrović za RTL: Ako se pogorša epidemiološka situacija znat ćemo reagirati na vrijeme

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović gostovao je večeras u RTL-u Danas, gdje je govorio o redizajnu Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta.

Što se tiče mjere skraćenja radnog vremena, ona je prije svega namijenjena i konzumirana od strane prerađivačke industrije, kazao je ministar.

"U pregovorima s HUP-om i sindikatima uvidjeli smo da postoji određeni segment prerađivačke industrije kojima nije dovoljan samo pad efikasnosti od 50 posto zbog pomanjkanja narudžbi i tu smo usvojili nekakve njihove prijedloge da podignemo razinu na 70 posto. To ne znači nužno da će tih 70 posto biti konzumirano u svakom scenariju, ali za one kojima je najugroženija lista narudžbi i poslovanje, oni mogu iskoristiti i tu mogućnost'', pojasnio je.

Ministar Aladrović je kazao kako su udruge koje zastupaju ugostitelje zadovoljne mjerama što za njega znači da je Vlada pogodila s mjerama.

''Lockdown u ekonomskom smjeru ne očekujemo. Ne smatramo da će on biti potreban i zato smo išli s ovim mjerama kako bi omogućili onima koji rade da lakše prebrode ovu tešku epidemiološku situaciju. Ako se pogorša epidemiološka situacija znat ćemo reagirati na vrijeme'', poručio je

Ekonomski optimizam

Ministar je rekao kako se epidemiološka i ekonomska situacija cijelo vrijeme prati tako da ih niti jedan scenarij ne može iznenaditi. No nisu računali kolika bi bila cijena još jednog lockdowna u Hrvatskoj, jer ministar vjeruje da za to u ovom trenutku nema ni potrebe.

''Moramo poslati poruke ekonomskog optimizma, zaista sada zazivati najcrnji scenarij apsolutno nema potrebe. No ako se oni dogode, mi ćemo odreagirati kao što smo svaki put dosad", kazao je.

Ministar je  pojasnio da je mogućnost otpuštanja radnika ostavljena poslodavcima i sindikatima kako bi se u ova dva dana, koliko ima do izglasavanja mjera, našlo najbolje rješenje.
"Mi smo danas predstavili paket mjera. Obuhvatili smo veći segment sektora na koje se one odnose i obuhvatili smo već profil poslodavaca koji su imali i niži pad prihoda od 60 posto. Mogućnost otpuštanja ostavljena poslodavcima i sindikatima da još u ova dva dana, koliko imamo do izglasavanja mjera, nađemo nekakvo najbolje rješenje'', rekao je Aladrović.

Ministar je istaknuo kako se žele očuvati radna mjesta te ako postoji problem s radnim mjestima, moraju se akceptirati i ti rizici. "Hipotetski poslodavac može aplicirati samo za dio radnika, ali u pravilu poslodavci apliciraju za sve one radnike za koje mogu", dodao je ministar.

U prilog toj tezi idu podaci s tržišta rada.

''Mi nemamo strukturnih problema s nezaposlenosti i s razinom zaposlenosti. Razina zaposlenosti je veća nego što je bila u pre-Covid fazi, a trendovi nezaposlenosti zapravo su jedna ravna crta kad se gleda grafički od početka lockdowna. Čak postoji određena tendencija pada'', zaključio je ministar Aladrović.

Izvor: RTL/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Josip Aladrović