Situacija s koronavirusom je ozbiljna, trebamo napraviti dodatne napore da se smanji širenje epidemije

Premijer Andrej Plenković poručio je danas da je situacija s koronavirusom ozbiljna te je najavio da Nacionalni stožer civilne zaštite priprema novi paket mjera kojima će se nastojati organizirati život i rad na način da se smanji intenzitet i širenje zaraze.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme, otvarajući današnju, 21. sjednicu Vlade.
 
Govoreći o jučerašnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, kazao je da su tamo još jednom poslane važne poruke o važnosti Vukovara kao simbola hrvatske pobjede i žrtve.

"Ujedno smo isto tako i svim hrvatskim braniteljima iskazali zahvalnost, onima koji su dali za našu slobodu najviše", dodao je.

Izrazio je zadovoljstvo time što je u Vukovaru bio i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

Ponovio je da je Vlada za Vukovar u protekle četiri godine učinila znatne napore kako bi se unaprijedila kvaliteta života Vukovarki i Vukovaraca u svim aspektima života, gospodarstva, infrastrukture, kulture, stambenog zbrinjavanja, europskim fondovima, regionalnom razvoju, ali i u bitnim političkim, simboličnim porukama.    

"Poruke koje upućujemo ovom gradu su konzistentne i stalne i drago nam je da vidimo napredak. Naša privrženost da i dalje radimo za grad heroj je tu i bit će tako i u budućnosti", poručio je.

Istaknuo je i važan projekt digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata, čiji je nositelj Ministarstvo branitelja, vrijedan 81,5 milijuna kuna.

Ocijenio je da se radi o hvalevrijednom projektu i da će i uz druge projekte koji su financirani europskim sredstvima, osobito veteranski centri i braniteljska populacija imati znatne, vidljive, konkretne podrške od hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

Premijer Plenković podsjetio je da je kreditna agencija Moody's podigla hrvatski kreditni rejting za jednu stepenicu, što znači da smo uz zadržavanje kreditnog rejtinga kod agencija S&P's i Fitch i time napravili jedan važan korak naprijed.

Izdvojio je i 150 milijuna eura vrijedan projekt HŽ Putničkog prijevoza kupnje 21 elektromotornog vlaka od tvrtke Končar, financiran europskim sredstvima, kojeg je ocijenio dobrim potezom za modernizaciju Hrvatskih željeznica podsjetivši da su investicije u željezničku infrastrukturu najbitnije kada je riječ o području prometa za iduće desetljeće.

Spomenuo je i jedan od strateških projekata iz europskih fondova, koji je došao u fazu potpisivanja konačnoga ugovora, a riječ je o Otvorenoj znanstvenoj infrastrukturnoj platformi za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu na Institutu Ruđer Bošković.

"Projekt će omogućiti modernizaciju našeg najznačajnijeg znanstvenog instituta u nekoliko područja, izgradnju pet zgrada, kako bi Ruđer i Ruđerovci i dalje bili među vodećim znanstvenicima u Hrvatskoj", dodao je.

U kontekstu europskih fondova spomenuo je i izložbu "Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku", koja je otvorena ovoga tjedna te izrazio zadovoljstvo što je, u sklopu Europske prijestolnice kulture, otvorena Palača Šećerana koja pokazuje bogatstvo, povijest, kulturu jednog od hrvatskih najvećih gradova – Rijeke.

Iako je rast novozaraženih usporio, zabrinjavaju visoke brojke na dnevnoj razini

Potom se osvrnuo i na trenutnu situaciju oko koronavirusa kazavši da se na tu temu večeras održava i sjednica Europskoga vijeća.

Još je jednom apelirao da je situacija s koronavirusom vrlo ozbiljna te podsjetio da je u tri zadnja tjedna u listopadu zabilježeno udvostručenje broja zaraženih gotovo svaki tjedan.

Brojke su se tada povećavale po stopama od 80 posto do 100 posto. Posljednja tri tjedna rast se nastavio, ali se bitno usporio zahvaljujući mjerama koje su poduzete. Ovoga tjedna je to otprilike 10 posto.

Iako rast nije više velik kao u listopadu, zabrinjava i dalje, kaže premijer, što su brojke na dnevnoj razini visoke, budući da imamo u prosjeku više od 2550 zaraženih dnevno.

"Mjere su očito usporile širenje epidemije, no krivulja nije počela padati na način na koji bismo mi htjeli. Trebamo napraviti dodati napore kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sustav", rekao je premijer Plenković.

Stožer će izraditi novi paket mjera

Istaknuo je da je ova situacija dovela i do većeg broja umrlih, koji je negdje iznad 35 proteklih dana, što govori dovoljno o ozbiljnosti situacije.

"Upravo zbog toga razgovarali smo jučer i prekjučer kako bi Stožer na temelju preporuka i znanstvenika i epidemiološke struke i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te svih uključenih izradio paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život i rad na način da se smanji intenzitet i širenje epidemije", istaknuo je predsjednik Vlade.

Ponovio je da je jako važno da se svi pridržavaju mjera i nošenja maski, nerukovanja, prozračivanja prostorija, dezinfekcije, držanja distance, smanjivanje druženja.

Slična je situacija, dodao je premijer, i u drugim europskim zemljama pa će Europsko vijeće danas razgovarati o zajedničkim mjerama, te očekivanjima vezanim za potvrđivanje i verifikaciju jednog od cjepiva kako bismo onda došli u situaciju da se provede plan na kojem rade naši stručnjaci i HZJZ.

"Vremena su zahtjevna, potrebna je odgovornost i solidarnost svih naših sugrađana, stoga apeliram da pratimo preporuke i pridržavamo ih se onako kako ih donosi Stožer i kako će ih donijeti u sljedećim danima", poručio je predsjednik Vlade.Pisane vijesti | Andrej Plenković