Fuchs: Za sada se ne razmišlja o online nastavi

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs za Dnevnik Nove TV komentirao je epidemiološku situaciju u školama. Nove mjere neće se, zasad, uvoditi u škole i fakultete.

"Postotak zaraženih među učenicima se malo podignuo, ali još uvijek daleko od rasta koji bilježimo kod odraslih", konstatirao je ministar.
 
"Ako se u skladu s općim mjerama ide prema zatvaranjima većih mjesta okupljanja u tom slučaju možemo razmisliti da se u tom području primijene neke od mjera koje bi vodile ka tome, ali o tome za sada ne razmišljamo", kazao je.
 
Tamo gdje se i pojavi pozitivan učenik, nastavno ili nenastavno osoblje, imamo primjere da i sada neke škole prelaze na C model na dva tjedna.
 
Na pitanje razmišlja li se o ranijim zimskim praznicima, Fuchs je kazao da postoji mogućnost da se pomaknu zimski praznici, ali u slučaju da za time bude epidemiološke potrebe. ''U tom bi se slučaju cijelo gradivo moglo nadoknaditi uzimajući dva tjedna od ljetnih praznika, ali to je nešto što se mora raspraviti na nacionalnoj razini'', objasnio je.
 
Nastava uživo ovisi o tehničkim mogućnostima škole
 
Posljednja istraživanja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokazala su da nastavom tijekom prvog vala epidemije nisu bili zadovoljni niti učenici niti roditelji. Fuchs kaže da se taj program radio ''doslovno preko noći''.
 
''Mi cijelo vrijeme radimo i proizvodimo nastavne materijale. Oni su uvijek jedno dva tjedna ispred onoga što se predaje u školama da bi, u slučaju online nastave, imali sve gradivo pripremljeno unaprijed'', objasnio je i dodao je da nastava uživo ovisi o tehničkim mogućnostima svake škole, ali više je mogućnosti i materijala za online nastavu.
 
Provođenje mature ovisi o tome koliko će ovakva situacija trajati
 
Kada se govori o maturantima, Fuchs je kazao da se razgovara o tome kako će se provesti matura. ''To će ovisiti o tome koliko će ovakva situacija trajati, hoće li se nastava stabilizirati. Ako uspijemo održati nastavu na ovoj razini to će sigurno biti puno bolje za maturante'', kaže ministar i dodaje da je Ministarstvo dalo nalog NCVVO-u da pripremi nekoliko mogućih scenarija za državnu maturu.
 
Izvor: Nova TV / Vlada

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje | Radovan Fuchs