Ministar Ćorić ima moju podršku, argumentirano otklanjamo i ovu inicijativu oporbe

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u svom govoru tijekom rasprave o povjerenju ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, kazao da je riječ o dobrom čovjeku i da ministar ima njegovu potporu. Podsjetio je da oproba nastavlja s inicijativama i prijedlozima za pokretanje pitanja povjerenja članovima Vlade.

Premijer se osvrnuo i na Međunarodni dan borbe nasilja nad ženama, poručivši SDP-ovim zastupnicima da u vrijeme kad su imali većinu u Saboru, nisu imali hrabrosti ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. "Svi birači lijevoga i liberalnoga spektra moraju dobro znati da SDP koji je imao apsolutnu većinu od kraja 2011. godine nije imao hrabrosti ratificirati Konvenciju koja služi za bolju i kvalitetniju zaštitu žena od nasilja i nasilja u obitelji", rekao je.

Ali zato, kazao je Plenković SDP-ovim zastupnicima, niste imali problem zajedno s Domovinskim pokretom skupiti potpise za izglasavanje nepovjerenja ministru Ćoriću, bez obzira što neki od zastupnika Domovinskog pokreta, poput Karoline Vidović Krišto nisu za Istanbulsku konvenciju. "Vi ste ovim potpisima potvrdili da postoji tzv. koalicija između SDP-a, Domovinskog pokreta, a i Mosta", dodao je.

Argumenti za Janaf su smiješni

Premijer je naglasio da svi koji su potpisali inicijativu  na čelu s Peđom Grbinom "vape za dijalogom s Vladom", podsjetivši da je nakon izbora pozivao oporbu na dijalog koji su oni odbili. "Želite dijalog, a istodobno imate samo jedan cilj, a to je da birači zaborave rezultate izbora", kazao je, spomenuvši da su i protekle četiri godine oporbeni zastupnici imali ovakve i slične prijedloge. "Mi ćemo sve inicijative poput ove argumentirano otkloniti", poručio je Plenković.

Kazao je da prijedlog za izglasavanjem nepovjerenja od dvije i pol stranice ima "četiri točkice". "U točki 2. niste bili u stanju ni ovu firmu koju spominjete i kojoj je Milanovićeva vlada dala tu 71 lipu i sklopila sporazume prije 31.12. 2013., nazvati CEMP-om nego ga zovete CERP, a onda se pozivate na ministra Ćorića", rekao je Plenković, upitavši zastupnike što je napravio Ćorićev prethodnik, bivši Mostov ministar Slaven Dobrović.

"Vaši argumenti za CEMP obrađeni su u interpelaciji, na argumente zastupnika Bulja za Nacionalni park Krka odgovorio je ministar Ćorić u ranijoj raspravi, vaši argumenti za Janaf su smiješni da ne mogu biti smješniji", kazao je predsjednik Vlade.

Ponovio je da ministar Ćorić ima podršku njega i kolega u Vladi. "Odbijamo sve vaše zahtjeve, zahtjeve koalicije SDP-a, Domovinskog pokreta, Mosta i naših novih dragih zastupnika iz Možemo", zaključio je premijer Plenković.

Ćorić: Vlada i ja kao ministar nikada nismo učinili ništa suprotno interesima Hrvatske

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić referirao se na tri motiva oporbe za pokretanje povjerenja. U odnosu na projekt vjetroelektrane Krš - Pađene podsjetio je da je rješenje iz sedmog mjeseca 2017. doneseno nakon višestrukih konzultacija s Državnim odvjetništvom.

"Vlada i ja osobno kao ministar tijekom mandata u Ministarstva zaštite okoliša i energetike nismo nikada učinili ništa suprotno interesima Republike Hrvatske", istaknuo je Ćorić.

Što se tiče imenovanja Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka Ćorić je kazao da je ministarstvo poštovalo presudu Upravnog suda u Splitu dajući jasno obrazloženje razloga zašto je izabrana, a o pitanju imenovanje Dragana Kovačevića za predsjednika Uprave Janafa da s njim nije kontaktirao za vrijeme izbora odnosno samog natječaja.



Izvor: Vlada/Hina
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković