Beroš u RTL Direktu: Nema alternative odgovornom ponašanju!

Ministar zdravstva Vili Beroš, koji se kod kuće još uvijek oporavlja od koronavirusa, gostovao je putem video veze u emisiji RTL Direkt.
 
"Dobro se osjećam, nisam imao teže simptome što mi omogućava da radim od kuće", kazao je na početku ministar Beroš.
 
Na pitanje je li se zakasnilo sa strožim mjerama, ministar je rekao:
 
"Ako sagledavamo širu sliku i kontekst, čarobnog štapića i idealne situacije nema. Ove mjere su rezultat svakodnevnih analiza i promišljanja naših stručnjaka. One se ne donose ishitrenom odlukom nego kontinuiranim praćenjem trendova. Brojevi nisu dobri, broj novozaraženih  raste, broj hospitaliziranih i umrlih također. Morali smo reagirati na ovaj način. Vidite i u okruženju da različite mjere donose i različite rezultate. Potpuno je jasno da samo povećana odgovornost svakog od nas može doprinijeti sprječavanju ovog virusa", naglasio je Beroš i dodao:
 
"Struka je ta koja je pratila situaciju. Svakodnevno se razgovaralo o mjerama. Teško je reći što bi bilo da je bilo drugačije. Osnovni cilj je spriječiti preopterećenje zdravstvenog sustava, a to je na neki način postignuto. Stalno pokušamo balansirati između ekonomskih i zdravstvenih učinaka ovih mjera. Pokušavali smo balansirati situaciju i naći najbolji mogući odgovor. Kada smo vidjeli da brojke i dalje rastu, preporučili smo nove mjere", istaknuo je.
 
Na pitanje da se samo njega pitalo, bi li ovakvu odluku donio ranije, Beroš je rekao: "Ne bih, svi smo zajedno u tome, nema parcijalnih odluka niti parcijalnih rješenja. Svi zajedno, kao Vladin tim, moramo razgovarati, što od početka ove krize i činimo."
 
Iskustva drugih zemalja su pokazala da treba minimalno mjesec dana da se ostvare neki rezultati. Upitan misli li da ćemo mi imati rezultate već za 3 tjedna, kada ističu mjere, Beroš je rekao:
 
"Inicijalna procjena je da bi se određeni rezultati mogli polučiti, ali ako se ne postignu, produljit ćemo mjere."
 
Smatra da su tri ili četiri tjedna vrijeme koje će pokazati učinak ovih mjera.
 
Na pitanje je li prerano da se usudi prognozirati kakav će biti Božić, Beroš je naglasio: ''Živimo u okvirima novog normalnog, bitno je da nam Božić bude miran, da budemo u krugu članova naših užih obitelji. Pri tome se moramo odgovorno ponašati jer sprječavanjem nepotrebnih kontakata i druženja najbolje radimo i za sebe i za svoje ukućane, kao i za čitavu naciju.''
 
Danas je bilo spomena i o kazni. Hoće li se početi kažnjavati ljude koji ne nose maske?
 
"Nerado razmišljamo o kaznama, ali ako će se pojedinci i dalje ponašati bezobzirno i ugrožavati druge, morat ćemo razgovarati i o takvim mjerama. Nerado, ali ako bude nužno, razgovarat ćemo i o tome. Teoretski je moguće kažnjavanje onih koji ne nose masku, ako vidimo da usprkos apelima i edukaciji i dalje imamo situaciju da se virus prenosi zbog nenošenja maski", naglasio je.
Ministar  je komentirao i ne baš povoljnu prognozu Europskog centra za praćenje bolesti za Hrvatsku. Rekli su - ako nešto ne promijenite, mogli biste imati i 170 umrlih na dan. 
 
"Uvažavamo sve relevantne projekcije i adekvatno postupamo. Ali upravo donošenjem ovih strožih mjera nastojimo stati na kraj tim crnim projekcijama i brojkama."
 
Danas neki mediji pišu da bi cjepivo mogli imati već 20. prosinca. Je li to malo preoptimistična prognoza?
 
"Možda malo jest preoptimistična prognoza. Moram naglasiti da dolaskom cjepiva nećemo biti u jednom trenutku riješeni ovog problema. Nema alternative odgovornom ponašanju. Očekujmo cjepivo, nadajmo mu se, sigurno će polučiti određene rezultate, ali to neće biti u jednom trenutku i neće biti čarobnim štapićem za sve. Ponavljam, nema alternative odgovornom ponašanju naših građana", rekao je.

Na pitanje slaže li se s predsjednikom Republike koji kaže da cijepljenje treba biti obavezno, Beroš je kazao: "Nisam siguran da cijepljenje treba biti obvezno. Vjerujem u odgovornost naših građana koji će sigurno prepoznati važnost cijepljenja protiv ove opake bolesti jer, ako povijesno pogledamo, cijepljenje je iskorijenilo mnoge teške smrtonosne bolesti i vjerujem da će tako biti i u ovom slučaju."
 
Opet se za subotu najavljuje prosvjed za slobodu izbora, za slobodno kretanje, za slobodno disanje...
 
"Uvažavam sve slobode, ali nalazimo se u vrlo specifičnim okolnostima globalne pandemije. Virus je oko nas, ugrožava naše živote. Preko pedeset naših sugrađana dnevno umire od ove teške bolesti. Ignorirati tu činjenicu bi bilo krajnje, krajnje opasno", kazao je na kraju ministar Beroš.
 
Izvor: RTL / Vlada
 

Pisane vijesti | Vili Beroš