Plenković na Općoj skupštini UN-a: Hrvatska čvrsto vjeruje u globalni zajednički pristup borbi protiv pandemije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na posebnom zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda koje se danas održalo putem videoveze, a na  kojem se raspravljalo o trenutačnoj situaciji  i borbi s pandemijom koronavirusa u svijetu.

Obraćanje predsjednika Vlade prenosimo u cijelosti:
 
''Gospodine predsjedniče, cijenjeni uzvanici,
 
ovo posebno zasjedanje Opće skupštine održava se u ključnom trenutku naše borbe protiv pandemije koronavirusa.

Obraćam vam se iz svog doma jer sam u ponedjeljak dobio pozitivan nalaz testa na COVID-19.

Izazov s kojim se svi suočavamo pokazuje važnost globalne solidarnosti i multilateralizma.

Stoga, vjerujemo da je izuzetno važno očuvati središnju ulogu Svjetske zdravstvene organizacije kao vodećeg autoriteta i čuvara javnog zdravstva na globalnoj razini.

Hrvatska čvrsto vjeruje u potrebu globalnog zajedničkog pristupa borbi protiv pandemije te smo zadovoljni što smo imali aktivnu ulogu su-koordinatora rezolucije „Sveobuhvatni i koordinirani odgovor na bolest koronavirusa (COVID-19)“.

Pridonijeli smo, također, s ukupno 1 milijun eura za „UN COVID-19 Response and Recovery Multi-Partner Trust Fund“ i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Gotovo cijeli svijet se još uvijek bori s pandemijom te izražavamo zahvalnost liječnicima, medicinskim tehničarima i drugom bolničkom osoblju na njihovom predanom radu. Hrvatska u tome nije iznimka.

Trenutna stopa zaraze stvara dodatni pritisak na zdravstvene sustave u cijeloj Europi i sjevernoj polutci, koji ulaze u razdoblje zime.

Pozitivno je što nekoliko cjepiva čeka odobrenje i upotrebu, i to nam daje razlog za optimizam.

Istraživački timovi i znanstvenici zavrijedili su osobite riječi hvale za svoj neumoran rad i kreativnost.

Naš sljedeći izazov bit će kako na globalnoj razini osigurati pravednu i pravodobnu dostupnost cjepiva.

Dodatni prioritet je osigurati koordiniranu i jasnu komunikaciju o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva te tako spriječiti širenje lažnih informacija.

Gospodine predsjedniče,

naš odgovor na ovu bolest trebao bi uključivati i pomoć ljudima, zaštitu njihovog zdravlja i ekonomskog blagostanja, uz istodobnu zaštitu našeg planeta.

Stoga podržavamo One Health Approach, kao „novi standard“ za prevladavanje ove i sprječavanje budućih pandemija.

U našim nacionalnim i zajedničkim nastojanjima da gradeći novi, izgradimo i bolji sustav, paradigma djelovanja i dalje ostaje Program Ujedinjenih naroda o održivom razvoju do 2030. godine i Pariški sporazum.

Gospodine predsjedniče,  

na kraju bih spomenuo hrvatskog profesora Andriju Štampara, jednog od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije.

Profesor Štampar predstavio je ideju prema kojoj se „pitanjem narodnog zdravlja i radom na njegovom unaprjeđenju treba se baviti kako se nikoga ne bi izostavilo.“

Nadovezujući se na njegov rad, Hrvatska je uspostavila dugu tradiciju opće zdravstvene zaštite i javnog zdravstva.

Na temelju toga, posebnu pozornost smo posvetili ne samo mjerama za spašavanje ljudskih života, već i ekonomskom oporavku.

Kako bismo informirali naše građane, pokrenuli smo i posebnu web stranicu sa svim relevantnim informacijama i poveznicama.

Također smo pokrenuli digitalnu platformu koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi savjetovala ljude o simptomima, kao i aplikaciju „Stop COVID-19“, u potpunosti usklađenu s EU propisima koji se tiču zaštite privatnosti.

Nastavit ćemo zajedničku borbu protiv COVID-19.

Hvala vam.''



Pisane vijesti | Andrej Plenković