Milošević: Zadatak je osigurati smještaj građanima i krenuti u brzu obnovu

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević  rekao je kako je prvi zadatak osigurati kontejnere, šatore i privremeni smještaj, a onda mora krenuti brza obnova pri čemu treba voditi računa da građani pogođeni potresom budu rasterećeni od davanja.

"Prvi zadatak je osigurati kontejnere, šatore i privremeni smještaj, a onda moramo krenuti u brzu obnovu", kazao je Milošević koji je stigao u Petrinju u obilazak zgrada i kuća pogođenih potresom.

Poručio je i kako će se voditi računa da građani pogođeni potresom budu rasterećeni od davanja. "O svemu ćemo voditi računa. Svi se žele maksimalno angažirati da pomognemo građanima i olakšamo im, pokušat ćemo maksimalno pomoći građanima i rasteretiti ih obaveza te im osigurati dostojanstven dom", poručio je.

Ono za što će se, kaže, Vlada zalagati je da se krene u brzu obnovu sa što manje administriranja.

Poručio je da država čini sve što može, dignute su sve službe i cijela administracija. Iz Ministarstva socijalne skrbi poslani su mobilni timovi, a  resornog ministra je zamolio da ih pošalje i u sela koje je jučer obišao.

Čuo se, kaže, i s predsjednik Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem koji ga je izvijestio da je SNV osigurao preko Republike Srpske i predsjednice Željke Cvijanović deset kontejnera koji će danas stići preko graničnog prijelaza Bosanska Dubica, a dolazi i jedan šleper građevinskog materijala.

Nema, kaže, informacije o tome koliko je ljudi ostalo bez svojih domova i koliko ih je smješteno u drugim alternativnim smještajima.

Milošević je rekao da će se danas naći s parohom Srpske pravoslavne crkve u Petrinji kojem je porušen dom i sve crkve te će obići neke lokacije, sela Bliniju i Donju Bačugu.

Država reagirala odmah, a tako i građani

"Situacija je teška, puno je problema, sela su raštrkana, no pomoć  je sve organiziranija i dolazi sad i u sva ta sela. Čine se maksimalni napori da se pruži barem ta minimalna prva pomoć pa onda i sve ostalo", istaknuo je.

Na opasku novinara da se sve svodi na entuzijazam građana i da bi država trebala imati sistematičnije rješenje, Milošević je ustvrdio da je država reagirala odmah, pa tako i građani.

"Premijer i predsjednik su odmah isti dan bili u Petrinji, održana je sjednica Vlade, određena interventna sredstva. Pratit ćemo situaciju, sve što je država mogla pokrenuti, pokrenula je", naglasio je.

Na upit smeta li ga izjava Pupovca o poginuloj djevojčici iz miješanog braka, Milošević je rekao da niti on niti itko koga poznaje ne dijeli žrtve po nacionalnosti.

"On je, koliko sam vidio, odgovorio na pitanje novinarke Tanjuga ima li poginulih građana srpske nacionalnosti. Da se dogodi potres u Vojvodini sigurno bi zvali novinari predstavnike SNV-a i pitali im li stradalih Hrvata. To je bilo isključivo u tom kontekstu, nije se ni na koji način imalo namjeru dijeliti niti želimo dijeliti žrtve", poručio je Milošević.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Boris Milošević