Beroš: Cjepivo AstraZeneca sigurno i učinkovito u svim dobnim skupinama

Ministar Vili Beroš izvijestio je da je jutros razgovarao s predstavnicima umirovljeničkih udruga, koji traže da se starije od 65 godina ne cijepi s AstraZenecinim cjepivom, rekavši kako su im prenijeta stajališta bazirana na struci. "Svjetska zdravstvena organizacija je rekla da je cjepivo AstraZeneca sigurno i učinkovito u svim dobnim skupinama", dodao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako su epidemiološke mjere kristalno jasne i trebale bi važiti za sve građane, u povodu jučerašnjeg skupa na Stepinčevo na Kaptolu, gdje je bilo više od 25 osoba, a govorila je i ravnateljica Zarazne bolnice Alemka Markotić.

Nisam točno upoznat s okolnostima, ne znam kakva je bila epidemiološka situacija, odgovorio je Beroš novinarima uoči sjednice Vlade na pitanje o okupljanju ispred katedrale, gdje je Alemka Markotić u sklopu mise govorila pred znatno više od dopuštenih 25 osoba.

Svi bi se trebali pridržavati ograničenja od 25 osoba

"Epidemiološke su mjere jasne, kristalno, i trebale bi važiti za sve. Ukoliko nije zatraženo nekakvo posebno dopuštenje od određenih županijskih stožera, mislim da bi se svi skupa trebali pridržavati tog ograničenja od 25 osoba, svi, bez iznimke", rekao je Beroš.

Ministar je također izvijestio da je jutros razgovarao s predstavnicima umirovljeničkih udruga, koji traže da se starije od 65 godina ne cijepi s AstraZenecinim cjepivom, rekavši kako im su prenijeta stajališta bazirana na struci.

"Svjetska zdravstvena organizacija je rekla da je cjepivo AstraZeneca sigurno i učinkovito u svim dobnim skupinama. Hrvatska liječnička komora i udruge liječnika su se također izjasnile da to cjepivo priječi najteže oblike bolesti, kao i smrtni ishod", kazao je Beroš.

Isto tako smo rekli da svi koji propagiraju drugačije moraju biti svjesni rizika slanja krive poruke, koja može nekoga koštati života, upozorio je Beroš.

Najavio je kako se proizvođač cjepiva obvezao dostaviti nove informacije kroz dva do tri tjedna.

"Nema medicinskog razloga da neko cjepivo, koje djeluje u dobi od 55 godina, ne djeluje u dobi od 60, 65 ili 70 godina. Sva tri cjepiva, koja su odobrena i u upotrebi u Hrvatskoj, štite u najvećem mogućem opsegu od smrti i težih oblika bolesti", istaknuo je Beroš.

U vezi pojave novog tzv. britanskog soja koronavirusa u Hrvatskoj, Beroš je izvijestio da su epidemiolozi prikupljene uzorke poslali Europskom centru za kontrolu bolesti, kako bi bili sigurni da je riječ o novome soju.

"U ovome trenutku nemao novih elemenata ili spoznaja da imamo još tih slučajeva, iako je realno moguće da ih imamo", rekao je.

Na upit novinara kako je moguće da se rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras cijepio iako je prebolio koronu, Beroš je osudio svako cijepljenje preko reda jer se na taj način nekome oduzima pravo na njegovo cjepivo.

"Ako bude informacija da je to bilo u većoj mjeri, ne isključujem mogućnosti kontrole. Vjerujem da se cijepljenje odvija adekvatno, je li bilo kakvo prekoredno ne mogu reći, osuđujem takve pojave", kazao je.

Kod porođaja kod kuće rizik je ekstreman

Govoreći o tragičnom slučaju u Ivancu, gdje je prilikom poroda kod kuće umrlo novorođenče, ustvrdio je kako još nema dovoljno informacija o tom događaju.

Prema sadašnjem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u Hrvatskoj porođaj kod kuće nije moguć, nisu ostvareni svi preduvjeti da bi porođaj kod kuće bio siguran, podsjetio je.

"Moramo razmišljati o zaštiti ženskih reproduktivnih prava i o nečijoj želji da rodi kod kuće, ja tu želju apsolutno shvaćam. Međutim, sve žene koje žele roditi kod kuće moraju shvatiti da je rizik ekstreman, jako velik", naglasio je Beroš.

Poručio je kako nije dobro sada prebacivati odgovornost na Ministarstvo zdravstva, koje trenutno ne vidi načina kako organizirati pružanje adekvatne zdravstvene skrbi u slučaju porođaja kod kuće.

U Hrvatskoj 376 novih slučajeva koronavirusa, oporavilo se 397 osoba

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 376 novih slučajeva zaraze korovirusom, a umrlo je 25 osoba, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 2550. Među njima je 1029 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 88 pacijenata.

U samoizolaciji je trenutno 13.069 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.250.855 osoba, od toga 6340 u posljednja 24 sata.

U Hrvatskoj je dosad ukupno zabilježeno 236.709 osoba s koronavirusom, od kojih su 5263 preminule. Ukupno se oporavilo 228.896 osoba, od toga 397 u posljednja 24 sata.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti