Vizno izuzeće omogućit će lakše povezivanje i razvoj poslovnih veza sa SAD-om

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pozdravio je podatak da je Hrvatska pala ispod tri posto odbijenih zahtjeva za američku vizu, istaknuvši da će ukidanje viza omogućiti nesmetano putovanje, lakše povezivanje i razvijanje poslovnih veza sa Sjedinjenim Državama.

Nekoliko mjeseci nakon što je potvrđeno da je Hrvatska pala ispod tri posto i ispunila ključan uvjet za njihovo ukidanje, otpravnica poslova veleposlanstva Victoria Taylor objavila je u utorak podatak da je odbijeno 2,69 posto poslovnih i turističkih viza hrvatskih državljana.

"Ovo je znak da je Hrvatska u punom kapacitetu u transatlantskim odnosima", a ukidanjem viza omogućit će se "nesmetano putovanje hrvatskih državljana u SAD, pridonijeti lakšem povezivanju, kao i razvijanju poslovnih veza, a sve to na dobrobit hrvatskih građana, kao i znanstvene i poslovne zajednice", istaknuo je Grlić Radman. 

Ulazak u program viznog izuzeća jedan je od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske. 

"To je rezultat doista uloženog napora nadležnih tijela RH, prije svega MVEP-a koji su prethodnim sporazumima stvorili preduvjete za vizno apliciranje", istaknuo je Grlić Radman. 

Hrvatski ministar vjeruje da bi ti rezultati bili i "ranije ostvareni" da nije bilo pandemije koronavirusa.

Dužnosnici američkog ministarstva domovinske sigurnosti će, ukoliko epidemiološka situacija to dopusti, posjetiti hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova vjerojatno krajem ožujka i "izvršiti evaluaciju na terenu određenih sigurnosno tehničkih dimenzija tog postupka", najavio je Grlić Radman. 

"Time bi se postupak potvrđivanja ispunjenja svih uvjeta mogao završiti u skoro vrijeme." 

Izvor: Hina
 


Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman