Malenica: Ukoliko predsjednik RH ne podrži niti jednog kandidata za Vrhovni sud, DSV treba raspisati novi javni poziv

Na političkoj sceni i danas je neizbježna tema slučaj vlasnika riječkog kafića koji je poručio HDZ-ovcima da nisu dobrodošli u njegovu lokalu. A HDZ je najavio da će poduzeti pravne korake protiv portala koji je jučer na svojoj naslovnici za ulazak na portal stavio pitanje jeste li čovjek ili član HDZ-a.
 
Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica  rekao je da smo zadnjih dana svjedoci kampanja koje se temelje na diskriminaciji i govoru mržnje.

- Svi smo pozvani da gradimo društvo koje će se temeljiti na toleranciji i uključivosti, rekao je ministar Malenica dodavši da su poduzeli određene pravne radnje i u dijelu kaznene prijave i prijave Hrvatskom novinarskom društvu kojeg smo pozvali da reagira.

Istaknuo je i kako se ne slaže s SDP-om da je riječ o oštroj kritici vlasti. 

- Ovdje je očito da se radi o diskriminaciji i govoru mržnje. Kritike uvijek postoje. Ovdje se ne radi o sukobi jednog pojedinca niti sa premijerom niti sa Vladom, već je riječ o diskriminaciji jedne skupine.

Na pitanje jesu li slučaju riječkog kafića pridali preveliku važnost rekao je kako je kako nisu.

- Pridali smo važnost diskriminaciji skupine ljudi koja ima određeno političko opredjeljenje. Ovdje se radi o našoj reakciji na diskriminatorno ponašanje i bitno je da dođe do reakcije u društvu da se osudi ovakvo ponašanje i da se ne prelije na jači govor mržnje ili fizičke radnje.
 
Komentirao je i izbor za predsjednika Vrhovnog suda.

Predsjednik RH dužan je poštivati proceduru, a to je da Državno sudbeno vijeće propisuje javni poziv, na koji se javljaju svi koji zadovoljavaju uvjete i predsjednik sukladno proceduri predlaže Vrhovnom sudu, a onda i Saboru koji glasa o njegovom prijedlogu. Kad predsjednik ne bi ispoštovao tu proceduru kršio bi Zakon o sudovima i postupio bi protupravno, rekao je.

Istaknuo je da očekuje od predsjednika da ako neće podržati niti jednog kandidata, da obavijesti Državno sudbeno vijeće i da oni raspišu novi javni poziv.
 
- To bi bilo odgovorno ponašanje predsjednika i na taj način bi poštovao svoje ustavne ovlasti i Zakon o sudovima.
 
Osvrnuo se i na izmjene stečajnog zakona, rekavši kako će sada ministarstvo pravosuđa i uprave preuzeti kontrolu i nadzor nad stečajnim upraviteljima. 

- Uvodimo sustav nadzora i kontrole nad njima. Dosad su predsjednici Trgovačkih sudova nadzirali i suce i posredno stečajne upravitelje. Kroz izmjene Zakona ministarstvo pravosuđa i uprave preuzet će kontrolu i nadzor. Vjerujemo da ćemo dobiti jedan iskorak u području stečajnih postupaka koji ćemo učiniti više otvorenijim i transparentnijim.
 
Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Ivan Malenica