Sa zahvalnošću se prisjećamo hrvatskih branitelja koji su prije 30 godina u Pakracu stali u obranu Hrvatske

S velikim poštovanjem za doprinos hrvatskih branitelja koji su ostvarili demokratsku Hrvatsku koja će biti domovina svih njenih građana, naša dužnost je da u miru izgrađujemo tolerantno društvo u kojemu su svi, neovisno o svom podrijetlu, vjeri ili političkom uvjerenju, ravnopravni građani zajedničke nam hrvatske domovine, poručio je u Pakracu premijer Andrej Plenković i dodao da je Hrvatskoj, koja se suočava s najvećim izazovima od Domovinskog rata – pandemijom i posljedicama dvaju razornih potresa – i danas potrebno nacionalno jedinstvo. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Pakracu na obilježavanju 30. godišnjice 1./2. ožujka 1991. godine, početka Domovinskog rata u Hrvatskoj.
 
Obraćanje predsjednika Vlade u toj prigodi, nakon uvodnih pozdrava, donosimo u cijelosti.
 
"Čast mi je biti pokrovitelj 30. godišnjici početka Domovinskoga rata.
 
Ova velika obljetnica prva je u nizu ove godine i prigoda da se prisjetimo spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na tada mladu hrvatsku demokraciju, kao i početaka obrane Hrvatske.
 
Ovo je prilika da u Pakracu, gdje je sve počelo, odamo priznanje i počast svim hrvatskim braniteljima, osobito svima onima koji su branili ovaj drevni hrvatski grad kao i okolna mjesta, i to u teškim i neravnopravnim uvjetima.
 
No danas je prigoda i da se prisjetimo ne samo obrane i velebnih pobjeda u Domovinskom ratu, već i svega što smo kao društvo i kao država postigli u protekla tri desetljeća.
 
Oružana pobuna u Pakracu izravna posljedica podrivanja demokratski izabrane vlasti
 
Dame i gospodo,
 
kako bismo tadašnje događaje stavili u povijesni kontekst, važno je prisjetiti se da je, dan prije usvajanja Božićnog ustava, u Kninu 21. prosinca 1990. proglašena tzv. SAO Krajina, kao institucionalna pobuna protiv hrvatske države, na poticaj režima u Beogradu.
 
Potom su srpski pobunjenici 19. veljače 1991. usvojili nelegalni Ustav tzv. RSK.
 
Hrvatski je sabor reagirao 21. veljače i donio Rezoluciju o prihvaćanju postupka za razdruživanje od SFRJ i Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka Republike Hrvatske.
 
Oružana pobuna koja je uslijedila u Pakracu, o kojoj smo čuli smo u Povjesnici, izravna je posljedica podrivanja ustavnog poretka, institucija države i  demokratske izabrane vlasti.
 
O tome najbolje svjedoči da su pobunjenici s policijske zgrade i općinske zgrade tada skinuli hrvatsku zastavu i postavili zastavu Republike Srbije, a na zgradu Skupštine Općine postavili su i četničku zastavu.
 
Osim što je to bio otvoreni napad na hrvatski ustavni poredak i što je time zastrašivano lokalno hrvatsko stanovništvo, u sukob je zlonamjernom propagandom nažalost uvučen i dio srpskog stanovništva, a ušutkani su oni koji su bili za suživot Hrvata i Srba u zajedničkoj im hrvatskoj domovini.
 
Nastavak je poznat: nakon što je u intervenciji Specijalne policije oslobođena policijska postaja u Pakracu, grad je u kolovozu ponovno napadnut te je nakon toga gotovo četiri godine bio dijelom okupiran, sve do Operacije Bljesak, u svibnju 1995., kada je potpuno oslobođen.
 
A to je bio uvod u pobjedničku Operaciju Oluja, kojom je rat završen, a mir napokon uspostavljen.
 
S tugom i ponosom prisjećamo se hrabrog čina hrvatskih branitelja
 
Dragi hrvatski branitelji,
 
prije trideset godina, ovdje u Pakracu, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, stali ste u obranu institucija hrvatske države, ustavnog poretka i ugroženog stanovništva.
 
Danas znamo da ste tim hrabrim činom ispisali povijest.
 
Neustrašivo ste se usprotivili oružanoj pobuni, vojnoj agresiji i teritorijalnim pretenzijama kojima nije bilo mjesta u Europi na kraju 20. stoljeća, pogotovo ne nakon pada Berlinskog zida.
 
I zato smo danas okupljeni ovdje da se prisjetimo tih dana s pomiješanim osjećajima tuge i ponosa.
 
Tuge jer je tada započeo Domovinski rat, u kojem je Hrvatska izgubila brojne ljudske živote, u kojem su unesrećene mnoge hrvatske obitelji, i u kojem smo zbog velike materijalne štete izgubili godine razvoja.
 
Ponosa jer, iako suočeni s neravnopravnom borbom, hrvatski se narod ujedinio i smogao snage da se obrani od velikosrpske agresije, ali i da, nakon pobjede, izgradi mir i pruži ruku pomirenja.
 
Danas izražavamo trajnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima
 
Zato danas, uime hrvatske Vlade izražavam trajnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima i svima onima koji su dali svoj život za slobodnu Hrvatsku.
 
Zahvaljujem i svima onima koji angažirano njeguju vrijednosti Domovinskog rata, a osobito udruge proistekle iz Domovinskog rata.
 
Zahvaljujem i Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ministarstvu kulture i medija koji ulažu velike napore kako bi učinili dostupnom povijesnu građu o Domovinskom ratu, što je važno radi povijesne istine. 
 
Želim pozdraviti i projekt posjeta Pakracu učenika osnovnih škola, koji je dio projekta Ministarstva hrvatskih branitelja, kojim se nove generacije upoznaju s najvažnijim događajima Domovinskog rata.
 
Time potičemo razvoj samosvjesnih mladih generacija, koje znaju što je bio Domovinski rat, a istodobno su svjesne važnosti pomirbe za izgradnju optimističnog i modernog hrvatskog društva.
 
Izgrađujemo Hrvatsku kao domovinu svih njenih građana okrenutu budućnosti
 
Naša je dužnost da danas Hrvatsku izgrađujemo kao domovinu svih njenih građana, okrenutu budućnosti.
 
Istodobno, vodimo računa o unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.
 
Radi njihove bolje zaštite donijeli smo novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.
 
Njime se osigurava učinkovitija skrb o hrvatskim braniteljima.
 
Donijeli smo i prvi jedinstveni Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu te unaprijedili mehanizam traženja nestalih. 
 
Traganje za nestalim osobama i procesuiranje zločina trajna obveza i zalog istinske pomirbe
 
Traganje za nestalim osobama i procesuiranje ratnih zločina naša je trajna obveza i zalog je istinske pomirbe te izgradnje pravednijeg društva.
 
Financiramo izgradnju veteranskih centara i pružamo podršku braniteljskim udrugama i zadrugama, a uspostavili smo i Dom veterana u Lipiku.
 
Potičemo zapošljavanje i samozapošljavanje hrvatskih branitelja radi njihova uključivanja na tržište rada.
 
Za pomoć u rješavanju stambenih pitanja, nastavljamo s programima stambenog zbrinjavanja. 
 
U okviru Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, 2000 hrvatskih branitelja je pregledano u suradnji s Općom županijskom bolnicom Požega i Općom županijskom bolnicom Pakrac i bolnicom hrvatskih veterana, za što je osigurano 1,2 milijuna kuna.
 
Uza sve to, u sklopu naših nastojanja za ravnomjernim razvojem Hrvatske, kroz brojne projekte i kroz Projekt Slavonija, poduzimamo napore da se ovaj kraj gospodarski i demografski revitalizira na ponos svih koji su ga obranili.
 
Brojna postignuća Hrvatske u proteklih 30 godina  
 
Dame i gospodo,
 
među bezbrojnim hrvatskim žrtvama velikosrpske agresije, danas je ovdje prilika i da se prisjetimo i hrvatskog mirotvorca i mučenika iz Pakraca, dr. Ivana Šretera, koji je otet, zlostavljan i nestao, unatoč svojim hrabrim pomirljivim porukama.
 
U proteklih trideset godina, Hrvatska je prošla dug put, ali i ostvarila brojna postignuća u relativno kratkom periodu u povijesti jedne države.
 
Izgradili smo demokratske institucije, respektabilnu Hrvatsku vojsku i policiju, ostvarili smo međunarodno priznanje, obranili se, oslobodili okupirana područja, pobijedili u nametnutom ratu i obnovili ratom porušena područja.
 
Afirmirali smo se kao prepoznata turistička destinacija i sportska i kulturna nacija, sa sve inovativnijim tvrtkama, pristupili smo NATO-savezu, postali članica Europske unije, kojom smo prvi put prošle godine i predsjedali.
 
Danas spajamo Hrvatsku Pelješkim mostom, a cilj nam je uskoro pristupiti Schengenu i eurozoni.
 
Uz jačanje našeg međunarodnog položaja, sve to usmjereno je na podizanje kvalitete života hrvatskih ljudi, konkurentnost gospodarstva i održiv razvoj svih krajeva.
 
Nacionalno jedinstvo u suočavanju s najvećim izazovima od Domovinskog rata
 
S velikim poštovanjem za doprinos hrvatskih branitelja koji su ostvarili demokratsku Hrvatsku   koja će biti domovina svih njenih građana, tako je i danas naša dužnost da u miru izgrađujemo tolerantno društvo u kojemu su svi, neovisno o svom podrijetlu, vjeri ili političkom uvjerenju, ravnopravni građani zajedničke nam hrvatske domovine.
 
Samo tako učvršćivat ćemo nacionalno jedinstvo, koje nam je itekako potrebno u suočavanju s najvećim izazovima od Domovinskog rata – pandemijom i posljedicama dvaju razornih potresa.
 
U tome nam je danas najvrijednije iskustvo koje smo zajedno kao država, nacija i društvo stekli u proteklih 30 godina.
 
Neka je vječna slava i hvala svima koji su nam svojom žrtvom omogućili da danas kao slobodni ljudi gradimo bolju Hrvatsku, da nam bude svima na ponos!"
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković