Markotić: Nakon prve doze cijepljenja značajno visoka razina antitijela

Oni koji su preboljeli covid-19 nakon prve doze cijepljenja imali su značajno visoku razinu antitijela, koja se nije povisila nakon drugog cijepljenja, pa vjerojatno neće trebati drugu dozu, istaknula je u ponedjeljak čelnica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Markotić je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite predstavila rezultate istraživanja koje je među svojim djelatnicima provela Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević, čije je rezultate zatražila i Europska agencija za lijekove.

Žene bolje reagirale od muškaraca

Svi djelatnici imali su statistički značajno više vrijednosti imunoglobulina (IgG) mjesec dana nakon druge doze u odnosu na prvu dozu. Žene su bolje reagirale i imale više vrijednosti od muškaraca, osobito nakon druge doze. Postoji blaga negativna korelacija s dobi, slabiji je odgovor kod starijih ispitanika, no to je umjereno, pokazuje istraživanje.

Nakon druge doze bio je značajni porast antitijela. Niti jedan djelatnik nije obolio nakon što se cijepio, nije utvrđena razlika između djelatnika s obzirom na radno mjesto unutar Klinike, kazala je Markotić.

"Oni koji su preboljeli covid-19 već nakon prve doze dosegli su maksimalni plafon titraja pa vjerojatno neće trebati drugu dozu", dodala je.

Do danas je cijepljeno 426 (55,3 posto) zaposlenika Klinike za infektivne bolesti s dvije doze Pfizerovog cjepiva. Kod osmero su se nakon prve doze razvile alergijske reakcije, nakon čega nisu dobili drugu dozu.

Prvi serološki testovi napravljeni su tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, pred samu drugu dozu, kod 420 djelatnika. Drugi serološki testovi napravljeni su četiri tjedna nakon druge doze kod 82 zaposlenika.

Među ispitanicima su većinom žene - 344 žena i 89 muškaraca. Ukupno je među ispitanicima bio 321 zdravstveni djelatnik i 112 djelatnika u zdravstvu koji su na različite načine u kontaktu s pacijentima, ali ne tako blisko kao zdravstveni djelatnici.

Žene su nakon prve i druge doze bolje odgovorile na cjepivo. Postoji negativna korelacija s količinom antitijela i dobi, no to je očekivano  s obzirom da sa starenjem naš imunološki sustav nešto slabije reagira, rekla je Markotić.

Uspoređujući zdravstvene djelatnike i ostale djelatnike u zdravstvu, slabije su odgovorili djelatnici u zdravstvu koji nisu u stalnom kontaktu s bolesnicima. Zdravstveni djelatnici bili su dijelom tiho prokuženi, no nakon drugog cijepljenja vrijednosti su se izjednačile, pa nema razlike između te dvije skupine.

U istraživanju je praćena razlika između djelatnika koji rade u intenzivnoj i ostalih djelatnika, obzirom da je najveće stvaranje aerosola u intenzivnoj. Nije se pokazala razlika u odgovoru na antitijela nakon prvog i drugog cijepljenja, što znači da su i ti djelatnici bili pravilno zaštićeni.

Nema razlike kod djelatnika koji jesu ili nisu bili u samoizolaciji

Analizirana je i situacija kod osoba koje su preboljele covid-19 ili su bile u samoizolaciji.

Djelatnici koji su preboljeli covid nakon prve doze imali značajno visoku razinu antitijela, koja se nije povisila nakon drugog cijepljenja. Kod onih koji nisu oboljeli nakon druge doze dosegnuta je razina onih koji su preboljeli i bili jednom cijepljeni.

Nije bilo razlike između količine antitijela koji su stvorili djelatnici koji jesu ili nisu bili u samoizolaciji, ni nakon prve niti nakon druge doze, navela je Markotić.

Iz toga proizlazi zaključak da će kod onih koji su preboljeli covid-19 biti dovoljno jedno docjepljivanje, no treba dovršiti analizu do kraja, naglasila je čelnica Klinike za infektivne bolesti.

Božinović: Teško da će biti popuštanja mjera nakon 15.ožujka

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

"Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag", rekao je Božinović.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

Capak: 16 posto više zaraženih nego prije tjedana dana

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 posto više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Trenutno smo na šestom mjestu po incidenciji u EU-u, a na 18. mjestu po smrtnosti. Udio pozitivnih slučajeva među testiranima danas je iznosio 4,3 posto, u proteklih sedam dana taj je udio bio 8,6 posto, a u proteklih 14 dana 8,1 posto.

Capak je ocijenio kako bi rezultati studije o imunološkom odgovoru na cjepivo, koja je provedena u Klinici za infektivne bolesti, mogli dovesti do nove politike u borbi protiv koronavirusa.

Oni koji su preboljeli covid-19 prvu su dozu dobili prirodnim putem pa bi bilo logično da oni nakon što prime prvu dozu cjepiva ne moraju primiti i drugu, kazao je.

Capak je ustvrdio kako se u posljednja dva tjedna situacija s dolaskom cjepiva stabilizirala, pa se u dugom tjednu ožujka očekuje u dva navrata 62.400 doza cjepiva AstraZenece.

Registracija cjepiva Johnson&Johnson, kojeg je Hrvatska naručila 900.000 doza, očekuje se do kraja ožujka, a isporuka od sredine travnja. 

Kad je riječ o mogućnosti prelaska granica na temelju certifikata o provedenom cijepljenju, dosad ni jedna zemlja nije uvela takvu mogućnost.

"Postoje bilateralni dogovori među zemljama, pa tako i mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju", kazao je Capak.

Zasad je definiran izgled certifikata o cijepljenju, koji se koristi samo u medicinske svrhe, a o njegovu korištenju kod prelaska granica vode se razgovori na razini EU-a.

Beroš: Ne smijemo dozvoliti da lagani porast brojki postane trend

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da se putem portala cijepise.zdravlje.hr dosad prijavilo 54.008 ljudi, dok se na broj 0800-0011 javio 4271 građanin.

"Svjedočimo da masovni punktovi za cijepljenje predstavljaju pokaznu vježbu za ono što nam slijedi u dovršetku druge faze i za treću fazu, kada bi trebalo doći više cjepiva. Riječka dvorana Zamet, Spaladium  Arena u Splitu i 19 punktova u Zagrebu predstavljaju odskočnu dasku za ono što želimo postići", rekao je Beroš.

Poručio je kako ne smijemo dozvoliti da lagani porast brojki postane trend. "Cijepljenje je ohrabrujuće, ali ne smije biti razlog za pretjerano opuštanje. Popuštanje mjera ne smije biti korak unatrag", rekao je.

Beroš je također uputio čestitku u povodu Međunarodnog dana žena istaknuvši kako je pandemija covida-19 naglasila ulogu žena u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

94 nova slučaja zaraze koronavirusom

U Hrvatskoj su u ponedjeljak zabilježena 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 19 osoba, Provedeno je 2178 testiranja, a postotak pozitivnih je bio 4,3 posto. Na bolničkom liječenju je 805 osoba, od kojih je 74 na respiratoru.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti