Procedura izbora za Vrhovni sud je transparentna. Parlamentarna većina ne inzistira, niti trguje. Odlučuje Sabor

Premijer Andrej Plenković danas je odgovarajući na novinarska pitanja reako da je procedura za izbor predsjednika Vrhovnog suda transparentna, da omogućuje većem broju kandidata da se jave na poziv, te da o kandidatu odlučuje Hrvatski sabor.

"Nema nikakve trgovine i inzistiranja na osobi "a", "b" ili "c" kad je riječ o parlamentarnoj većini", kazao je premijer i dodao da je sustav koji je usvojen nakon zadnjeg izbora predsjednika Vrhovnog suda 2017. detaljno propisao proceduru, da je koristan i bolji je od onog koji je bio do tada.
 
Kandidati trebaju predstaviti svoj program, a Sabor odlučuje
 
"Hrvatski sabor odlučuje o predsjedniku Vrhovnog suda a kandidati trebaju predstaviti svoj program", kazao je Plenković.
 
"Predsjednik može imati stav o bilo kojoj temi, međutim, onaj koji odlučuje je li nešto u skladu s Ustavom je Ustavni sud. Ne vidim u čemu je problem da se zakon ne poštuje.
 
" 'Polusukob' nije iniciran s naše strane niti ima potrebe da do njega dolazi. Znamo proceduru, jasna je, svi koji su željeli biti preporučeni od strane predsjednika Republike mogli su na javnom pozivu iskazati svoj interes, to je mogla i profesorica Đurđević. Ne vidim zašto nije", kazao je.
 
"Već prije nekoliko dana sam rekao da ovo ne vidim kao temu oko koje trebamo imati prijepor. Parlamentarna većina je konstruktivna. Pozicija cijele parlamentarne većine sastoji se od tri točke: poštivanje Ustava, zakona, javni poziv", istaknuo je.
 
Plenković je dodao da je prava intencija ovog predsjednikovog postupka da otvori temu o stanju i reformi pravosuđa bez mogućnosti da na bilo koji način utječe na zakone i Vladine prijedloge.
 
Kazao da se predsjednik Milanović nastoji staviti u cipele osvježivača Vrhovnog suda i reformatora, a Vladu nastoji prikazati kao zagovornika statusa quo, što je netočno.
 
Aktualni Zakon o sudovima i uspostavljenu novu proceduru hvalio je upravo aktualni predstojnik predsjednikova Ureda
 
Podsjetio je na raspravu o aktualnom Zakonu o sudovima, na kojoj je bivši ministar pravosuđa, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i aktualni predstojnik ureda Predsjednika Republike Orsat Miljenić hvalio tada ustanovljenu proceduru.
 
SDP je nakon zadnjeg izbora predsjednika Vrhovnog suda oštro kritizirao tadašnji sustav nakon čega je sustav modificiran i povećana mu je transparentnost. Sada kad se to napravilo, ispada da to nije bitno, kazao je Plenković.


Pisane vijesti