Vlada je donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale

Na svojoj 59. sjednici, hrvatska Vlada je u petak, 28. svibnja 2021., usvojila Odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona (VBA).

Vlada je proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona pokrenula 4. srpnja 2019. Svoje ponude dostavile su Sjedinjene Američke Države (novi F-16 C/D Block 70), Švedska (novi Gripen C/D), Francuska (korišteni Rafale F3-R) i Izrael (korišteni F-16 C/D Block 30). Međuresorno povjerenstvo temeljito je evaluiralo pristigle ponude i jednoglasno usvojilo Studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona koju je predalo Vladi.
 
Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale (10 jednosjeda i 2 dvosjeda).
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da će se nabavom višenamjenskog borbenog aviona Rafale F3-R značajno povećati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
 
,,Nabavom borbenih aviona Hrvatska stječe moćno strateško sredstvo odvraćanja za sljedećih 30 do 40 godina, čime značajno učvršćuje svoj međunarodni položaj, zaštitu zračnog prostora te se višestruko uvećava ukupna borbena sposobnost Hrvatske vojske. Nabava višenamjenskog borbenog aviona osnažit će položaj Hrvatske kao saveznika u okviru NATO-a i partnera unutar Europskoj unije. Time ćemo prvi put doseći 2% BDP‑a izdvojenih za jačanje svojih obrambenih sposobnosti, što je cilj svih članica NATO-a'', izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Avion Rafale dvomotorni je višenamjenski borbeni avion opremljen naprednim napadno-navigacijskim sustavima, radarom najnovije generacije uz visoku integraciju senzora i sustava samozaštite, kao i mogućnošću korištenja širokog spektra naoružanja što ga čini jednim od najboljih višenamjenskih borbenih aviona današnjice. Između ostalog, jedini od četiri ponuđena ima mogućnost superkrstarenja, može ponijeti najviše tereta (9,5 tona) i ima najmanji radarski odraz, što ga čini djelomično nevidljivim.
 
Osim aviona, francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku osoblja prema načelu „obuka obučavatelja“, sveobuhvatnu podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u razdoblju od tri godine i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i pričuvnim dijelovima.
 
Trenutnim hrvatskim avionima MiG-21 životni vijek istječe tijekom 2024. zbog čega je nužno u najskorije vrijeme u operativnu uporabu uvesti višenamjenski borbeni avion. Stupanj nacionalne sigurnosti podići će se na dosad nikad dostignutu razinu. Ostvaruje se ne samo najveća investicija u Oružane snage od osamostaljenja, nego i najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira.
 
Vlada je potpuno svjesna trenutne situacije i izazova, a posebno posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom i razornih potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu. Odgovornim upravljanjem javnim financijama, kvalitetnim korištenjem europskih fondova i snažnim mjerama, Vlada je uspjela osigurati financijski okvir za ublažavanje posljedica krize, očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poduzeća i nastavit će voditi računa o najpogođenijim dijelovima gospodarstva. Istodobno, Vlada će osigurati potrebna financijska sredstva za obnovu potresom pogođenih područja, osobito kroz europske i međunarodne izvore financiranja.
 
Usto, francuska ponuda, u vrijednosti od 999 milijuna eura, koja će se ostvariti kroz ugovor između dviju vlada (Government to Government), najpovoljnija je i pruža najbolju obročnu otplatu koja neće usporiti naš ulazak u europodručje.
 
Predsjednik Vlade zahvalio je SAD-u, Švedskoj i Izraelu na njihovim vrlo kvalitetnim ponudama i na velikom trudu koji su uložili u ovaj zahtjevan proces. Ujedno izrazio je zadovoljstvo visokom kvalitetom obavljenog rada i zahvalio članovima Vlade i svim stručnjacima koji su u protekle gotovo dvije godine sudjelovali u ovom procesu.

Foto: ​Dassault Aviation - K. Tokunaga

Pisane vijesti | Andrej Plenković