Apeliramo na građane da se cijepe, sada je trenutak! Štitimo zdravlje, gospodarstvo i turističku sezonu

Otvarajući današnju, 64. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj istaknuvši da se nastavljaju dobri trendovi iz proteklih tjedana.

"Epidemiološka situacija nastavlja se poboljšavati. U proteklih sedam dana imali smo samo 479 zaraženih, to je puno, puno manje nego što je bilo prije dva mjeseca, svega 3,4 posto na tjednoj bazi u odnosu na sredinu travnja", kazao je premijer Plenković.
 
Dok se broj cijepljenih drugom dozom značajno povećava iz dana u dan, što je ocijenio dobrim, upozorio je da se usporava ritam cijepljenja prvom dozom, koji se povećao samo za 1 postotni poen u odnosu na prošli tjedan.
 
"Još jednom, u ime cijele Vlade i na tragu pisma koje je jučer uputio ministar Beroš, molimo sve da se cijepe. Sad je trenutak za cijepljenje, sada treba steći imunitet uoči jeseni", poručio je premijer.
 
Pozvao je sve građane da iskoriste činjenicu da je na raspolaganju toliko doza cjepiva da se baš svi koji to žele mogu cijepiti praktički odmah.
 
"Apeliram još jednom, u ime svih nas, zaštitimo se i radi zdravlja i radi ekonomije i financija i turizma i uopće radi funkcioniranja što normalnijega života", istaknuo je.
 
Uoči sjednice Vlade premijer Plenković susreo se s veleposlanicima država Europske unije s kojima je obavio konzultacije o ključnim temama za vrijeme portugalskog predsjedanja.
 
Sutra i prekosutra predsjednik Vlade boravit će u Bruxellesu na sastanku Europskoga vijeća čije će ključne teme biti pandemija Covida-19, gospodarski oporavak i globalna situacija.
 
U ime cijele Vlade, premijer Plenković čestitao je Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na sjajnoj utakmici jučer i kvalifikacijama za osminu finala Europskoga prvenstva zaželjevši im puno uspjeha u Kopenhagenu. 
 
U ovom tjednu 37,1 posto manje novozaraženih nego tjedan ranije
 
Vlada je na današnjoj, 64. sjednici usvojila zaključak o produženju korištenja autoceste Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine do 1. listopada 2021. godine te zaključak o produženju besplatnog prijevoza vlakom za stanovnike potresom pogođenih krajeve Sisačko-moslavačke županije kao i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta.
 
Na početku sjednice, ministri su izvijestili o aktualnom stanju vezanom uz potres i epidemiju koronavirusom.
 
Ministar Medved naglasio je kako zbog toplinskog udara 630 klima se šalje iz rezervi u Petrinju da se ugrade u kontejnere.
 
Ministar zdravstva Vili Beroš pozvao je građane na cijepljenje kako bismo imali jesen bez korone. 
 
"Ministarstvo je uputilo nalog HZJZ-u za hitnu akceleraciju cjepiva za dodatno cijepljenje stanovništva prvom dozom . Epidemiološka situacija je zadovoljavajuća, imamo 37,1 posto manje novozaraženih nego tjedan dana ranije, no recentni manji porast u Zadarskoj i Dubrovačkoj županiji poziv su na daljnji oprez", - istaknuo je dodavši kako se nakon epidemije očekuje povećana pojavnost mentalnih poremećaja stoga se osniva radna skupina za mentalno zdravlje, ali i područje onkologije. 
 
Kazao je da je danas udio novozaraženih u testiranima 2,16 posto te da je popunjenost bolničkih kreveta u daljnjem padu.
 
'U protekla 24 sata zabilježena su 43 nova slučaja. Udio novozaraženih u je 2,16 posto. U samoizolaciji je 3916 osoba, na bolničkom liječenju je 251 osoba. 18 pacijenata je na respiratoru. Popunjenost kreveta za covid pacijente u daljnjem je padu. KB Dubrava je od 21. lipnja 2021. započela s redovitim radom svih bolničkih djelatnosti osim hitnog bolničkog prijema. Ustanova pruža bolničku zdravstvenu zaštitu i drugim pacijentima. U protekla 2 tjedna od otvaranja poliklinike obrađeno je preko 5 tisuća pacijenata, a sada se naručuju pacijenti kojima je potrebna hospitalizacija ili obrada', rekao je ministar Beroš.
 
Ministar Božinović rekao je kako je stožer donio odluku da se sve obustavljene manifestacije mogu održavati, ali da će pri većim događajima posjetitelji morati posjedovati COVID potvrdu.
 
"Lokalni stožeri morat će davati suglasnost za manifestacije veće od 100 ljudi te provoditi kontrole", rekao je Božinović. 
 
Saboru na donošenje upućene izmjene Zakona o tržištu kapitala
 
Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog izmjena Zakona o tržištu kapitala, koje se prvenstveno odnose na daljnje usklađivanje hrvatskog regulatornog okvira za tržište kapitala s pravnom stečevinom EU-a.
 
Uz, uvodi se i izdavanje odobrenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za statusne promjene burze, osnivanje podružnice izvan Republike Hrvatske, te za stjecanje udjela koji prelazi 25 posto glasačkih prava u drugoj pravnoj osobi. Hanfa će ubuduće odobravati i cjenik burze.
 
Također, zbog zaštite malih dioničara dodatno se uređuje postupak povlačenja dionica s uređenog tržišta. 
 
Izmjenama bi se ukinula i obveza izdavatelja o godišnjoj objavi podataka o stjecanju i držanju vlastitih dionica, jer se, kako se obrazlaže, u praksi pokazalo da se njome ne postiže dodatna transparentnost, a ta je obveza administrativno opterećenje za izdavatelje.
 
Nastavak mjera - 4,7 milijuna kuna za besplatni prijevoz i 9,5 milijuna kuna za cestarinu
 
Usvojen je zaključak o produženju korištenja autoceste A11 Zagreb - Sisak bez plaćanja cestarine do 1. listopada 2021. godine, kao i produženje besplatnog prijevoza vlakom za stanovnike pogođene potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji te za sve koji sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta.
 
Ministar prometa Oleg Butković naglasio je kako nastavak tih mjera pridonosi obnovi i revitalizaciji gospodarstva u toj županiji. Nastavak provedbe tih mjera procijenjen je na 4,7 milijuna kuna za besplatni prijevoz i 9,5 milijuna kuna za cestarinu.
 
Usvojen je i prijedlog zaključka o zaduženju Hrvatske radiotelevizije da otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima stradalim u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu i/ili za one za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenim područjima.
 
"Odnosit će se na one građane koji stanuju u privremeno neupotrebljivim ili neupotrebljivim objektima, odnosno da su korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, invalidninu, doplatak ili imaju priznato pravo roditelja njegovatelja", rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
 
Dodaje kako će HRT u okviru svojih sredstava nadoknaditi ono što neće biti naplaćeno.
 
Usvojen je i prijedlog zaključka u vezi provedbe otpisa potraživanja i naknade za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za srpanj 2021.
 
Širi se krug bliskih osoba na koje se primjenjuje Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji
 
Osim toga, Vlada je na sjednici usvojila nacrt prijedloga izmjena Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.
 
"Kako je to djelatnost koju treba svake godine dodatno poboljšavati, prijedlog je u smislu obavljanja te djelatnosti na efikasniji način. U osnovi predlaže se da NCVVO može donositi statutarnim promjenama svoj unutarnji ustroj", rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.
 
Vlada ja također usvojila nacrt prijedloga dopune Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.
 
"Ovim prijedlogom dopunjuju se odgovarajuće odredbe Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, propisuje se krug osoba na koji se on primjenjuje. Stupanjem na snagu dopune uskladit će se krug bliskih osoba na koje će se ovaj zakon primjenjivati u odnosu na sadašnjeg ili bivšeg intimnog partnera", rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.
 
Nacionalni plan industrijskog razvoja i poduzetništva za razdoblje 2021. do 2027.
 
Projekt "Varteks kvart – urbana regeneracija" proglašen je strateških investicijskim projektom Republike Hrvatske. Obrazlažući odluku, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je da je riječ o privatnom investitoru u području prometne i komunalne infrastrukture.
 
"Lokacija realizacije projekta je grad Varaždin, a ukupna vrijednost iznosi 182,7 milijuna kuna s PDV-om", kazao je ministar.
 
Također, Vlada je pokrenula postupak izrade Nacionalnog plana industrijskog razvoja i poduzetništva za razdoblje 2021. - 2027. godine koji će biti relevantan akt planiranja te omogućiti provedbu mjera i aktivnosti u područjima, sektorima, odnosno tehnologijama od kojih se očekuje veći doprinos gospodarskom rastu.
 
Za izradu Nacionalnog plana zaduženo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te će resorni ministar u roku dva tjedna imenovati i stručnu radnu skupinu za izradu prijedloga plana. 
 
Plan će kao relevantan strateški dokument omogućiti provedbu mjera i aktivnosti koje omogućuju ostvarenje punog potencijala industrije i poduzetništva kao pokretača gospodarstva, promjena, inovacija te rasta konkurentnosti cjelokupnog gospodarstva na svjetskom tržištu, obrazlaže se u odluci.
 
Ministar Ćorić najavio je kako će se pri izradi plana voditi računa o razvoju temeljenom na cjeloživotnom učenju, na snažnoj podršci poduzetništvu, pametnim i čistim tehnologijama te digitalnoj i održivoj transformaciji domaćeg gospodarstva.
 
Pritom, izrada plana temeljit će se na Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. godine, kroz doprinos ispunjenju strateškog cilja "Konkurentno i inovativno gospodarstvo", odnosno razvoju globalno konkurentne, zelene i digitalne industrije.
 
Sukladno tome, navedeno je u odluci Vlade, plan će definirati industrijske djelatnosti koje imaju najveću perspektivu daljnjeg rasta i razvoja, koji će se dodatno olakšati i potaknuti odgovarajućim skupom mjera.
 
Ćorić je dodao kako će se pri definiranju prioritetnih područja plana u obzir uzeti posljedice pandemije na industriju i malo i srednje poduzetništvo.
 
"Prilikom izrade ovoga plana vodit će se računa o razvoju temeljenom na cjeloživotnom učenju, na snažnijom podršci poduzetništvu, pametnim i čistim tehnologijama te digitalnoj transformaciji domaćeg gospodarstva," rekao je Ćorić.

S ciljem pojačavanje borbe protiv diskriminacije, govora i zločina iz mržnje te promicanje sveobuhvatnog sustava podrške i pomoći žrtvama diskriminacije i zločina iz mržnje te promicanje pozitivnog govora o Romima kao i podizanje svijesti o romskim kulturama, jeziku i povijesti te poticanje međukulturalnog dijaloga i socijalne kohezije na regionalnoj i lokalnoj razini Vlada je donijela Nacionalni plan za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine i Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine, za 2021. i 2022. godinu te osnovalo  Povjerenstva za praćenje njegove provedbe.
 
Također, vlada je usvojila izvješće o provedbi Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine, za 2020. godinu.
 
Donacija cjepiva Kraljevini Butanu
 
Vlada je također odlučila uputiti humanitarnu pomoć Kraljevini Butanu donacijom 10.000 doza cjepiva protiv koronavirusa.
 
"Smatramo kako bi Hrvatska donacijom pridonijela, zajedno s drugim državama, prevladavanju krize u Butanu", rekao je ministar vanjskih i EU poslova Gordan Grlić Radman.
 
Izgradnja objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevnih bolnica KBC-a Osijek
 
Vlada je Ministarstvu zdravstva, KBC-u Osijek dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2022. i 2023. godini, za sklapanje ugovora o javnoj nabavi radova i ugovora o javnoj nabavi usluge stručnog nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevnih bolnica/dnevnih kirurgija, a ravnatelju HZZ-a dana je prethodna suglasnost za sklapanje ugovora o javnoj nabavi usluga zaštitnog snimanja dokumentacije – arhiva.
 
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaduženo je da, uime Vlade, objavi javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.
 
Predsjednik Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac preminuo je 29. prosinca prošle godine, od posljedica covida-19. Cerovac je Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja gradio od njena osnutka 1997. godine, a predsjednik Vijeća je bio od 2013. godine. 
 
S današnje sjednice upućeno je pozitivno mišljenje Hrvatskom saboru na Izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2020. godinu.
 
"Zakonom o Fondu iz 2018. godine postiglo se povećanje dobiti Fonda, odnosno povećani su udjeli članova Fonda, a time i poboljšan status hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji," istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.  
 
Izvješće o radu policije u 2020. godini
 
Nadalje, Vlada je prihvatila Izvješće o radu policije u 2020. godini, Izvješće o provedbi Nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje od 2017. do 2020. godine te Godišnje izvješće o radu Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za 2020. godinu.
 
"U domeni suzbijanja kriminaliteta strateški prioriteti postupanja koji su, u konačnici i polučili pozitivne rezultate bili su suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije, istraživanje ratnih zločina, a  posebno su stavljena u fokus saznanja o izloženosti djece fizičkom nasilju, socijalnom zlostavljanju ili drugim ugrožavajućim ponašanjima kao i o nasilju u obitelju što je pridonijelo daljnjem povećanju broja otkrivenih kaznenih djela, kazneno-pravne zaštite djece i obitelji", istaknuo je potpredsjednik Vlade Božinović predstavljajući Izvješće o radu policije.
 
Poziv na odgovorno ponašanje sudionicima kulturnog amaterizma
 
I na kraju, Vlada je i ove godine prihvatila  pokroviteljstvo nad 55. međunarodnom smotrom folklora Đakovački vezovi.
 
Ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je da su prošle godine Đakovački vezovi, kao i mnoge druge manifestacije kulturnog amaterizma bile otkazane, a ove je godine, odlukom Stožera omogućeno ponovno pokretanje aktivnosti.
 
"S ovog mjesta moram apelirati na sve koji sudjeluju u amaterskim društvima na odgovorno ponašanje, na cijepljenje, jer tu je nemoguće održavati fizičku distancu. Nadam se da će Đakovački vezovi kao i sve druge manifestacije biti organizirane na način da se minimalno smanji rizik od zaraze," apelirala je ministrica kulture i medija na odgovorno ponašanje.



Pisane vijesti