Plenković: Znanost i obrazovanje su ključ za gospodarski razvoj društva i države

Premijer Plenković istaknuo je danas da je Regionalni centar izvrsnosti, u koji je uloženo 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava, sjajan primjer kako ulagati u budućnost i kako ostvarivati rezultate koji nas stavljaju u korak s najsuvremenijim trendovima u znanstvenim disciplinama. Taj će projekt omogućiti ostvarivanje vrhunskih istraživačkih uvjeta i vrhunskih obrazovnih uvjeta, jačat će hrvatski znanstveni sustav, udovoljit će suvremenim zahtjevima gospodarstva i, u konačnici, ojačati njegovu konkurentnost, poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na otvorenju Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.
 
Tom je prigodom čestitao 100. obljetnicu osnutka toga Fakulteta, kao i na svim njegovim postignućima u toj struci.
 
Istaknuvši da je Fakultet strojarstva i brodogradnje u Hrvatskoj prepoznat kao rasadnih stručnih znanja, poručio je da su otvaranjem Regionalnog centra izvornosti to potvrdili.
 
"Znanost je, uz obrazovanje, javno dobro. To je ključ za postizanje uspjeha – osobnoga, društvenoga, a naravno i gospodarskoga razvoja cijelog društva i cijele države", naglasio je. 
 
Stoga, dodao je, Vlada želi sustav znanosti učiniti učinkovitijim, međunarodno prepoznatljivijim, a ujedno i pokretačem razvoja hrvatskog gospodarstva. A upravo je STEM područje, kazao je premijer Plenković, temelj budućnosti.
 
Istaknuo je kako je jako važno da rad toga Fakulteta pridonese uspjesima hrvatskih robotičara, inovatora, informatičara i matematičara.
 
Svi oni, dodao je, postižu iznimne uspjehe na međunarodnim natjecanjima i na taj način fascinantno promiču Hrvatsku i hrvatski obrazovni sustav, kreativnost i znanje.
 
Osobito je važnim istaknuo da ti talenti ključni za uspjeh Hrvatske nađu svoj prostor u četvrtoj industrijskoj revoluciji i procesima digitalizacije. S te će strane, dodao je, Vlada nastaviti reformu znanosti i obrazovanja.
 
Cilj je do 2030. godine povećati izdvajanja za znanost na 3% BDP-a
 
Upravo je ovaj centar izvrsnosti, naglasio je premijer Plenković, u koji je uloženo 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava, sjajan primjer kako ulagati u budućnost i kako ostvarivati rezultate koji nas stavljaju u korak s najsuvremenijim trendovima u znanstvenim disciplinama.
 
Taj će projekt omogućiti ostvarivanje vrhunskih istraživačkih uvjeta i vrhunskih obrazovnih uvjeta, jačat će hrvatski znanstveni sustav, udovoljit će suvremenim zahtjevima gospodarstva i, u konačnici, ojačati njegovu konkurentnost, poručio je.
 
Najavio je da će Vlada u razdoblju koje slijedi nastojati povećati izdvajanja za znanost i obrazovanje, a cilj je doći do 2,5% BDP-a, a do 2030. i na 3% BDP-a.
 
Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti predviđeno je ulaganje od 7,5 milijardi kuna za obrazovanje i znanost, a ta će sredstva, uvjeren je, pomoći i razvoju STEM područja.
 
"Vaši su uspjesi dokaz da Hrvatska ima sjajne znanstvenike i sjajne inovatore, a na nama je kao sustavu i državi da potičemo i omogućujemo vašu kreativnost i vaš rezultat", poručio je.

Pisane vijesti | Andrej Plenković