Plenković: Osječko ljeto kulture već je dva desetljeća središnji kulturni događaj Osijeka i istoka Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju Osječkog ljeta kulture koje je otvoreno glazbenom premijerom koncerta za glasovir i simfonijski orkestar "Esseker" skladatelja Davora Bobića.
 

Otvarajući 21. Osječko ljeto kulture, predsjednik Vlade je rekao da je ta priredba već dva desetljeća središnji kulturni događaj Osijeka i istoka Hrvatske.
 
Istaknuo je kako ta priredba simbolizira kreaciju, umjetnost i sve ono što brojni kulturni djelatnici i umjetnici žele pružiti građanima Osijeka.
 
"Drago mi je da su se kulturne manifestacije u Hrvatskoj uspjele održati  unatoč pandemiji. Puno više smo bili otvoreni, nego brojne druge zemlje kada su u pitanju aktivnosti u području kulture, jer smo našim sugrađanima željeli omogućiti da naš život u ovim izvanrednim okolnostima bude što bliže onome na što smo navikli, što volimo i cijenimo, a to su kultura, umjetnost i naša baština", kazao je premijer Plenković.
 
Izrazio je zadovoljstvo programom ovogodišnjeg OLJK-a, koji će, kako smatra, posjetiteljima omogućiti dodatne sadržaje u Osijeku, središtu istoka Hrvatske.
 
Ministarstvo kulture i medija izdvojilo 300.000 kuna
 
Na upit novinara može li se očekivati konkretnija potpora Vlade OLJK-u, kako bi priredba mogla i dalje rasti, premijer Plenković je rekao kako je iz državnog proračuna, putem Ministarstva kulture i medija izdvojeno 300 tisuća kuna, a da većinu troškova osiguravaju Grad Osijek, Županija i sponzori. 
 
"Vjerujem da ćemo u godinama pred nama imati puno ljudi koji će ovo podržati, a Vlada će biti među njima", dodao je, zaželjevši svim Osječankama i Osječanima da iskoriste ovu prigodu i povratak, kako je rekao, gotovo u normalne okvire našega života.
 
Uz premijera Plenkovića na otvorenju OLJK-a bili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Nataša Tramišak . 
 
Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako je OLJK jedinstveni i izvorni osječki festival, u kojem su zastupljeni svi segmenti umjetnosti, a priredba je vremenom izrasla u najveći kulturni događaj hrvatskog istoka i manifestaciju od nacionalnog značaja.
 
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako održavanje OLJK-a pokazuje da se i u uvjetima pandemije, pokušava živjeti normalno, te da je Osijek središte istoka Hrvatske i na području kulture.
 

Pisane vijesti | Kultura | Andrej Plenković