Brnjac: Novi prikaz na ECDC karti prekretnica i dodatno upozorenje svima

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prikaz hrvatske obale u narančastom na ECDC epidemiološkoj karti ocijenila je prekretnicom i dodatnim upozorenjem svima da "moramo biti svjesni kako je epidemiološka situacija ključna za daljnji interes gostiju i da moramo odlučiti želimo li imati uspješnu sezonu ili ne".

"Još jednom apeliram na sve građane, turističke djelatnike i ugostitelje, kao i turiste da budu odgovorni, cijepe se i poštuju epidemiološke mjere", poručila je ministrica Brnjac, komentirajući za Hinu novu situaciju na karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.
 
Od 25. lipnja do danas, Hrvatska je na toj karti bila cijela zelena, što je dalo dodatni optimizam i dobar start turističke ljetne sezone.
Ministrica ističe i da su upravo u lipnju krenuli s obilaskom županija kako bi upozorili na važnost pridržavanja epidemioloških mjera i održavanja dobre epidemiološke situacije.
 
"Novi prikaz na ECDC epidemiološkoj karti u kojem je hrvatska obala u narančastom svima nam je dodatno upozorenje. Poduzeli smo sve aktivnosti kojima smo Hrvatsku pozicionirali kao sigurnu destinaciju, čemu u prilog ide turistički promet kao i značajna potražnja za našom destinacijom, ali ovo je sada prekretnica jer svi moramo biti svjesni kako je epidemiološka situacija ključna za daljnji interes gostiju i moramo odlučiti želimo li imati uspješnu sezonu ili ne. Još jednom apeliram na sve građane, turističke djelatnike i ugostitelje, kao i turiste da budu odgovorni, cijepe se i poštuju epidemiološke mjere", naglasila je.

Hrvatska se zalaže za detaljniji prikaz po regijama

Na pitanje koliko se može ta ECDC-ova, tzv."korona karta" i njezin način i model zoniranja mijenjati, za što već dulje vrijeme apeliraju iz sektora turizma i pojedinih hrvatskih regija/županija, ministrica kaže da se Hrvatska od početka snažno zalaže za nadogradnju karte na ECDC-u i REOPEN-u EU kako bi se osigurao detaljniji prikaz po regijama - umjesto sadašnjeg prikaza po NUTS 2 regijama, prikazom po NUTS 3 (razina županija), upravo onako kako na prikaz epidemiološke situacije u Hrvatskoj gleda primjerice Njemačka, na temelju podataka Robert Koch-Instituta.
 
"Zajedno s potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem poslala sam prijedlog svim ministrima turizma i unutarnjih poslova EU da se omogući takav prikaz", izjavila je ministrica.
 
Komentirala je i dolaske britanskih turista, kojih se od kraja srpnja očekuje u većem broju zbog ukidanja gotovo svih mjera u Britaniji, napominjući da "s obzirom da se i dalje nalazimo u uvjetima pandemije te svjedočimo i pojavi novog soja virusa koji se i brže širi, nužno je prije svega biti oprezan". 
 
"Svakako me zabrinjava činjenica da je u Ujedinjenoj Kraljevini vrlo rasprostranjen delta soj, međutim, vjerujem da se uz dodatne mjere može kontrolirati i dolazak eventualnih nositelja tog soja", poručila je ministrica turizma i sporta Brnjac.
 
 Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Turizam | Nikolina Brnjac