Vladi važan razvoj Zagrebačke županije i svih njenih općina

Premijer Plenković naglasio je da je Vlada na području Općine Farkaševac za očuvanje radnih mjesta isplatila skoro 900 tisuća kuna, čime je obuhvaćeno 19 poslodavaca i 57 radnika. Podsjetio je pritom da je u Zagrebačkoj županiji očuvano preko 46.681 radno mjesto kod 7.266 poslodavaca za što je isplaćeno 620,3 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u prigodi obilježavanja Dana općine Farkaševac.
 
U svom govoru, premijer je izrazio zahvalnost na uručenom mu priznanju za počasnog građanina Općine, tim više jer je dio svojeg djetinjstva proveo u ovom kraju.
 
Kazao je da se ova općina na istoku Zagrebačke županije nalazi na lijepom prometnom pravcu, podsjetivši da je prije dvije godine bio na otvorenju brze ceste kojoj je priključen Farkaševac. 
 
Premijer je pohvalio razvoj ovoga kraja u kojem su glavne aktivnosti poljoprivreda, stočarstvo, ali i poduzetništvo. "S te strane mi je drago da se razvijaju svi gospodarski potencijali općine i ovoga područja", dodao je.
 
Podsjetio je da je na području Farkaševaca ukupno iz europskih fondova ugovoreno 18,36 milijuna kuna, od čega je korisnicima ukupno isplaćeno 11,12 milijuna kuna. "To je samo dio jednog puno šireg mozaika od 4 milijarde kuna koliko je ugovoreno na području Zagrebačke županije", ustvrdio je Plenković.

Na području Farkaševaca za očuvanje radnih mjesta isplaćeno skoro 900 tisuća kuna

Pohvalio je i ugovoreni projekt „Izgradnja reciklažnog dvorišta  Općine Farkaševac“, ali i provođenje projekta Zaželi kojim je ugovoreno zapošljavanje 33 žene koje će pružati podršku za 180 starijih i/ili nemoćnih osoba.

Naglasio je da je Vlada na području Općine Farkaševac za očuvanje radnih mjesta isplatila skoro 900 tisuća kuna, čime je obuhvaćeno 19 poslodavaca i 57 radnika. Podsjetio je pritom da je u Zagrebačkoj županiji očuvano je preko 46.681 tisuća radnih mjesta kod 7.266 poslodavaca za što je isplaćeno 620,3 milijuna kuna.

Premijer je izrazio zadovoljstvo efektima porezne reforme, koja je, kazao je, jedna od ključnih reformi prvog mandata naše Vlade te je njome osigurano tri milijarde kuna prihoda više jedinicama lokalne samouprave. "Uspoređujući podatke za Farkaševac ostvareno je 2,2 milijuna kuna više prihoda u odnosu na 2017. To je izrazio visok porast u odnosu na ono što ste imali ranije", naglasio je.

Razvoju ovoga kraja pridonijet će izgradnja dionice brze ceste prema Bjelovaru

Istaknuo je da će razvoju ovoga kraja pridonijeti i izgradnja dionice brze ceste prema Bjelovaru, u vrijednosti od 265 milijuna kuna, dužine od skoro 17 kilometara. "Na taj način će se povezati Bjelovar i Zagreb onako kako žitelji ovoga kraja već dugi niz godina očekuju", dodao je. 

Govoreći o demografskoj revitalizaciji ovoga kraja, predsjednik Vlade je podsjetio na nedavno realiziran projekt Dječjeg vrtića koji može primiti nešto više od 40-ero djece, ukupne vrijednosti 6,5 milijuna kuna, od čega je 5,38 milijuna kuna financirano europskim sredstvima.

Važnim smatra i nadogradnju vodno-komunalne infrastrukture kroz projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“, u vrijednosti od skoro 900 milijuna kuna.

Premijer je kazao da je Vladina politika ravnomjernog regionalnoga razvoja bazirana na četiri temeljna načela: kontinuirani dijalog, funkcionalna i fiskalna decentralizacija te potpora za realizaciju projekata sredstvima državnog proračuna, izvanproračunskih korisnika, javnih poduzeća te europskih fondova. 

"U te četiri točke koncipirat ćemo daljnji regionalni razvoj i Zagrebačke županije i svih njenih općina", poručio je Plenković, čestitavši svima Dan Općine.

Pisane vijesti | Andrej Plenković