Trajno smo privrženi zaštiti hrvatskih branitelja te očuvanju dostojanstva Domovinskog rata i žrtve Vukovara

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s ratnim zapovjednicima obrane Vukovara, pripadnicima 204. brigade Vukovar, na čelu s Brankom Borkovićem. Uz predsjednika Vlade bili su Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Mario Banožić, ministar obrane, Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u legendarnu 204. vukovarsku brigadu koja je braneći Vukovar uništila oko 400 neprijateljskih tenkova i oklopnih vozila te 25 letjelica, a njeni pripadnici su zaustavili daljnji prodor neprijatelja prema ostatku Hrvatske.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je 204. brigadi Vukovar na neizmjernom doprinosu u obrani Vukovara i cijele Hrvatske, naglasivši da njihova hrabrost i požrtvovnost trajno trebaju ostati u svijesti čitavog hrvatskog naroda.

Plenković je naglasio da je hrvatska Vlada, uz velik angažman potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Medveda, u proteklih pet godina pokazala snažnu privrženost zaštiti položaja i prava hrvatskih branitelja i očuvanju dostojanstva Domovinskog rata, te je brojnim zakonskim i drugim aktima riješila niz otvorenih pitanja koja su godinama važna za hrvatske branitelje, kao i hrvatske policajce i vojnike.

Potpredsjednik Vlade Medved predstavio je glavne naglaske usvojenog Zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata, koji iskazuje poštovanje prema civilnim žrtvama rata i njihovim obiteljima te omogućuje ostvarivanje prava žrtvama i njihovim obiteljima, osobito obiteljima nestalih osoba. Ujedno su postavljene jasne zapreke da zakon ne mogu konzumirati osobe koje su sudjelovale u agresiji na Hrvatsku.

Predstavnici 204. brigade HV izrazili su potporu Zakonu o civilnim žrtvama, kao i svim naporima koji se poduzimaju u zaštiti digniteta hrvatskih branitelja. Izrazili su zahvalnost što su po prvi put ikad u ovakvom sastavu primljeni na sastanak u Vladi, što je prilika za nastavak dijaloga o svim temama važnim za hrvatske branitelje i obitelji stradalnika.

Razgovaralo se o pripremama za obilježavanje 26. obljetnice VRO Oluja u Kninu, a pripadnici 204. brigade Vukovar izvijestili su o planiranim aktivnostima u rujnu ove godine u kontekstu 30. obljetnice ustroja 204. brigade Vukovar, u čemu će Vlada sudjelovati i pružiti snažnu potporu. Bilo je riječi i o ostvarenju prava logoraša srpskih koncentracijskih logora kao i daljnjem radu Vladinog posebnog povjerenstva za pružanje pravne i stručne pomoći bivšim zatočenicima srpskih logora.

Predsjednik Vlade predstavio je i prioritete za iduće tri godine Vlade, istaknuvši da će do kraja mandata Vlade biti ostvareni generacijski projekti koji su primjer modernog suverenizma- izgradnja Pelješkog mosta i povijesno spajanja hrvatskog teritorija, članstvo u schengenskom prostoru 2022., članstvo u europodručju 2023. te nabava višenamjenskih borbenih aviona Rafala.



Pisane vijesti