Medved: Snajperski hitac u Lederera 1991. nije zaustavio istinu o Domovinskom ratu

Pokušaj da se snajperskim hicem srpskog agresora u snimatelja HRT-a Gordana Lederera 1991. zaustavi širenje istine o Domovinskom ratu - nije uspio, istaknuto je na komemoraciji na brdu Čukur  kod Hrvatske Kostajnce gdje je Lederer ubijen snimajući srpske napade na Pounje.

Nažalost, Lederer je podlegao ozljedama, ali njegovi snimci i danas svjedoče o herojskoj obrani Hrvatske od srpskog agresora, rečeno je na komemorativnoj svečanosti, koju su uz spomen-obilježje "Slomljeni pejzaž", zajednički organizirali HRT i grad Hrvatska Kostajnica, u nazočnosti izaslanika Vlade RH ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Lederer bio naoružan samo kamerom i svijet  je mogao vidjeti patnje Hrvata zbog velikosrpske agresije

"Lederer je među svim stradalnicima u Domovinskom ratu zauzeo posebno mjesto. U ime Vlade RH pozivam vas da baš na ovom mjestu njegova stradavanja, skupimo snagu, koju smo i tada imali ovdje, prepoznamo naše zajedništvo, oživimo naše ideale za koje smo ginuli u obrani domovine. I danas Gordan Lederer našim medijskim djelatnicima i svima nama koji djelujemo u javnom prostoru, može biti uzor. Istina je ta koja pobjeđuje, pa i današnja svečanost, nakon 30 godina, je tome dokaz", naglasio je ministar Medved, i sam, kao hrvatski branitelj, sudionik tih događaja.

Dodao je kako je Lederer bio naoružan samo kamerom, ali je cijeli svijet mogao vidjeti kakve je patnje proživljavao hrvatski narod za velikosrpske agresije.

Ministar Medved rekao je kako se i danas susrećemo s pokušajima da se ta ideologija i te ideje u nečijim suludim glavama pokušavaju oživjeti.

"Pokretači toga zla ni danas se ne mogu odreći ideologije svoje prošlosti i krvavog pohoda na Republike Hrvatsku tijekom 1991. godine", istaknuo je.

Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti | Tomo Medved