Turistička sezona daje dobre temelje za snažan gospodarski oporavak i rast Hrvatske u 2021.

Predsjednik Vlade Plenković danas je ponovio zadovoljstvo dosadašnjim tijekom turističke sezone i prihodima koji se ostvaruju ocijenivši ih rezultatom dobre kombinacije mjera i odgovornosti građana. Komentirao je i druge aktualne političke teme.

"Nadamo se da će i zadnji tjedan kolovoza proći u narančastom što će pridonijeti uspjehu turističke sezone. To su dobri temelji za snažan gospodarski oporavak i gospodarski rast Hrvatske u 2021. Zadovoljni smo što smo uspjeli kombinacijom mjera, cijepljenjem i odgovornošću naših sugrađana zadržati brojeve novozaraženih na relativno prihvatljivim brojevima ", rekao je Plenković.
 
Naš je jasan politički stav da je govor mržnje neprihvatljiv. Zakon uskoro ide u drugo čitanje
 
Upitan o govoru mržnje na društvenim mrežama Plenković je rekao kako osuđuje svaki govor mržnje, pa tako i prema novinarki RTL-a.
 
"To je jako loše i neprihvatljivo. Zakon o elektroničkim medijima će ići uskoro u drugo čitanje, rekao je Plenković te dodao kako je, koliko je upućen u slučaj, manje mržnje na medijskim portalima, a puno više na društvenim mrežama.
 
"Hrvatska nažalost ne može sama regulirati društvene mreže. Nećemo ugasiti Twitter kao u Afganistanu. Ako nema globalnog rješenja, malo možemo napraviti, ali možemo reći jasan politički stav i kažemo ga. Mnogi su žrtve govora mržnje i ja sam za to da to svaki put jednako snažno osudimo, bez obzira o kome je riječ", rekao je.
 
Pozdrav "Za dom spremni" nedopušten je, prijavljuje se i sankcionira
 
Na pitanje treba li ići u izmjene Kaznenog zakona zbog pozdrava  "Za dom spremni" Plenković je rekao da je taj pozdrav već sada nedopušten. "To nitko ne dovodi u pitanje", kazao je dodavši da se ta tema jučer povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nastojala ispolitizirati mahom od aktera s lijevog političkog spektra.
 
Podsjetio je na incident u Kninu koji je policija prijavila i sada je stvar na sudu, poručio je.
 
"Sve takve situacije policija prijavljuje, a na sudovima je da donose svoje odluke. Ta tema je, što se mene tiče, vrlo jasna sve vrijeme."
 
Na pitanje treba li zabrana ući u izmjene Kaznenog zakona odgovorio je da je to izvorna inicijativa gospodina Krausa, samo njega, a manje drugih zastupnika manjina u Saboru i parlamentarnoj većini.
 
"O tome ćemo tek razgovarati, ali to nije nikakav popustljivost to je već sada nedopušteno, prijavljuje se i sankcionira", rekao je Plenković.
 
"Drugo je pitanje koje se odnosi na sam početak Domovinskog rata, na mjesta pogibije i komemoracije, to, kako god okrenemo, nije nešto na što se može jednoznačno gledati", dodao je.
 
Stabilizirati situaciju u Afganistanu, učiniti napor da ne dođe do novog izbjegličkog vala, ali pomoći ugroženima ženama, djeci i profesijama koje su bile izrazito angažirane i vidljive
 
Vezano uz situaciju u Afganistanu rekao je da nitko ne zna koliki se broj izbjeglica može očekivati iz te zemlje. Podsjetio je da su što brže željeli uz pomoć partnera i saveznika izvući sve hrvatske državljane iz te zemlje, što su i uspjeli.
 
"Drugi je korak da zajedno s ostalim akterima međunarodne zajednice stabiliziramo situaciju u Afganistanu i treći da se naprave napori da ne dođe do novog izbjegličkog vala kakav je bio 2015. i koji bi bez ikakve dileme destabilizirao cijeli europski kontinent. To nitko ne želi. Nema više politike: odradit ćemo to. To jednostavno nije realno, niti postoji jedinstven stav među državama članicama, niti je neka takva opća otvorenost na dnevnom redu", rekao je istaknuvši da treba pomoći, posebice ugroženima ženama, djeci i profesijama koje su bile izrazito angažirane i vidljive gdje će Hrvatska dati određeni doprinos.
 
O tome koliko situacija u Afganistanu može utjecati na Hrvatsku i na mogući terorizam na Balkanu, Plenković odgovara da je to opća prijetnja, no napominje kako je jedno pitanje terorizma, a drugo migracijskoga vala.
 
"To su dvije globalne teme o kojima moramo voditi računa. Ne bih to povezivao s trajanjem nečije kazne ili izlaskom iz zatvora. BiH ima svoje sigurnosne službe i siguran sam da će voditi računa o tome. Mi surađujemo u području suzbijanja terorizma sa svim državama, naravno demokratskim, i s onima za koje biramo da možemo surađivati na maksimalno učinkovit način u cilju zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i sigurnosti naših građana", zaključio je Plenković.
 

Pisane vijesti