Stožer: Nakon docjepljivanja trećom dozom imunitet izrazito raste, docjepljivanje je pitanje vremena

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upozorio je da broj novozaraženih u Hrvatskoj raste, njihov udio u broju testiranih danas iznosi 8,4 posto, pa je samo pitanje vremena kada će početi docjepljivanje trećom dozom cjepiva.

Ne znamo još točan datum, no uskoro će se krenuti u docjepljivanje trećom dozom. Prvo će je primiti imunokompromitirane osobe, najavio je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.
 
S trećom dozom pada rizik od obolijevanja
 
Hrvatska ovoga tjedna ima 31 posto više zaraženih nego proteklog, najniža incidencija je u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
 
Po četrnaestodnevnoj stopi incidencije Hrvatska je na 13. mjestu u EU, Cipar i Irska imaju najvišu, a Poljska i Mađarska najnižu. Po stopi smrtnosti smo na 20. mjestu, rekao je Capak.
 
Osam europskih zemalja već je uvelo treću dozu cjepiva, dok se u njih 13, među kojima je i Hrvatska, još vodi rasprava. U većini zemalja gdje je uvedeno docjepljivanje trećom dozom se za sada cijepe imunokompromitirane osobe.
 
Capak je izvijestio o izraelskim iskustvima s trećom dozom, nakon što su njome cijepili više od dva milijuna ljudi, naročito starijih od 60 godina. Izraelska studija pokazala je da nakon treće doze cjepiva imunitet izrazito raste, a rizik od obolijevanja je 11 puta manji.
 
Također, nakon treće doze nije bilo toliko nuspojava kao nakon prve i druge doze. Pokazalo se da ne bi trebalo biti straha od treće doze jer ona uvelike smanjuje rizik od teškog obolijevanja, istaknuo je Capak.
 
Treća doza cjepiva može se primiti od četvrtog tjedna do devet mjeseci nakon druge doze, rečeno je na konferenciji.
 
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je kako je Pfizer već predao Europskoj agenciji za lijekove (EMA) dokumentaciju o učinkovitosti i neškodljivosti treće doze. Očekuje se očitovanje EMA-e u iduća četiri tjedna, što čeka većina europskih zemalja.
 
Sve više hospitalizirane djece
 
Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je antivakserima kako je njihova odluka da se ne cijepe legitimna, ali širenje dezinformacija vraća nas korak nazad.
 
Beroš je pozvao još jednom sve građane da vjeruju znanosti i izaberu cijepljenje jer 51,34 posto cijepljenih građana u Hrvatskoj nije dovoljno u borbi protiv virusa.
 
Upozorio je da se dob hospitaliziranih spušta, u četvrtom valu do sada je hospitalizirano 108 djece do 18 godina starosti, što je određeno povećanje.
 
Tako je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti trenutno četvero djece s covidom, a po riječima Markotić djecu se hospitalizira kada imaju visoku temperaturu, upalu pluća te se sumnja da bi se mogao razviti multiinflamatorni sindrom.
 
S obzirom da šest mjeseci nakon druge doze cjepiva razina antitijela pada na razinu od tri tjedna nakon prve doze, Markotić nije isključila mogućnost da ćemo se ubuduće jednom godišnje cijepiti protiv covida, kao i protiv gripe.
 
Covid utječe na reproduktivno zdravlje žena i muškaraca, ne cjepivo
 
Osvrnula se i na povezanost covida i reproduktivnog zdravlja te istaknula da se prema dosadašnjim podacima vidi da infekcija može značajno utjecati na smrt ploda i prerano rođenje, kao i na kasnije posljedice.
 
Zaražene trudnice češće završavaju na intenzivnoj skrbi, njihova djeca češće su na neonatološkim odjelima. Kod muškaraca je primijećeno da se virus može naći u testisima i ejakulatu, rekla je Markotić.
 
"Istodobno dosadašnje studije kod cijepljenih ne pokazuje ništa od toga. Pokušava se plasirati u javnost da cijepljenje utječe na sterilnost muškaraca i žena, što nema nikakvog uporišta, dok su jasni pokazatelji da infekcija utječe na reproduktivno zdravlje žena i muškaraca", poručila je.
 
816 novooboljelih, na respiratoru 57, umrlo šest osoba
 
U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 816 novih slučajeva koronavirusa, na respiratoru je 57 pacijenata, a umrlo je šest osoba, izvijestio je Nacionalni stožer.
 
Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutno je 4156, među njima je 457 pacijenata na bolničkom liječenju.
 
U samoizolaciji je 8107 osoba.
 
Od početka pandemije u Hrvatskoj je zabilježeno 376.417 osoba s koronavirusom, od kojih je 8355 umrlo. Ukupno se oporavilo 363.906 osoba, od toga 597 u posljednja 24 sata.
 
Do danas je ukupno testirano 2.573.737 osoba, od toga 9658 u posljednja 24 sata.
 
Zaključno s 2. rujna utrošeno je 3.286.459 doza cjepiva, a cijepljeno je 42,75 posto ukupnog stanovništva, odnosno 51,34 posto odraslog stanovništva. Na dan 2. rujna utrošene su 7759 doze cjepiva, a od toga je 4623 osoba cijepljeno prvom dozom.
 
Zaključno s 2. rujna 1.734.997 osoba cijepljena je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.624.041 osobe (1.551.462 osoba s dvije doze i 72.579 osoba sa cjepivom Jannsen), što je 48,12 posto odraslog stanovništva.
 
Izvor: Hina

Pisane vijesti