Omogućili smo da se najvažniji dio sezone odvija bez ikakvih alarma koji bi odvraćali ljude od dolaska u Hrvatsku

Premijer Plenković osvrnuo se danas na novu ECDC-ovu kartu prema kojoj je Hrvatska danas ušla u crveno, rekavši da je to bilo očekivano s obzirom na porast broja zaraženih. Međutim, istaknuo je da se u najvažnijem dijelu sezone u financijskom smislu ona odvijala bez ikakvih alarma koji bi ljude odvraćali od dolaska u Hrvatsku i na kraju došla u okvire od 70 do 75 posto rekordne 2019.

Otvarajući današnju, 75. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.
 
U povodu početka školske godine još je jednom uime Vlade zaželio uspješnu godinu svim učenicima, učiteljima, nastavnicima i profesorima.
 
Pritom je istaknuo kako je dobro da se nastava odvija u učionicama. Dodao je da za razliku od prošle godine kada nije bilo cjepiva protiv Covida-19, ono sada postoji, što će, uz element osobne odgovornosti i budnosti, osigurati da se škola što dulje odvija prema modelu A.
 
U kontekstu pandemije, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom turističkom sezonom, premda je danas prema karti ECDC-a u crvenom, nakon cijelog ljetnog perioda.
 
To je bilo očekivano, s obzirom na porast broja zaraženih, no istaknuo je da se u najvažnijem dijelu sezone u financijskom smislu ona odvijala bez ikakvih alarma koji bi ljude odvraćali od dolaska u Hrvatsku i na kraju došla u okvire od 70 do 75 posto rekordne 2019.
 
Najbolji način zaštite je cijepljenje i pridržavanje osnovnih mjera
 
Kada je riječ o pandemiji, premijer Plenković kazao je kako i dalje treba voditi računa o tome da smo suočeni s puno zaraznijim delta sojem, koji je i agresivniji i brži, što dovodi do većeg broja zaraženih.
 
"I dalje inzistiramo na tome da je najbolji i najučinkovitiji način da se zaštitimo cijepljenje. Mi smo sada došli na 52 posto odrasle populacije koja je procijepljena prvom dozom", istaknuo je.
 
Još je jednom pozvao sve one koji su iz nekog razloga odgađali cijepljenje da to učine što skorije te dodao da cjepiva ima dovoljno i da se svatko može cijepiti bilo kada.
 
Pritom je podsjetio na elementarne mjere zaštite od virusa – prozračivanje, nošenje maske, higijene i fizičke distance.
 
"Apeliramo na sve da se ne opustimo kompletno", rekao je.
 
Mjere koje su bile na snazi, dodao je, cijelo ovo vrijeme bile su primjerene i mentalitetu i balansu između zdravstvene zaštite i ekonomsko-financijskih i društvenih tokova.
 
Imamo određeni broj mjera koje su na snazi, no u usporedbi s mnogim drugima omogućujemo svo ovo vrijeme jako kvalitetan život.
 
Od današnjih deset preminulih, dvoje je bilo cijepljeno, ali starije dobi s brojnim komorbiditetima
 
Sada je važno, naglasio je premijer, držati što moguće nižim brojeve težih slučajeva, hospitaliziranih i preminulih.
 
"Od današnjih deset preminulih, dvoje je bilo cijepljeno, i ti ljudi koji su bili cijepljeni bili su izrazito starije dobi s komorbiditetima i u takvoj situaciji da, nažalost, ni cjepivo nije moglo pomoći", poručio je.
 
Ponovio je još jednom činjenicu da su 93 posto svih preminulih imali više od 60 godina i apelirao još jednom na sve građane starije dobi da se cijepe, ako to još nisu učinili.
 
Što se tiče potpora tijekom krize uzrokovane pandemijom, predsjednik Vlade ponovio je da su njima očuvana radna mjesta, a sada Vlada nastavlja s ciljanim mjerama za određene segmente.
 
"Svi su preduvjeti tu da, nakon premoštavanja krize, zahvaljujući mjerama koje smo pravovremeno poduzeli, krenemo u ozbiljniji gospodarski rast", poručio je.
 
Dodao je da će Vlada, u okolnostima poremećaja na tržištu, pronaći načina da pomogne stočarskom sektoru, kako bi i taj dio hrvatske poljoprivrede premostio krizu.
 
Rješenje za problem prešutnih prekoračenja na tekućim računima
 
Osvrnuo se potom na jučerašnji sastanak s guvernerom Hrvatske narodne banke i predsjednicima uprava banaka koje posluju u Hrvatskoj na temu prekoračenja po tekućem računu.
 
Podsjetio je da postoje dvije vrste prekoračenja – dopuštena i prešutna.
 
Smisao je bio da temeljni institut – a to su dopuštena prekoračenja – bude dominantan, no dogodilo se da se s tog režima dopuštenog prekoračenja prešlo na prešutno prekoračenje pa je gotovo 95 posto svih prekoračenja u ovom trenutnu prešutno.
 
Dopuštena prekoračenja su bolje i cjelovitije regulirana, a potrošač je bolje zaštićen, a razlika je i u kamatnoj stopi odnosno trošku.
 
Izvijestio je da su na jučerašnjem sastanku utvrđena četiri temeljna načela prema kojima će se tražiti rješenje za taj problem.
 
Prvo je načelo socijalne osjetljivosti, a premijer Plenković pojasnio je da to znači da tako veliki broj građana koji koristi taj minus ne bude ugrožen, odnosno da ne dođe do nagle odluke koja bi onemogućila korištenje te vrste bankarskog proizvoda.
 
Drugo načelo je adekvatno informiranje, što znači da svaki potrošač mora vrlo jasno znati da u jednom trenutku prelazi s režima dopuštenog na prešutno prekoračenje.
 
Treće načelo je da administrativni troškovi povrata s prešutnog prekoračenja na dopušteno budu mali i za klijente i da banke.
 
Četvrto je da visina efektivne stope, koja je zakonski limitirana u dopuštenom prekoračenju, bude takva da troškovi za građane budu manji.
 
Hrvatska narodna banka, dodao je premijer, razmotrit će opcije prema kojima će bankama ponuditi rješenje da se napravi tranzicija s prešutnog na dopušteno prekoračenje.
 
Kada se vide efekti tog prvog koraka, Vlada je spremna ići i u zakonske izmjene koje bi dodatno zaštitile potrošače.
 
"U svakom slučaju, prepoznali smo ovaj problem sa svih mogućih aspekata, a rješenje ćemo naći na tragu ovoga okvira", poručio je.
 
Kreće popis stanovništva, po prvi puta mogućnost elektroničkog popisivanja
 
Od idućega tjedna, najavio je predsjednik Vlade, u Hrvatskoj kreće popis stanovništva.
 
Pojasnio je pritom da će referentan dan popisa stanovništva biti 31. kolovoza.
 
"Uvodimo po prvi puta mogućnost elektroničkog popisivanja kroz sustav e-Građani", najavio je, a održat će se od 13. do 26. rujna, a nakon toga kreće uobičajeni način popisivanja putem popisivača kojih će biti oko osam tisuća. 



Pisane vijesti | Andrej Plenković