Beroš: Intenzivira se cijepljenje među zdravstvenim radnicima

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako se intenzivira cijepljenje među zdravstvenim radnicima čiji je obuhvat sada 71 posto, a najveći porast je među medicinskim sestrama. Pohvalio je zdravstvene ustanove na dobroj organizaciji i provedbi primjene covid potvrda u bolnicama. "Ovim ne ugrožavamo ničija prava već upravo suprotno. Naša zadaća je osigurati uvjete za ostvarenje prava svakog bolesnika na sigurno liječenje", poručio je.

Na današnjoj, 79. sjednici Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktualnom stanju vezanom za potres i aktivnostima koje se poduzimaju s ciljem što brže obnove.

Vezano uz nekonstrukcijsku obnovu, ministar je kazao da je projektantima dosad raspoređeno 1975 obiteljskih kuća. Izvođači radova su dosad uvedeni na rad na ukupno 728 kuća, od kojih su 592 kuće obnovljene, a na 136 obiteljskih kuća su radovi u tijeku. Na tim poslovima angažirano je 37 tvrtki.

S početkom listopada ugovorena je projektna dokumentacija za postupak obnove za 4.800 obiteljskih kuća.

Što se tiče aktivnosti vezanih uz konstrukcijsku obnovu, ugovorena je usluga pripreme projektne dokumentacije za 288 obiteljskih kuća.

Osnovana civilna udruga Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo - interventna služba

Vezano za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje tijekom rujna imao je javni poziv za iskaz interesa za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća te je zaprimio od 40 gospodarskih subjekata iskaz interesa za gradnju.  

Isto tako, u postupku javne nabave u tijeku je postupak za izradu projektne dokumentacije za izgradnju višestambenih zgrada. "I tu je zaprimljeno devet ponuda za izradu projektne dokumentacije", ustvrdio je Medved.

Kazao je i da se nastavlja s aktivnostima oštećenih objekata koji prijete sigurnosti ljudi. "Do sada smo uklonili 371 objekt, od čega 248 obiteljskih kuća, a 17 objekata je u postupku uklanjanja", dodao je.

Potpredsjednik Vlade rekao je da je 5. listopada osnovana civilna udruga Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo - interventna služba s ciljem uspostave nacionalne platforme za koordinaciju aktivnosti i brze procjene oštećenja i uporabljivosti oštećenih objekata te pomoći jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave oko stručne tehničke pomoći i definiranja prioriteta u hitnom uklanjanju uništenih objekata.

Beroš: Osigurati uvjete za ostvarenje prava svakog bolesnika na sigurno liječenje

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako se intenzivira cijepljenje među zdravstvenim radnicima čiji je obuhvat sada 71 posto, a najveći porast je među medicinskim sestrama.

"U odnosu na tjedan ranije udio necijepljenih smanjio se za 2,4 posto, a najviše cijepljenih bilježi se među medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima i to za 2,8 posto", rekao je Beroš.

Pohvalio je zdravstvene ustanove na dobroj organizaciji i provedbi primjene covid potvrda u bolnicama. Dosad je testirano 11.567 djelatnika, 41 je bio pozitivan na covid-19 a 36 je odbilo testiranje.

"Ovim ne ugrožavamo ničija prava već upravo suprotno. Naša zadaća je osigurati uvjete za ostvarenje prava svakog bolesnika na sigurno liječenje", kazao je.

Beroš je rekao i kako je Ministarstvo zdravstva osnovalo Povjerenstvo za praćenje liječenja u području onkologije radi odgovora na izazove u postcovid razdoblju. Također je s radom započela i Radna skupina za izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti radi donošenja novih rješenja u dostupnosti zdravstvene zaštite. 

Beroš je u povodu današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke rekao kako preventivni programi nastavljeni i tijekom pandemije iako ih je napravljeno 10 posto manje. Istaknuo je i kako se petu godinu bilježi pad mortaliteta od raka dojke za oko 25 posto. 

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin naglasila je kako EU digitalna covid potvrda izdana temeljem brzog antigenskog testa vrijedi 48 sati, ona temeljem PCR testa 72 sata, potvrda na osnovu preboljenja covida-19 vrijedi 180 dana, a ona temeljem cijepljenja 365 dana.

Stožer civilne zaštite donio je od posljednje sjednice Vlade tri nove odluke na nacionalnoj razini, a odnose se na djelatnike u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi te na pacijente i njihovu pratnju pri dolasku u medicinsku ustanovu.

Netestirani ne bi trebali dobiti otkaz, postoje i druge mjere

Ministar Beroš izjavio je nakon sjednice Vlade kako je postupanje prema onima koji se u zdravstvenom sustavu odbijaju testirati, a dosad je ih je bilo 36, u domeni poslodavca, no ne misli da bi trebali dobiti otkaz već postoje i druge mjere penalizacije.

"Postupanje je u domeni poslodavca na temelju Zakona o radu, no cilj mjere nije penalizacija već povećati razinu sigurnosti u zdravstvenom sustavu. Detekcijom ovih 41 vjerujemo da smo to i uspjeli", rekao je Beroš.

Poslodavci će još jednom razgovarati s tim zaposlenicima. Ne vjerujem da bi trebali dobiti otkaz, postoje određene opomene. Naravno, ako bude trpio radni proces i ako bude izvjesno da se ugrožavaju životi pacijenata, ravnatelji će imati i neke druge mogućnosti, kazao je.

Beroš je rekao i kako će još neko vrijeme postojati masovni cjepni punktovi, iako se bilježi pad zainteresiranih. "Cjepni punktovi nisu iskorišteni ali će ostati još neko vrijeme jer ljudima želimo omogućiti da se mogu cijepiti izvan radnog vremena i da imaju takav pristup cijepljenju".

O cijepljenju trećom dozom odlučit će HZJZ

Što se tiče početka masovnijeg cijepljenja trećom dozom Europska agencija za lijekove dala je preporuku da se cijepe imunokompromitirani, a o tome kada će se cijepiti trećom dozom u Hrvatskoj odlučit će HZJZ, kazao je Beroš.

Komentirajući nepravomoćnu presudu zbog pokušaja iznude članova Nacionalnog stožera civilne zaštite Beroš je rekao da članovi Stožera svakodnevno dobivaju prijetnje.

"Ponekad i sam tražim objašnjenje za to, ali ih ne mogu naći. Kada te prijetnje prelaze s mene na moju obitelj doista je neugodno. Takvih je prijetnji gotovo svakodnevno, ove blaže više ne uzimam u obzir. Ovo nije floskula - mi smo doista fokusirani na zdravlje građana, stoga mi ne preostaje previše da se bavim s time", rekao je. 

Epidemiološka slika je trenutno takva da je cijela Hrvatska u crvenom, osim Istre koja je u narančastom i ima najnižu incidenciju u Hrvatskoj, rekao je Beroš.

Naveo je kako je među osam preminulih u posljednja 24 sata bilo i troje cijepljenih s dvije doze.

Kada je riječ o zdravstvenom sustavu, on je cijelo vrijeme u potpunosti spreman, kaže.

U KB-u Dubrava od jučer je dodatnih 10 kreveta za intenzivno liječenje, po bolnicama covid kreveti su popunjeni više od 50 posto, a respiratori 15,2 posto.

Donesen Akcijski plan za implementaciju preporuka OECD-a

Vlada je donijela Akcijski plan za implementaciju preporuka OECD-a za unaprjeđenje korporativnog upravljanja u pravnim osobama u vlasništvu Republike Hrvatske i osnivanju Upravljačkog odbora za njegovu provedbu.

Ministar Darko Horvat izvijestio je da je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u lipnju 2020. godine pokrenulo je projekt pod nazivom: "Unaprjeđenje korporativnog upravljanja u poduzećima u vlasništvu države revidiranjem i usklađivanjem zakonodavne regulative s OECD-ovim smjernicama za korporativno upravljanje" koji se financira sredstvima tehničke potpore strukturnim reformama Europske komisije.

Projekt uključuje OECD-ovu analizu korporativnog upravljanja u državnim trgovačkim društvima u Republici Hrvatskoj u odnosu na smjernice OECD-a  i potporu Republici Hrvatskoj u osmišljavanju i provedbi zakonskih reformi radi rješavanja utvrđenih neusklađenosti.

Realizacija navedenih reformi utječe na ostvarenje preduvjeta za stjecanje punopravnog članstva Republike Hrvatske u OECD-u.

OECD je u Izvješću o stanju korporativnog upravljanja u državnim trgovačkim društvima u Republici Hrvatskoj iz lipnja 2021. izradio preporuke za unaprjeđenje korporativnog upravljanja koje se odnose na: jačanje funkcije državnog vlasništva, usklađivanje pravnog i regulatornog okvira pravnih osoba u državnom vlasništvu, održavanje jednakih uvjeta tržišnog natjecanja s privatnim poduzećima, poboljšanje praksi transparentnosti i objavljivanja, jačanje sustava unutarnje kontrole te jačanje autonomije i neovisnosti nadzornog odbora.

I u sklopu Akcijskog plana za sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II) iz srpnja 2020. godine, jedna od predviđenih mjera je „poboljšanje korporativnog upravljanja u državnim poduzećima revizijom i usklađivanjem regulative i praksi u skladu sa smjernicama OECD-a.

Usvojeno Izvješće o učincima provedbe mjera tijekom epidemije bolesti COVID-19 za razdoblje od 1. lipnja do 31. kolovoza 2021.

Vlada je usvojila Izvješće o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tijekom epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-COV-2 u Republici Hrvatskoj, za razdoblje od 1. lipnja do 31. kolovoza 2021. te ga je uputila u Hrvatski sabor.

Ministar Vili Beroš podsjetio je da je Hrvatski sabor na sjednici održanoj 4. prosinca 2020., nakon donošenja Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, donio Zaključak kojim zadužuje Vladu Republike Hrvatske da Hrvatskome saboru tri puta godišnje dostavlja izvješće o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.
 
Izvješće obuhvaća aktivnosti koje je poduzimala Vlada, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, državna tijela, jedinice područne (regionalne) samouprave, jedinice lokalne samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima, radi zaštite javnozdravstvenog interesa, odnosno provedbu mjera i postupaka koji su usmjereni na zaštitu zdravlja pučanstva na području Republike Hrvatske uslijed epidemije bolesti COVID-19, s naglaskom na učincima provedenih mjera u svakom od resora.
 
Osoblje vukovarske bolnice postalo simbol obrane Vukovara i Hrvatske

Prihvaćeno je i pokroviteljstvo nad obilježavanjem dana Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar. 

Ministar Tomo Medved kazao je da je ravnateljstvo Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar uputilo Vladi molbu za preuzimanjem pokroviteljstva nad obilježavanjem dana ove bolnice - 27. listopada.

Naglasio je da je tijekom bitke za Vukovar osoblje vukovarske bolnice do zadnjeg dana nadljudskim naporima zbrinjavalo sve ranjenike te time preraslo svoju zdravstvenu ulogu i postalo simbol obrane Vukovara i Hrvatske.

Podsjetio je da i osnivač Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, od ožujka 2020., postaje Republika Hrvatska, a prava i dužnosti osnivača obavlja Vlada, putem Ministarstva zdravstva.

Izvor: Vlada/Hina
 

 

Pisane vijesti