Plenković: U desetljeću smo u kojem ćemo ostvariti snažan ekonomski razvoj

Premijer Andrej Plenković rekao je da je Hrvatska u desetljeću u kojem će ostvariti snažan ekonomski razvoj i dublje integracije, a ocijenio je i kako smo u zadnjih 30 godina ostvarili sve temeljne nacionalne zadaće.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju konferencije "Postignuća, izazovi i perspektiva Republike Hrvatske", u organizaciji Europske udruge studenata prava u Hotelu Sheraton u Zagrebu.
 
Podsjetivši na najvažnije događaje u svakom od tri desetljeća, Plenković je istaknuo da smo kao narod u zadnjih 30 godina ostvarili sve temeljne nacionalne zadaće prošavši u tom razdoblju kroz velik broj tranzicija (prelazak iz jednostranačkog u višestranački sustav, od dogovorne u tržišnu ekonomiju, oslobađanje okupiranih  područja, mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, članstvo u EU i NATO-u i drugo).

Razdoblje između 2000. i 2010. godine premijer je ocijenio kao desetljeće napora i pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji kojeg je krasio široki politički konsenzus aktera u Hrvatskoj.
 
Razvojno desetljeće koje moramo maksimalno iskoristiti

"Ovo desetljeće u kojem smo sada je konačno jedno pravo, mirno i razvojno desetljeće koje moramo maksimalno iskoristiti", poručio je.
 
Mi smo u desetljeću, kazao je Plenković, u kojem ćemo ostvariti snažan ekonomski razvoj, ostvarit ćemo dublje integracije Hrvatske, ući ćemo u Schengen, u eurozonu i vrlo vjerojatno ćemo ostvariti članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj.
 
U tom procesu, istaknuo je, pokazat ćemo veliku čvrstinu jer smatramo da je takav cilj svojevrsno "sidro" kojeg zagovaraju ozbiljni ljudi koji su vidjeli sve okolnosti u posljednjih tri desetljeća i razumiju što je društvu korisno i dobro.

"To ćemo raditi u suradnji i s drugim europskim zemljama. Nije dobro biti izoliran, štiti nacionalne interese je odlično, ali to treba raditi na inteligentan i pametan način prilagođen kontekstu vremena u kojem živimo", kazao je premijer. 

Mladim članovima ELSA-e poručio je da budu odgovorni akteri u društvu koje se čuje i budu glas koji će za tren razoružati demagoge i populiste. 

"Budite dobri pravnici i korisni građani Hrvatske, a iznad svega vodite se načelima na kojima je utemeljena ELSA", zaključio je predsjednik Vlade.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Andrej Plenković