Znanstveni savjet Vlade: Cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize

Nakon sastanka Znanstvenog savjeta Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je , s obzirom na različite teorije vezane uz cijepljenje koje se pojavljuju u medijima i šire, da su svi znanstvenici u Savjetu suglasni da je cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize. Pritom, dodao je,  naglašavaju da moramo i dalje poštivati osnovne epidemiološke mjere. Što se tiče aplikacije treće doze, svi članovi Savjeta su suglasni da se ona apsolutno primjenjuje kod onih koji su imunokompromitirani, zatim kod djelatnika u zdravstvenom sustavu i socijali.  

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, danas je u Banskim dvorima održan sastanak Znanstvenog savjeta Vlade. Nakon sastanka, u izjavi za medije, ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o današnjem broju novozaraženih, hospitaliziranih i preminulih građana.
 
Novozaraženih je 1741, što je znatno više nego prošli tjedan kada ih je bilo 1007, a 14-dnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika je 472,50.
 
Jučer je testirano 8862 osobe, što daje postotak pozitivnih od 19,65. Na bolničkom liječenju je 947 osoba, dok je na respiratoru 128 osoba.
 
"Tijekom jučerašnjeg dana na respirator smo stavili 22 naša sugrađana, od kojih 14 nije cijepljeno", istaknuo je. Nažalost, dodao je, preminula je 21 osoba, a od njih 17 nije bilo cijepljeno, dok se kod preostalih četvero cijepljenih radi o starijim osobama s teškim komorbiditetom.
 
Imunoprotektiranih u zdravstvenom sustavu, bilo cijepljenih ili preboljelih, je među doktorima medicine 89, 81 posto, među medicinskim sestrama 76,36 posto, dok je ukupan postotak imunoprotektiranih, bilo zdravstvenih bilo nezdravstvenih djelatnika u zdravstvu, 78,20 posto.
 
Znanstvenici složni da je treća doza cjepiva apsolutno prihvatljiva
 
Što se tiče sastanka Znanstvenog savjeta, ministar je kazao da su danas, kao i dosada, izneseni najnoviji znanstveni podaci i spoznaje relevantne za ovu epidemiju.
 
"Danas smo na sastanku najviše razgovarali o aplikaciji treće doze cjepiva. Svi znanstvenici članovi Savjeta su suglasni s onim što je prije nekoliko dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo iznio kao zaključak o trećoj dozi, a to je da se ona apsolutno primjenjuje kod onih koji su imunokompromitirani, zatim kod djelatnika u zdravstvenom sustavu i socijali", izvijestio je ministar Beroš.

"Svi znanstvenici su apsolutno unisoni da je treća doza apsolutno prihvatljiva i da je to ono što će nam pomoći u borbi protiv ove epidemije", naglasio je.
 
Razgovarali su i o trenutnom procesu cijepljenja u Hrvatskoj, a ministar je kazao da su svi mišljenja kako je potrebno smanjiti razlike u tumačenju i davanju preporuka za cijepljenje.
 
"I u medijima i šire imamo različite teorije koje se odnose na samo cijepljenje i na postojanje nuspojava. Potpuno je jasno i svi znanstvenici su suglasni da je cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize, a naravno pritom naglašavaju da moramo i dalje biti svjesni i poštivati osnovne epidemiološke mjere", poručio je ministar.
 
Akademik Radman, kazao je ministar, govorio je o različitim mutacijama ovog i sličnih virusa, kao i o njihovom utjecaju na daljnju patogenost virusa. Profesor Rudan je govorio o novim spoznajama u znanstvenoj literaturi na svjetskom nivou. Profesor Lauc razjasnio je svoje recentne izjave korelaciji između viška smrtnosti i cijepljenja, naglasivši da su se navedene izjave, koje su dijelom krivo prenesene, odnosile na moguću korelaciju, a ne jasnu uzročno-posljedičnu vezu, te da je, kao i ostali članovi Savjeta, zagovornik cijepljenja od prvoga dana.
 
Necijepljeni diljem svijeta rezervoar za širenje i mutaciju virusa, kod cijepljenih ta mogućnost daleko manja
 
Istaknuvši da ne želi nikoga diskriminirati, ministar Beroš kazao je da je na sastanku rečeno da su diljem svijeta upravo necijepljeni rezervoar gdje se virus i dalje širi i gdje može doći do mutacija.
 
"Jedini smisao znanosti je da se propituje i dogme, naravno, nema i u tom kontekstu smo sagledavali i činjenicu da je i među cijepljenima moguć prijenos virusa, međutim svi su unisonog promišljanja da je ta mogućnost daleko manja", poručio je.
 
Naglašeno je i da je učinkovitost cjepiva na novu varijantu, za koje ono nije inicijalno dizajnirano, i više nego dobra te da se moglo desiti i obrnuto i tada bi svjetska populacija bila daleko izloženija toj pošasti.
 
To cjepivo mRNA tehnologije, dodao je ministar, doista pokazuje sve svoje prednosti.
 
Izvjesno je da će se uskoro razgovarati o proširenju upotrebe Covid potvrda
 
Novinare je zanimalo hoće li se proširivati Covid potvrde na ostale segmente u društvu.
 
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da trenutno ne postoji plan o tome, ali i ukazao na činjenicu da zemlje u okruženju i zemlje zapadne Europe vrlo široko i sve šire koriste te potvrde kao jednu vrstu relativnog pritiska na osobe koje se nisu cijepile, s obzirom da cijepljeni imaju određene prednosti.
 
"Mi u ovom trenutku nemamo nekakav plan, ali vrlo je izvjesno da ćemo o tome uskoro razgovarati", kazao je.
 
Dodao je da je uvođenje Covid potvrda u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi uspjelo te da nakon nekoliko dana od početnih problema više nema nikakvih problema u poštivanju te odluke.
 
Upitan hoće li se u nekom doglednom vremenu davati i statistički podatak o udjelu cijepljenih među dnevnim novozaraženim slučajevima, ministar Beroš kazao je da se udio cijepljenih i necijepljenih prati u svim kategorijama.

Apel starijima od 65 godina – cijepite se i zaštitite je bilježimo porast smrtnosti u toj dobi
 
Posebno je potrebno, dodao je ministar, cijepljenjem zaštititi najstariju skupinu stanovništva od teškog oblika bolesti i smrtnog ishoda. Trenutno je preko 72 posto građana iznad 65 godina cijepljeno.
 
Onih koji još nisu cijepljeni u toj dobnoj skupini ima 240 tisuća te je potrebno orijentirati se prema njima.
 
"Još jednom apel svim starijim sugrađanima da se cijepe jer bilježimo porast smrtnosti u toj životnoj dobi. Prema tome, zaštitite se, molim vas", kazao je ministar.
 
Upitan razmišlja li se o pooštravanju epidemioloških mjera, s obzirom na porast broja novozaraženih, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je balansirani pristup koji imamo najbolji pristup.
 
Kako smo u prethodna tri tjedna imali stagnaciju porasta, dodao je, još je prerano govoriti o tome radi li se o stvarnom ozbiljnom rastu koji bi zahtijevao neke dodatne mjere.
 
U Hrvatskoj epidemiološke mjere od početka balansirane između očuvanja zdravlja i gospodarstva
 
"Kroz neko vrijeme dok vidimo tu situaciju, razmotrit ćemo i vidjeti jesu li potrebne nove mjere", kazao je.
 
Ministar Beroš naglasio je da se Vlada i Stožer od početka trude balansirati mjere između brige za zdravstveni sustav i brige za gospodarstvo.
 
U svjetskim medijima zadnjih dana vidljivo je da se javno mnijenje okreće ka zaštiti gospodarstva, za razliku od početka epidemije.
 
"Mi u Hrvatskoj od početka epidemije pokušavamo balansirati te mjere kako bismo osigurali maksimalnu zaštitu zdravlja, a isto tako i određenu gospodarsku aktivnost. Dosada smo u tome uspijevali, nadam se da ćemo ovim pristupom i dalje. Politika se tu ne miješa kada je riječ o sagledavanju ovih elemenata", naglasio je i dodao da u te mjere spadaju i Covid potvrde.
 
U tom je kontekstu istaknuo da će epidemiološka slika, status i okolnosti širenja epidemije, pojava novih virusnih sojeva odrediti hoće li se eventualno širiti upotreba Covid potvrda u Hrvatskoj.
 
Što se tiče treće doze, nakon primanja potvrda će vrijediti godinu dana, pojasnio je ravnatelj Capak, a ministar je, upitan hoće li primiti treću dozu, kazao da hoće te će primiti mRNA cjepivo s obzirom da je prvi puta primio vektorsko cjepivo, odnosno AstraZenecu, a stav struke je trenutno da je dobro u booster dozi kombinirati te dvije vrste cjepiva.



Pisane vijesti | Vili Beroš