Plenković: Danas imamo cjepivo i nema nikakvog razloga da brojevi budu ovako visoki

Premijer Andrej Plenković upozorio danas na povećanje broja novozaraženih koronavirusom, zbog čega ćemo za koji dan premašiti brojku od 9000 umrlih u Hrvatskoj, te istaknuo važnost cijepljenja i pridržavanja epidemioloških mjera. "Danas imamo cjepivo i nema nikakvog razloga da brojevi budu ovako visoki, dodao je te ponovio kako cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti", poručio je.

Otvarajući današnju, 81. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.

Sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Zajednice općina, koji je održan krajem prošlog tjedna u Zaprešiću, ocijenio je vrlo kvalitetnim.

Dodao je da su razgovarali o nizu važnih tema, osobito borbi protiv koronavirusa, sustavu civilne zaštite te pripremi za usvajanje proračuna za 2022. godinu te korištenju europskih sredstava za niz projekata i procesu uvođenja eura.

Osvrnuo se i na konferenciju "Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva", kazavši da je dijalog Vlade i poljoprivrednika izrazito važan.

Govoreći o sastanku s predstavnicima Europske investicijske banke, premijer Plenković istaknuo je da je Hrvatska u proteklim godinama primila oko 7 milijardi eura kredita za različite projekte koje je sufinancirala ta banka.

S Draganom Čovićem premijer Plenković razgovarao je o procesu izmjena izbornoga zakona, na razini Bosne i Hercegovine, koji je, kako je kazao, izrazito važan s obzirom da su za godinu dana redoviti izbori u toj zemlji. Podsjetio je da je pozicija Hrvata u BiH da trebaju biti zastupljeni u najvišim institucijama na legitiman način, što je i jedinstven stav svih relevantnih političkih aktera u Hrvatskoj.

Cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti

Osvrnuo se potom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

"Vidimo da smo ušli u razdoblje hladnijega vremena, koje je donijelo značajniji porast broja potvrđenih slučajeva, to se osobito vidjelo jučer, a izgledno je da tako bude i danas", rekao je premijer.

Riječ je o upozorenju svima da se moramo pridržavati još uvijek osnovnih mjera zaštite - maska, distanca, prozračivanje i higijena ruku, a to također ukazuje na još veću važnost i nužnost cijepljenja, osobito najstarijih sugrađana, dodao je.

Podsjetio je kako su starije osobe u visokom riziku ako obole od covida, a svaka četvrta starija osoba od 65 godina još nije cijepljena. Riječ je o oko 238.000 osoba starijih od 65 godina, odnosno oko 25 ili 27 posto. 

"Ne možemo ne primijetiti da je koronavirus već do sada odnio ogroman broj života, da ćemo sa sadašnjom stopom smrti za koji dan premašiti brojku od 9000 preminulih s ili od covida u Hrvatskoj. To je visoki danak koji plaćamo kao narod, kao društvo i dio je onoga što se događa zbog ove pošasti diljem svijeta", upozorio je premijer Plenković.

No, danas imamo cjepivo i nema nikakvog razloga da brojevi budu ovako visoki, dodao je te ponovio kako cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti.

"Zato je odgovornost svakoga da razmisli i slobodno donese razumnu odluku utemeljenu na znanstvenim činjenicama i da se cijepi. To je stav struke, liječnika, Znanstvenog savjeta čiju smo sjednicu održali prije dva dana, a to potvrđuje i statistika", istaknuo je premijer.

Nije bilo cijepljeno 74 posto hospitaliziranih 

Od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, odnosno tri od četiri, a 80 posto pacijenata koji su bili ili su još priključeni na respirator nije bilo cijepljeno, odnosno četiri od pet.

To su vrlo jasne i uvjerljive brojke, ocijenio je predsjednik Vlade, podsjetivši da je 93 posto preminulih od koronavirusa imalo iznad 60 godina, a 98 posto iznad 50 godina.

Još jednom je istaknuo da je na sastanku Znanstvenog savjeta naglašena važnost cijepljenja, osobito starijih osoba, na kojem se razgovaralo i o primjeni treće doze cjepiva najizloženijim skupinama građana. 

"Svi smo suglasni sa stavom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o trećoj dozi, prema kojemu se ona treba primijeniti na imunokompromitirane te na djelatnike u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi jer će to pomoći u borbi protiv epidemije", kazao je.

Dodao je kako je situacija kod nas identična kao drugdje u svijetu - necijepljeni su svojevrsni rezervoar gdje se virus najviše širi i gdje najviše dolazi do mutacija.

Činjenica je da i cijepljeni mogu prenositi virus, ali je ta mogućnost manja nego kod necijepljenih, a u slučaju oboljenja bolest je znatno blaža, odnosno puno rjeđe težeg oblika, i uglavnom samo kod starijih s komorbiditetima ili kroničnim bolestima.

"Stoga koristim i ovu prigodu da još jednom pozovem sve ove koji to nisu još do sada učinili da se cijepe i da se svi pridržavamo temeljnih epidemioloških mjera, mjera opreza i mjera koje čuvaju život", poručio je premijer Plenković.Pisane vijesti | Andrej Plenković