Hrvatski državljani mogu putovati u SAD bez viza! Otvaramo novu stranicu u odnosima sa SAD-om

"Ispunili smo sve kriterije i ostvarili strateški cilj u korist hrvatskih građana", objavio je premijer Andrej Plenković u subotu izrazivši zadovoljstvo što od danas Hrvati mogu putovati u Sjedinjene Američke Države bez vize. Potpredsjednik Vlade Davor Božinović američku je odluku ocijenio velikim priznanjem za Hrvatsku.

"Hrvatskim državljanima od danas je omogućeno da u SAD putuju bez viza!", napisao je premijer na Twitteru.

Ranije u subotu američko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je da državljani RH od danas mogu putovati u SAD bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

"Ispunili smo sve kriterije i ostvarili strateški cilj na korist hrvatskih građana", napisao je premijer.

Otvaramo novu stranicu u odnosima, jačamo naše partnerstvo i stvaramo preduvjete za veću gospodarsku suradnju i ulaganja

Dodao je da će ukidanje viza pridonijeti jačanju gospodarske suradnje.

"Otvaramo novu stranicu u odnosima, jačamo naše partnerstvo i stvaramo preduvjete za veću gospodarsku suradnju i ulaganja", pozdravio je Plenković.

Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza (VWP), sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili
turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

Božinović: Ukidanje viza je veliko priznanje" za Hrvatsku. Hrvatska će biti 4. europska zemlja koja će ući u Global Entry

Ukidanje viza hrvatskim državljanima za putovanje u SAD iz poslovnih i turističkih razloga veliko je priznanje za Hrvatsku, ocijenio je u subotu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Ovo je veliko priznanje za Hrvatsku", kazao je novinarima Božinović nakon razgovora s otpravnikom poslova u američkom veleposlanstvu Markom Flemingom.

Posebno se zahvalio veleposlanstvu SAD-a koje je u "vrlo važnim trenucima", poput pristupanja Hrvatske EU-u i NATO-u, "odigralo veliku ulogu".

Božinović je kazao da se na ukidanju viza za hrvatske državljane "naporno radilo već nekoliko godina", što je uključivalo povezivanje baza podataka, suradnju s Ministarstvom domovinske sigurnosti, agencijama zaduženima za borbu protiv terorizma, borbu protiv organiziranog kriminala itd.

"Naši građani mogu od danas putovati u SAD bez vize. To smo obećali na početku mandata i ispunili. Zahvalan sam svim institucijama koje su sudjelovale, posebna zahvala ide Veleposlanstvu
SAD-a u Hrvatskoj", kaže Božinović. Dodaje da su zbog pandemije morali biti vrlo inventivni pa su i međudržavni sporazumi potpisivani online.

"Nismo se zaustavili na ovome, u bliskom smo kontaktu s Ministarstvom domovinske sigurnosti i mogu reći da će RH biti jedna od rijetkih država koja će ući u program Global Entry, a to znači da će naši državljani moći prolaziti kroz granične prijelaze u SAD-u na privilegiran način, bez kontrole. To je način koji SAD daje samo državama u čije institucije imaju veliko povjerenje. Uz
Njemačku, Švicarsku i Veliku Britaniju, Hrvatska će biti 4. europska zemlja koja će ući u Global Entry”, rekao je ministar.

Fleming: Ovo je jako dobar dan za američko-hrvatske odnose

"Ovo je jako dobar dan za američko-hrvatske odnose", kazao je Fleming.

"Želimo više Hrvata u SAD-u", dodao je.

Da bi neka država ušla u program izuzeća od viza (VWP), mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Prijave za ulazak u SAD putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta.

Izvor: Hina / N1 / Vlada


Pisane vijesti | Andrej Plenković