Beroš: Sutra nove mjere, širi se upotreba COVID potvrda

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u četvrtak da će Nacionalni stožer civilne zaštite u petak donijeti novi set mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, među kojima će biti šira upotreba COVID potvrda, a novog zatvaranja neće biti.

"Potpuno nam je jasno da moramo reagirati, na usuglašavanju je novi set mjera koji će biti obznanjen sutra na press konferenciji. Epidemiološka struka će i ovaj puta donijeti prijedlog mjera koji će biti usuglašen sa ciljem sprečavanja širenja zaraze, daljnjeg porasta broja novozaraženih i osiguranje stabilnosti zdravstvenog sustava", rekao je novinarima Beroš nakon sjednice Vlade.

Potvrdio je da će među novim mjerama biti šira upotreba COVID potvrda iako se "iskreno nada da nam neće trebati COVID potvrda kako bismo otišli na kavu ili u trgovački centar".

"Ima niz drugih mjera gdje možemo pokazati i pokušati onemogućiti daljnje širenje virusa. Vidjet ćemo sve sutra", kazao je Beroš i poručio da se novim mjerama nastoji postići ravnoteža između restrikcija i normalnog života.

Novog zatvaranja neće biti. Ne možemo ograničavati život cijepljenima i preboljelima

Naglašava da su u novome setu mjera uzeli u obzir građane koji su se cijepili.

"Novog zatvaranja ne može biti. One koji su doista zaštićeni, oni koji su preboljeli i cijepljeni, njima ne možemo ograničavati život", istaknuo je Beroš.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata rekordnih 6310 osoba oboljelo od koronavirusa, a njih 32 su umrle. To je do sada po broju zaraženih najveći broj u jednom danu od početka pandemije. 

Zagrebačka Arena spremna za prijem bolesnika

Beroš je pozdravio porast interesa za cijepljenjem, no smatra da kasnimo jer su se građani trebali cijepiti na proljeće kako bi se organizam imunološki pripremio za jesen.

Ustvrdio je kako je Arena Zagreb spremna za prijem bolesnika, no nije precizirao vrijeme njenog otvaranja. "Arena se može upogoniti u svakom trenutku u kojem procijenimo da je to potrebno", dodao je.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Zdravlje | Vili Beroš