Beroš za HR: Na vrhuncu smo četvrtog vala i ne znamo što nas čeka, cijepljenje je najbolji izlaz iz ove situacije

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna objavio kako je u Hrvatskoj više od 7000 novozaraženih koronavirusom.

Beroš je rekao da današnji dan u epidemiološkom smislu nije počeo dobro.
 
"Danas je, nažalost, preko 7000 novozaraženih. Nalazimo se na vrhuncu četvrtog vala i ne znamo što nas čeka. Međutim, potpuno je jasno da znamo koje su mjere kojima možemo smanjiti taj porast dnevno novozaraženih i doista mislim da je vrijeme da se svi skupa malo skoncentriramo, razmislimo o svojoj ulozi u ovoj epidemiji i napravimo ono što je najbolje, a najbolje je u ovom trenutku cijepiti se i poštivati osnovne protuepidemijske mjere", poručio je Beroš.
 
Dodao je da je zagovornik osobnih sloboda, ali da one prestaju kad ugrožavamo tuđe zdravlje i živote.
 
Brojevi nas tjeraju na oprez
 
Beroš u emisiji nije mogao otkriti broj novopreminulih i hospitaliziranih jer ti brojevi stižu oko 11 sati, ali je dodao da možemo biti sigurni da će i ti brojevi porasti.
 
"U ovom trenutku ipak opterećenje zdravstvenog sustava kad je riječ o hospitalizacijama nije onakvo kako smo imali u vrhuncima ranijih valova", naglasio je Beroš.
 
"Ali brojevi novozaraženih na dnevnoj bazi tjeraju nas na oprez jer će se u doglednom vremenu, od dva do tri tjedna, taj broj novozaraženih preliti u zdravstveni sustav", dodao je.
 
Cijepljenje najbolji izlaz iz ove situacije
 
Beroš je rekao i da se nove mjere, koje su jučer najavljene, uvode jer nismo postigli adekvatnu procijepljenost i jer ne poštujemo osnovne protuepidemijske mjere.
 
"Mi moramo spriječiti opterećenje zdravstvenog sustava, to je naša osnovna dužnost jer život ne staje zbog epidemije, ljudi se razbolijevaju zbog drugih bolnih stanja. Mi moramo svima omogućiti pružanje zdravstvene zaštite", rekao je Beroš.
Ministar je poručio da cijepljenjem smanjujemo rezervoar mogućeg širenja virusa i mogućnost njegove mutacije, odnosno razvoja novih sojeva.
 
"Stoga je u ovom trenutku unisoni stav svjetske zdravstvene i stručne javnosti da je cijepljenje najbolji mogući izlaz iz ove situacije", poručio je Beroš.
 
Istaknuo je da je za cijepljene šansa da se zaraze i obole osam do deset puta, a da se hospitaliziraju 20 puta manja u odnosu na necijepljene.
 
Na zdravstvo i njegove troškove ne možemo gledati kao na pustu proračunsku stavku
 
Beroš je ministar postao 1. veljače prošle godine. Na pitanje urednice i voditeljice Jasmine Popović je li došlo do zamora materijala odgovorio je da nema ni vremena sagledati postoji li taj zamor materijala.
 
"Ono što mogu reći je da u ovom trenutku nemam nekih zdravstvenih tegoba koje bi mi na to ukazale, ali što se iza toga krije stvarno ne znam", dodao je.
 
Što se tiče problema u zdravstvenom sustavu, Beroš je rekao kako na zdravstvo i njegove troškove ne možemo gledati kao na pustu proračunsku stavku.
 
"Ja čak na troškove u zdravstvu ne bih gledao kao troškove, to je ujedno i investicija, investicija u zdravlje nacije. Ja ću vas pitati - shvaća li netko tko se uspješno oporavio od srčanog udara ili od operacije tumora mozga to kao trošak ili kao investiciju u svoje zdravlje", rekao je Beroš, dodavši da moramo promijeniti percepciju zdravstva i zdravlja.
 
Zaključio je da je za zdravstvenu reformu potreban konsenzus svih, poručivši da neće biti dobro ako bude bilo kakvih guranja u jednom smjeru te da neće podržavati taj način.

Stožer: U Hrvatskoj čak 50 umrlih i 7.094 novooboljelih
 
U Hrvatskoj je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo čak 50 osoba što je najviše mrtvih u jednom danu od početka pandemije, a novi crni rekord bilježi se i u broju novooboljelih kojih je 7.094 u protekla 24 sata, izvijestio je u subotu Stožer civilne zaštite RH.
 
Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 31.689.
 
Među njima je 1.786 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 234 pacijenta.
 
Preminulo je 50 osoba. 
 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 497.168 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 9.450 preminulo, ukupno se oporavilo 456.029 osoba od toga 3.896 u posljednja 24 sata.
 
U samoizolaciji je trenutno 30.256 osoba.
 
Do danas je ukupno testirana 3.171.181 osoba, od toga 15.498 u posljednja 24 sata.
 
Zaključno s 5. studenim .2021. utrošeno je 3.675.807 doza cjepiva, a cijepljeno je 47,78 posto ukupnog stanovništva, odnosno 57,19 posto odraslog stanovništva. Na jučerašnji dan utrošene su 17.334 doze cjepiva, a od toga je 8.819 osoba cijepljeno prvom dozom.
 
Zaključno s jučrašnjim danom 1.939.061 osoba cijepljena je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.816.377 osoba (1.696.577 osoba cijepljeno s dvije doze te 119.800 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 53,71 posto odraslog stanovništva.
 
Izvor: Hrvatski radio / Vlada

Pisane vijesti | Zdravlje | Vili Beroš