Premijer Plenković primio mons. Svalinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u nedjelju 14. studenoga u Banskim dvorima u Zagrebu novoimenovanoga srijemskoga biskupa koadjutora mons. Fabijana Svalinu i čestitao mu na imenovanju, objavljeno je u premijerovu tweetu.

U izjavi za Hrvatski katolički radio nakon susreta mons. Svalina istaknuo je kako je s naslova službi koje je dosad obnašao želio zahvaliti premijeru i ministrima na dosadašnjoj plodonosnoj suradnji na različitim područjima te zamoliti podršku i u budućem radu i poslanju koje ima kao biskup koadjutor na dobrobit vjernika u Srijemskoj biskupiji.

Premijer Plenković najavio mu je nastavak dosadašnje podrške hrvatskoj zajednici u svim nastojanjima u ostvarenju ciljeva koji su im važni. A nama kao Crkvi važno je da možemo svoju evangelizacijsku dimenziju jasnije ostvarivati, a to je rast u vjeri, istaknuo je mons. Svalina.

Očuvati vjerski, kulturni i jezični identitet

Surađivat ćemo na dobrobit hrvatske manjine u Srbiji te nastaviti s projektima kojima želimo poboljšati njihov status i očuvati vjerski, kulturni i jezični identitet, kaže se u čestitci objavljenoj na Plenkovićevu Twiter računu.

Papa Franjo imenovao je biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji u Republici Srbiji mons. Fabijana Svalinu, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, ravnatelja Hrvatskog Caritasa i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, u četvrtak 7. listopada 2021.

Novoimenovani srijemski biskup Svalina prvi put se susreo sa svećenicima Srijemske biskupije u srijedu, 10. studenoga u Petrovaradinu, javila je IKA.

Mons. Svalina zaredit će se u nedjelju 21. studenoga u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici. Glavni zareditelj bit će tajnik za odnose s državama Svete Stolice nadbiskup mons. Paul Richard Gallagher, a suzareditelji đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić i srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.

Mons. Fabijan Svalina rođen je 7. studenoga 1971. u Đakovu. Studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Za svećenika Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije zaređen je 29. lipnja 1997. u Đakovu, prenosi IKA.


Izvor: IKA/Hina/Vlada

Pisane vijesti